Η έκθεση ακόμα και για κλάσματα του δευτερολέπτου σε συσκευές που εκπέμπουν ισχυρό μπλε λέιζερ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα μάτια, όπως έδειξε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Ophthalmology»της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

H μελέτη έγινε στη Σαουδική Αραβία, σε 14 άνδρες ηλικίας 11 έως 30 ετών, οι οποίοι το διάστημα 2012 – 2013 είχαν υποστεί ατύχημα στα μάτια ύστερα από χρήση συσκευών με λέιζερ. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η ευρεία χρήση αυτών των συσκευών, που προωθούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο ως παιχνίδια, μπορεί να οδηγήσουν σε «επιδημία» ατυχημάτων στα μάτια.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, το Ινστιτούτο Λέιζερ της Αμερικής και το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για το κοινό σχετικά με τον κίνδυνο ατυχήματος από τα λέιζερ χειρός με ισχύ πάνω από πέντε milliwatts.

Οι φυσικοί προστατευτικοί μηχανισμοί των ματιών, όπως το αντανακλαστικό του ανοιγοκλεισίματός τους, είναι αναποτελεσματικοί έναντι τέτοιων λέιζερ. Επίσης οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα μπλε λέιζερ είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν βλάβη στον αμφιβληστροειδή σε σύγκριση με τα πράσινα ή τα κόκκινα.