Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Δημόσιας Τάξης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο επανήλθε στη Βουλή έπειτα από τέσσερις μήνες. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ. Καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν οι ΑΝΕΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε ένα άρθρο αλλά δήλωσε «παρών» στα υπόλοιπα τέσσερα άρθρα του νομοσχεδίου, με τη βουλευτή του κόμματος Ζωή Κωνσταντοπούλου να επισημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ελπίζει σε παρεμβάσεις στην Ολομέλεια, «αλλιώς θα υπάρχει επί τα χείρω μετατροπή της ψήφου».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου άσκησε σφοδρή κριτική για την υπόθεση Μπαλτάκου, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί «να ανοίξει μια κερκόπορτα για τη διεύρυνση της ποινικοποίησης του λόγου». Συμπλήρωσε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει σειρά τροπολογιών, μεταξύ των οποίων και μία που θα προβλέπει να δίνεται άδεια παραμονής σε μετανάστες για ανθρωπιστικούς λόγους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου απάντησε ότι «δεν ποινικοποιείται η σκέψη με το νομοθέτημα, ούτε καν το μίσος, αλλά ποινικοποιείται η πράξη που προκάλεσε το μίσος, δηλαδή ο μισαλλόδοξος λόγος».

«Δεν κατανοώ γιατί η αντιπολίτευση, και συγκεκριμένα η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν στηρίζει αυτή τη θετική εισήγηση, την οποία γνωρίζει ότι έφερε το ΠαΣοΚ στη Βουλή πριν από τρία χρόνια», τόνισε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ ο Γιάννης Πανούσης από τη ΔΗΜΑΡ πρότεινε τη δημιουργία μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής κατά του ρατσισμού.

ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ. Αναφερθείς στο σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών –για το θέμα σχετική τροπολογία αναμένεται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ –ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ότι αποτελεί ένα «δύσκολο ζήτημα» Αστικού Δικαίου και θα εξεταστεί σε επόμενη αναθεώρηση του Αστικού Κώδικα. Οπως ανέφερε, οι δυσκολίες αφορούν τις έννομες συνέπειες, που δεν είναι μόνο το συνταξιοδοτικό αλλά και τυχόν περιπτώσεις υιοθεσίας που μπορεί να προκύψουν. «Κάποια στιγμή θα τεθεί το θέμα. Πρόκειται για ζευγάρια και είναι ζήτημα που θέλει νομική, κοινωνική και θρησκευτική μελέτη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης.