Μετωπική σύγκρουση με τις δυνάμεις που «επενδύουν στην πολιτική αστάθεια και τη αποσταθεροποίηση της χώρας» προανήγγειλε χθες ο Αντώνης Σαμαράς, προβάλλοντας ουσιαστικά και το διακύβευμα των εκλογών, όπως θα το θέσει η ΝΔ και ο κυβερνητικός συνασπισμός καθ’ οδόν προς τις διπλές κάλπες του Μαΐου.

Στη γραμμή αυτή μάλιστα έχουν κληθεί να κινηθούν και όλα τα κυβερνητικά στελέχη, εκμεταλλευόμενα και την εσωκομματική σύγχυση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ με τη συζήτηση που άνοιξε αιφνιδιαστικά περί δημοψηφίσματος. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η εικόνα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ «δικαιώνει» τον Πρωθυπουργό, ο οποίος στοχοποιεί ανοιχτά την Κουμουνδούρου ότι επιδιώκει «να βάλει τη χώρα σε περιπέτεια».

Η χθεσινή επίθεση του κ. Σαμαρά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γενικώς στις «δυνάμεις του λαϊκισμού», όπως τόνισε με έμφαση, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα. Και αυτό γιατί στο γαλάζιο στρατηγείο έχουν καταλήξει ότι η προεκλογική αντιπαράθεση είναι σκόπιμο να διεξαχθεί σε σκηνικό άγριας πόλωσης, ανάλογης των δεύτερων εθνικών εκλογών του 2012, όταν η ΝΔ εμφανίσθηκε ως βασικός εγγυητής του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας.

«Θέλουμε να προστατέψουμε τη σταθερότητα που επιτεύχθηκε στη χώρα την τελευταία διετία; Ή θα αφήσουμε κάποιους να μας βυθίσουν πάλι στην αστάθεια;» ήταν το βασικό εκλογικό δίλημμα που έθεσε ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή παρουσίαση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου, ενώ πρόσθεσε: «Θέλουμε να μας εκπροσωπήσουν αυτοί που προσπαθούν να ξαναβάλουν τη χώρα σε περιπέτειες, να σχίσουν τα παλιά Μνημόνια και να μας φέρουν καινούργια Μνημόνια;». Ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι κατά την προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει όλο τον βαρύ οπλισμό της, από την έξοδο στις αγορές έως την αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και (την αναμενόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου) έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους. Με αυτά τα όπλα στα χέρια, ο Πρωθυπουργός προσθέτει νέα διλήμματα καθώς εκτιμά ότι προεκλογικά μπορεί η κυβέρνηση να ποντάρει με επιτυχία σε μια ατζέντα εξόδου από το Μνημόνιο και την ίδια ώρα η αντιπολίτευση να εγκλωβιστεί σε πολιτικό αδιέξοδο, απολογούμενη ότι επιδιώκει την παράταση των Μνημονίων.

Αυτή τη στρατηγική παρουσίασε, εν πολλοίς, με τη χθεσινή ομιλία του: «Θέλουμε να εκπροσωπηθούμε από το χθες της μιζέριας, από τους κήρυκες της καταστροφής; Από τους νοσταλγούς των ελλειμμάτων; Οχι! Εμείς θέλουμε να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα που κερδίζει το στοίχημα της σταθεροποίησης και της ανάπτυξης… Κάποιοι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς Μνημόνια γιατί δεν έχουν λόγο ύπαρξης αν δεν μπορούν να καταγγέλλουν Μνημόνια. Εμείς όχι. Θέλουμε και θα βγούμε από τα Μνημόνια μια και καλή…» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς. Και συνέχισε: «Θα μιλήσουμε για όλα εκείνα που δεν μπορούν να θίξουν οι λαϊκιστές της μιζέριας, οι υπερασπιστές της κακομοιριάς. Θα μιλήσουμε για την Ελλάδα του αύριο! Για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Για τον δρόμο της ανάπτυξης που μας περιμένει…».

ΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ. Την ίδια στιγμή στο κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζονται σχέδιο αντεπίθεσης με όχημα και το αλαλούμ που προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση περί δημοψηφίσματος, την οποία ενίσχυσε και ο εξ απορρήτων συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά σχολίαζαν χθες ότι η προσπάθεια του κ. Παππά να αμβλύνει τις εντυπώσεις όχι μόνο δεν έλυσε την εσωκομματική διένεξη, αλλά απέδειξε ότι «σύγχυση για την πορεία της χώρας επικρατεί στη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο στα στελέχη του».

«Υπερόπλα» για την επόμενη ημέρα

Δύο «υπερόπλα», που αφορούν την επόμενη ημέρα για την χώρα ,ετοιμάζεται να ρίξει στη μάχη ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του:

1 Το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιαστεί μετά το Πάσχα και ουσιαστικά θα αποτελέσει οδικό χάρτη της μεταμνημονιακής εποχής.

2 Μια χάρτα θεσμικών αλλαγών ευρείας κλίμακας, μέσω της συνταγματικής Αναθεώρησης, οι οποίες θα μεταρρυθμίζουν και την πολιτική ζωή, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές.