Σε αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελβετία μετατράπηκε το αρχικό σοκ που προκάλεσε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το όχι των ελβετών πολιτών στη «μαζική μετανάστευση» από την Ευρώπη με μοναδική εξαίρεση τη Βρετανία, η οποία βλέπει ένα παράδειγμα προς μίμηση στην ελβετική στάση. Θεωρείται βέβαιο ότι το θέμα θα απασχολήσει το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Στο Βερολίνο, πάντως, η αντίδραση προήλθε από το ηγετικό δίδυμο της κυβέρνησης συνασπισμού. «Το αποτέλεσμα αυτό προκαλεί σοβαρά προβλήματα» σημείωσε εκπρόσωπος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ σημείωσε ότι η Ελβετία «θα πληρώσει πρώτη το τίμημα». Οπως επισημαίνει η «Μοντ», η εκτίμηση αυτή είναι μια υπενθύμιση ότι η Γερμανία είναι η χώρα που εισάγει τα περισσότερα ελβετικά προϊόντα.

Απειλητικός εμφανίστηκε και από το Παρίσι ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τιερί Ρεπεντάν που υποστήριξε ότι η απόφαση των ψηφοφόρων «επιβάλλει» την αναθεώρηση του συνόλου των συμφωνιών ανάμεσα στην Ελβετία και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε πιο συμβουλευτικούς τόνους κινήθηκε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος υπενθύμισε στην ελβετική κυβέρνηση ότι έχουν τρία χρόνια μπροστά τους για να μετατρέψουν το αποτέλεσμα σε πράξη και να διαπραγματευτούν με τους Ευρωπαίους.

Η ήπια βρετανική στάση εξηγείται από το γεγονός ότι το Λονδίνο προσδοκά οφέλη από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς εκτιμά ότι οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελβετία και την ΕΕ μπορεί να χρησιμεύσει ως «μπούσουλας» στις συνομιλίες που θα έχει η Βρετανία με τις Βρυξέλλες για το δικό της δημοψήφισμα.

«Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα ακριβώς θα προτείνουν οι Ελβετοί» δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντέιβιντ Λίβινγκτον.

«Το συμπέρασμα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία για τις επιπτώσεις της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων» τόνισε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αναφερόμενος εμμέσως στην υστερία της ίδιας της Βρετανίας ότι θα καταληφθεί από Ρουμάνους και Βούλγαρους.

Η απάντηση ήρθε συντονισμένα από τις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο. Εκπρόσωπος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι η ελεύθερη κυκλοφορία είναι «ιερή» για την ΕΕ, ενώ πιο αιχμηρός ήταν ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπόρν: «Εάν τεθεί σε αμφισβήτηση η ελευθερία κυκλοφορίας και εγκατάστασης, τότε θα στείλουμε ένα αρνητικό μήνυμα στους Βρετανούς, οι οποίοι εναντιώνονται σε αυτές τις κατακτήσεις» σημείωσε.
Εκνευρισμός στις Βρυξέλλες

Πηγή της Κομισιόν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την επιβολή ποσοστώσεων στον αριθμό των Ευρωπαίων που μπορούν να εγκατασταθούν στην Ελβετία