Η απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο έβαλε τέλος στα στοιχήματα για το ποιος είναι το πιο δημοφιλές στέλεχος της αντιπολίτευσης. Η δυναμική Γιούλια που παρέμεινε τα τελευταία δυόμισι χρόνια στη φυλακή με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, εμφανίσθηκε με το καροτσάκι –λόγω των προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη –μπροστά στους συγκεντρωμένους της Πλατείας Μεϊντάν και έγινε δεκτή με χειροκροτήματα. Η αποφυλάκισή της ήταν ένας από τους όρους που είχε θέσει η ΕΕ για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ενωση, την οποία απέρριψε ο Γιανουκόβιτς –κίνηση που οδήγησε στο ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων πριν από τρεις μήνες.

Η 54χρονη Τιμοσένκο εκπροσωπεί όσους επιθυμούν να στραφεί ο προσανατολισμός του Κιέβου προς την Δυτική Ευρώπη. «Ο Γιανουκόβιτς είναι πιο προβλέψιμος και συνεννοήσιμος από την Τιμοσένκο» παρατηρεί ο ουκρανός πολιτικός επιστήμων Κονσταντίν Μπονταρένκο που θυμάται μια παλιά φράση του πρώην συμμάχου της, πρώην προέδρου Βίκτορ Γιούσενκο, τις ημέρες της Πορτοκαλί Επανάστασης: «Ο Γιανουκόβιτς μπορεί να λειτουργήσει ως Ουκρανός. Η Γιούλια ποτέ». Ο Γιουσένκο άλλωστε την είχε παρομοιάσει κάποτε με αλεπού.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει σήμερα και η Τιμοσένκο ίσως αποδειχθεί η νικήτρια της όλης κατάστασης. Πρωθυπουργός της Ουκρανίας από το 2007 έως το 2010, έχασε τις εκλογές του 2010 από τον Γιανουκόβιτς και λίγους μήνες αργότερα άνοιξαν πολλές έρευνες εις βάρος της –τον Αύγουστο του 2011 καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη για κατάχρηση εξουσίας. Η Τιμοσένκο θεωρείτο η ισχυρή προσωπικότητα πίσω από την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004, ήταν όμως και μία από τους υπευθύνους για την αποτυχία της λόγω των εσωτερικών διαμαχών στο κόμμα Η Ουκρανία μας με τον πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιούσενκο.

Η Γιούλια γεννήθηκε το 1960 στο Ντνιεπροπετρόφσκ. Ηταν πάντα ιδιαίτερα δραστήρια και τη δεκαετία του ’90 –όταν όλα ήταν ανοιχτά στη Ρωσία –έγινε εκατομμυριούχος μαζί με το σύζυγό της Αλεξάντρ. Πρώτα δημιούργησαν μια αλυσίδα ενοικίασης βίντεο και στη συνέχεια εταιρεία διανομής καυσίμων. Ανέλαβε τη διεύθυνση μιας εταιρείας που εισήγε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, με τα ίδια «κόλπα» –καταγγέλλουν οι επικριτές της –που χρησιμοποιούσαν όλοι οι ολιγάρχες εκείνα τα χρόνια. Τότε είχε πλούσια μαύρα μαλλιά –καμία σχέση με την ξανθιά πλεξούδα που έχει υιοθετήσει την τελευταία δεκαετία –ένα δημοφιλές χτένισμα μεταξύ των αγροτών. Οι ικανότητές της στις μπίζνες είναι αποδεκτές από όλους –εξού και το παρατσούκλι της «πριγκίπισσα του φυσικού αερίου», το οποίο της δόθηκε και λόγω των πολλών κατηγοριών για περίεργες συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

ΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ. Σε αυτό συνέβαλε και η φιλία της τη δεκαετία του ’90 με τον τότε πρωθυπουργό Πάβελ Λαζαρένκο (συνελήφθη αργότερα για ξέπλυμα χρήματος) που την οδήγησε να κατέχει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες μονοπωλίου ενέργειας, να ελέγχει γύρω στο 20% του ΑΕΠ της χώρας και να κάνει τεράστια περιουσία.

Η Γιούλια χρησιμοποίησε τη φυλάκισή της για να εξαγνιστεί από όλες τις κατηγορίες. Εδώ και ένα χρόνο ξεκίνησε μια μεγάλη διεθνής καμπάνια για την απελευθέρωσή της μαζί με τις καταγγελίες για βάναυση συμπεριφορά απέναντί της και άρνηση να της παρασχεθεί ιατρική βοήθεια. Τώρα η Τιμοσένκο φαίνεται έτοιμη και πάλι να παίξει ενεργό ρόλο στην πολιτική της Ουκρανίας.