Στην αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, ύψους 940 εκατ. ευρώ, προχώρησε τη Μεγάλη Πέμπτη η Alpha Bank, κάνοντας χρήση μέρους των κεφαλαίων της αύξησης των 1,2 δισ. ευρώ που ολοκλήρωσε πρόσφατα με επιτυχία. Αρχισε με αυτόν τον τρόπο η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στο Δημόσιο ενός ποσού της τάξεως των περίπου 4,5 δισ. ευρώ, το οποίο είχε δοθεί στις τράπεζες με αντάλλαγμα τους συγκεκριμένους τίτλους το 2008, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης του κλάδου μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Πρόκειται για κρατική στήριξη που είχε δοθεί στις τράπεζες με υψηλό ετήσιο κόστος χρήσης, που ανερχόταν στο 10%, και με προϋπόθεση την απαγόρευση διανομής μερίσματος στους μετόχους.

Οι τράπεζες, στο πλαίσιο των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης που κατήρτισαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests από την Τράπεζα της Ελλάδος, συμπεριέλαβαν και την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών στη στρατηγική τους. Η Alpha Bank είναι η πρώτη τράπεζα που προχωρά στην ακύρωση των συγκεκριμένων τίτλων, με την επιστροφή στο Δημόσιο του ποσού των 940 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει η Τράπεζα Πειραιώς, αποπληρώνοντας τίτλους ονομαστικής αξίας 750 εκατ. ευρώ, κάνοντας χρήση μέρους των κεφαλαίων που άντλησε από την αύξηση των 1,75 δισ. ευρώ.

«Μετά την πρόσφατη επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προχωράμε πρώτοι στην αποπληρωμή της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου μέσω των προνομιούχων μετοχών» δήλωσε ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος. «Με την υψηλής ποιότητας κεφαλαιακή μας βάση και με σημαντικούς διεθνείς επενδυτές στη διευρυμένη μετοχική μας σύνθεση συνεχίζουμε την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού ως η τράπεζα αναφοράς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα».