Τα ενεργειακά οφέλη που μπορεί να έχει η Τουρκία από μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα υπογραμμίζει ο κύπριος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και η επανένωση της Κύπρου θα συνέβαλλαν και στην εξασφάλιση των αναγκών της Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα αναφέρει ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αποκαλύπτει ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ συνέβαλε πολύ στην προσπάθεια για αναβίωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία βρισκόταν σε στασιμότητα.

Ο κ. Αναστασιάδης τονίζει ότι η κατάληξη σε συμφωνία θα διευκόλυνε και τις επιδιώξεις της Αγκυρας να αποκτήσει πρόσβαση στην προμήθεια κυπριακού και ισραηλινού φυσικού αερίου και θα βοηθούσε στην αναβάθμιση των σχέσεών της με το Τελ Αβίβ. Αναφέρει επιπλέον ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να εξάγει φυσικό αέριο στην Τουρκία μέσω της επανενωμένης Κύπρου.

Ο πρόεδρος της Κύπρου σημειώνει ότι το αναβαθμισμένο διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό είναι καθοριστικής σημασίας στη δυναμική που δημιουργείται για την περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και συμβάλλει στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Στην ίδια συνέντευξη προανήγγειλε επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Λευκωσία ενδεχομένως την άνοιξη.

Στο μεταξύ χθες οριστικοποιήθηκε η 27η Φεβρουαρίου ως η ημερομηνία κατά την οποία οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες σε Αγκυρα και Αθήνα αντίστοιχα.

Για έντονη πίεση των ΗΠΑ να προχωρήσει η διαδικασία μίλησε ο τουρκοκύπριος ηγέτης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Χουριέτ» και προσέθεσε ότι με τόση κινητικότητα «θα πρέπει να τελειώσουμε σύντομα». Ο Ντερβίς Ερογλου ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει ότι του αρέσει 100% το περιεχόμενο της κοινής διακήρυξης, αλλά τη βλέπει ως εργαλείο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Υποστήριξε ότι «όλες οι πολιτείες είναι κυρίαρχες» αφού σε κανένα σύνταγμα κανενός κράτους δεν γράφει ότι η κυριαρχία είναι μία.

Ο κ. Ερογλου είπε ακόμα πως αν τον υποχρεώσουν να υπογράψει μια συμφωνία που θα καταδικάζει τους Τουρκοκυπρίους να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ελληνοκυπρίων, τότε για εκείνον αυτό δεν θα είναι συμφωνία. Τόνισε επίσης ότι αν ο ίδιος αποδεχθεί και υπογράψει μια συμφωνία, τότε κανένας δεν θα πει όχι στα Κατεχόμενα.

Βολές κατά της επιστροφής της Αμμοχώστου

Σε δηλώσεις του ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί εξεφρασε τη βεβαιότητα πως αν μια συμφωνία οδηγηθεί σε δημοψηφίσματα, το αποτέλεσμα θα ειναι «ναι». Διαφώνησε όμως με την επιστροφή της Αμμοχώστου στους ελληνοκυπρίους κατοίκους ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης