Ισως να παίζει κάποιο ρόλο και η οικονομική κρίση. Η κατήφεια να γεννά την ανάγκη ή την αναζήτηση για έμπνευση. Εκεί εντοπίζει τον λόγο διάδοσης των εκδηλώσεων TEDx και στην Ελλάδα μας ο Δημήτρης Καλαβρός, ένας εκ των πρωτεργατών τους στην Αθήνα. Εδώ και μία πενταετία αυτές οι ετήσιες εκδηλώσεις με ομιλητές διανοούμενους, ακαδημαϊκούς και καινοτόμους επιχειρηματίες φιλοδοξούν να λειτουργήσουν ως δεξαμενές σκέψης. Και όσο περνούν τα χρόνια αυξάνονται οι θεατές και οι αιτήσεις για εισιτήρια.
«Στην Ελλάδα του 2004 το TEDx δεν θα ενδιέφερε κανέναν. Οταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά και υπάρχει ευρύτερο κλίμα ευφορίας δεν ψάχνεις να βρεις τι καινοτόμο συμβαίνει στην πόλη» λέει ο Δημήτρης Καλαβρός. Τον Μάιο του 2009 πήρε την άδεια για να διοργανώσει το TEDx Athens. Για να την εξασφαλίσει πέρασε από δύο διαδικτυακές συνεντεύξεις. Η έγκριση δόθηκε από το κεντρικό TED, το αντίστοιχο διεθνές συνέδριο με αρχηγεία στη Νέα Υόρκη και στο Βανκούβερ, που κλείνει φέτος τα 30 χρόνια. Για να έχει δικαίωμα διοργάνωσης συνεδρίου στην Ελλάδα ο κ. Καλαβρός έπρεπε να παρακολουθεί διεθνή συνέδρια του TED με εισιτήριο στα 6.000 δολάρια.
Μετά τους 120 θεατές του 2009, το TEDx Athens έκοψε πέρυσι 1.300 εισιτήρια, αξίας 65 ευρώ έκαστο. «Το παγκόσμιο TED απευθύνεται σε άλλο κοινό. Τα επιμέρους σε κάθε χώρα αντιλαμβάνονται το πλαίσιο στο οποίο κινούνται. Είναι εθελοντικό αυτό που κάνουμε, δεν αμειβόμαστε» λέει ο κ. Καλαβρός, επιχειρηματίας στον χώρο του Διαδικτύου με σπουδές στη Νομική. Το πλαίσιο στο οποίο στήνονται αυτές οι ομιλίες είναι πάνω – κάτω ίδιο διεθνώς. Προσεγμένος φωτισμός, επαγγελματική τηλεοπτική κάλυψη, ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση και ένας κεντρικός ομιλητής στη σκηνή με την κλεψύδρα να μετρά 18 λεπτά αντίστροφα. Σε κάποια TEDx oι διοργανωτές λένε στους ομιλητές να εστιάσουν στις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στον δρόμο τους. Να μεταφέρουν ιστορίες έμπνευσης. Και εάν δεν έχουν την απαραίτητη μεταδοτικότητα κάποια TEDx τούς παρέχουν προπονητές για μαθήματα σκηνικής παρουσίας και λόγου. «Δεν ζητάμε από τους ομιλητές να σταθούν στη σκηνή σαν αυθεντίες, αλλά να δείξουν τον ανθρώπινο χαρακτήρα τους» λέει η Νίκη Συροπούλου, επιμελήτρια από το 2010 του TEDx Academy, του δεύτερου αντίστοιχου συνεδρίου στην Αθήνα.
Σε 18 λεπτά όμως θα εμβαθύνει ο ομιλητής ή θα γρατσουνίσει την επιφάνεια της ειδικότητάς του; «Δεν θα φύγεις από την εκδήλωση γνωρίζοντας τη ραχοκοκαλιά ενός θέματος. Δεν μπορείς μέσα σε 18 ώρες που διαρκεί η εκδήλωση να καταλάβεις σε βάθος 35 διαφορετικά θέματα, από τα μαθηματικά μέχρι την αστροφυσική. Δίνουμε όμως τροφή για σκέψη» λέει ο κ. Καλαβρός. «Θέλουμε με έναν ευχάριστο και εύπεπτο τρόπο να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του κοινού» προσθέτει η κυρία Συροπούλου. Πέρυσι, το TEDx Academy συγκέντρωσε 1.500 θεατές στο Μέγαρο Μουσικής. Πρόσφατα η κυρία Συροπούλου συμμετείχε στο μεγάλο παγκόσμιο συνέδριο του TED στο Βανκούβερ με διάρκεια μία εβδομάδα και 100 ομιλητές.
Εναν χρόνο μετά την Αθήνα ακολούθησε με παρόμοια εκδήλωση και η Θεσσαλονίκη. Πρωτεργάτης εκεί ήταν ο Ανέστης Χατζηδιάκος, φοιτητής Πληροφορικής τότε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. «Ηταν δύσκολα στην αρχή. Ημασταν πέντε με έξι άτομα στην ομάδα και δεν είχα γνωριμίες στην πόλη. Με τον καιρό όμως στήθηκε ένα δίκτυο» λέει. Οι θεατές στη Θεσσαλονίκη φθάνουν τους 700, ενώ οι αιτήσεις για ένα εισιτήριο ξεπερνούν τις 2.500. Τηρείται σειρά προτεραιότητας. «Προσπαθούμε να αναδείξουμε το τι συμβαίνει στη γειτονιά μας» λέει η Ρεβέκκα Πεδή, επιμελήτρια του TEDx Thessaloniki και επιστημονική συνεργάτις στο εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Από τη σκηνή της Θεσσαλονίκης έχουν περάσει ο νυν πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, αλλά και η βρετανίδα συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ. Στο τελευταίο TEDx Athens μίλησε μεταξύ άλλων και ο πρώτος προπονητής του Γιάννη Αντετοκούνμπο, Σπύρος Βελλινιάτης. Στο TEDx Academy μια από τις πιο δημοφιλείς ομιλίες ήταν εκείνη του συγγραφέα Στέλιου Ράμφου. «Δεν βγαίνουν σοφοί πάνω στη σκηνή για να μιλήσουν», λέει ο κ. Καλαβρός. «Τους εκθέτουμε στην κρίση του κοινού με σκοπό τα λόγια τους να γίνουν τροφή για δράση».

Το κοινό και η προετοιμασία

Το βασικό κοινό των συνεδρίων TEDx στην Ελλάδα εντοπίζεται κυρίως στην ηλικιακή ομάδα των 25-45 ετών. Αν και υπάρχει η αντίληψη ότι απαρτίζεται κυρίως από στελέχη ιδιωτικών εταιρειών οι διοργανωτές λένε ότι έχουν φιλοξενήσει φοιτητές, ανέργους, ακόμα και βενζινοπώλες και πυροσβέστες. Στο TEDx Athens το εισιτήριο ήταν στα 65 ευρώ, στο TEDx Academy 50 ευρώ και το περυσινό εισιτήριο στη Θεσσαλονίκη 35 ευρώ. Η προετοιμασία για κάθε συνέδριο κρατά πάνω από οκτώ μήνες.