Νευρικό κλονισμό στην ομάδα των καραμανλικών, εσωκομματικές τριβές στη ΝΔ και ένα ηχηρό πολιτικό άδειασμα από τον Κώστα Καραμανλή προκάλεσε χθες η νομική στροφή του εκζητούμενου πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελου Φιλιππίδη, ο οποίος αναζήτησε ασπίδα προστασίας επικαλούμενος –ενώπιων των τουρκικών δικαστικών Αρχών –τη στενή σχέση του με τον πρώην πρωθυπουργό.

Η νέα υπερασπιστική γραμμή του κ. Φιλιππίδη, ο οποίος εμφανίστηκε περίπου ως πολιτικός κρατούμενος στο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, κεραυνοβόλησε το γαλάζιο στρατόπεδο, καθώς ήρθε να επιβεβαιώσει όσους τον επέκριναν με σφοδρότητα ως κεντρικό μέλος των γκόλντεν μπόις της καραμανλικής περιόδου, θίγοντας παράλληλα σε προσωπικό επίπεδο τον κ. Καραμανλή.

Ο κ. Φιλιππίδης, ο οποίος αφέθηκε προχθές ελεύθερος από το τουρκικό δικαστήριο και αναμένει να κριθεί και το δεύτερο ένταλμα σύλληψης που έχουν εκδώσει εις βάρος του οι ελληνικές Αρχές, επιχείρησε να δώσει πολιτικές διαστάσεις στην ποινική εμπλοκή του για την υπόθεση των δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπως προκύπτει από την πρώτη –απορριπτική για το αίτημα έκδοσης –δικαστική απόφαση.

Σε μια πλήρη ανατροπή της εικόνας που ο ίδιος φιλοτεχνούσε από την ώρα που βρέθηκε αντιμέτωπος με τα εντάλματα σύλληψης, στο δικαστήριο εμφανίστηκε με στόχο να αποτρέψει την έκδοση, προβάλλοντας μέσω των τούρκων συνηγόρων του τη θέση ότι κατηγορείται με στόχο να πληγεί ο Κώστας Καραμανλής, με τον οποίο είχε στενή προσωπική σχέση.

Το μεγάλο άδειασμα. Η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού υπήρξε χθες άμεση και φανερώνει την οργή του από την κίνηση Φιλιππίδη. Μέσω συνεργατών του, οι οποίοι αμφισβήτησαν ακόμη και τη φιλική σχέση του με τον κ. Φιλιππίδη, διεμήνυσε ότι «ουδείς δικαιούται να χρησιμοποιεί το όνομα του κ. Καραμανλή σε προσωπικές του υποθέσεις».

Οι ίδιες πηγές φρόντιζαν επιπλέον να τονίσουν ότι «ο Κώστας Καραμανλής έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, πιστεύει στο έργο των δικαστών και σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκει την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης με παιχνίδια πολιτικής». Παράλληλα υπενθύμιζαν ότι ο κ. Φιλιππίδης είχε παραμείνει επί τρία χρόνια στο «ψυγείο» από τον πρώην πρωθυπουργό, έπειτα και από την αντίδραση του Μιλτιάδη Εβερτ ο οποίος είχε μπλοκάρει, το 2004, την τοποθέτησή του στην Τράπεζα Αττικής. Το επιχείρημα είναι πως εάν ο κ. Φιλιππίδης ήταν εξ απορρήτων συνεργάτης του κ. Καραμανλή και πρόσωπο του στενού περιβάλλοντός του θα είχε αξιοποιηθεί από την πρώτη στιγμή σε κάποια άλλη θέση στον κρατικό μηχανισμό.

Στελέχη της ΝΔ εκτιμούσαν χθες ότι η απόφαση του κ. Φιλιππίδη να εκθέσει τον πρώην πρωθυπουργό είναι αποτέλεσμα της δυσχερούς θέσης στην οποία έχει περιέλθει και το αντιλαμβάνεται πλέον και ο ίδιος. Στη βάση αυτή θεωρούσαν πιθανότερο ότι ο εκζητούμενος πρώην πρόεδρος του ΤΤ θα επιδιώξει με κάθε νομικό μέσο να παραμείνει εκτός Ελλάδας.

Η στροφή στο δικαστήριο. «Τα γεγονότα στα οποία στηρίζεται το αίτημα έκδοσης έχουν σχέση με την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα. Ο πελάτης μου είναι στενός φίλος του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδος, του κ. Καραμανλή. Είναι ο CEO της κρατικής τράπεζας. Μέσω του πελάτη μου θέλουν να φτάσουν στον Καραμανλή…» , είπε ο τούρκος δικηγόρος κ. Ντογκάν απευθυνόμενος στους δικαστές, ζητώντας να απορριφθεί το αίτημα έκδοσης των ελληνικών Αρχών.

Ιδιαίτερη εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ο τούρκος δικηγόρος επικαλέστηκε ότι δεν ασκήθηκε εναντίον του Αγγελου Φιλιππίδη ποινική δίωξη, η οποία είναι προϋπόθεση της έκδοσης. Ισχυρισμός που αντικρούεται από τις ελληνικές Αρχές ως εντελώς ανακριβής και αβάσιμος καθώς, σύμφωνα με το Ποινικό Δίκαιο της χώρας μας, η άσκηση δίωξης αποτελεί αναγκαία βάση για την έκδοση εντάλματος σύλληψης.

Για τον λόγο αυτόν ο έλληνας εισαγγελέας επί θεμάτων εκδόσεων Γιάννης Αγγελής έχει ήδη διαβιβάσει στις τουρκικές Αρχές αίτημα να παραμείνει κρατούμενος ο Αγγελος Φιλιππίδης λόγω και του δεύτερου εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Οι δικηγόροι του εκζητουμένου, όπως προκύπτει από την απόφαση, έδωσαν μάχη για να απορριφθεί το αίτημα έκδοσής του στην Ελλάδα.

Τι είπε στους δικαστές

Ο ίδιος ο Φιλιππίδης θέλοντας να πείσει και τους τούρκους δικαστές ότι δεν ήταν ύποπτος φυγής και είχε πρόθεση να επιστρέψει στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι: «Τον Αύγουστο του έτους 2013 είχαν δημοσιευθεί στον ελληνικό Τύπο πληροφορίες σχετικά με εμένα.Η Εισαγγελία προέβη σε διευκρινίσεις. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2013 ζήτησα από τον εισαγγελέα να προβώ σε υπεράσπισή μου, αλλά ούτε απολογία μου πήραν ούτε κάτι μου είπαν.

Στις 3/1/2014 ήρθα στην Κωνσταντινούπολη επειδή είμαι σύμβουλος χρηματοδοτήσεων. Οταν θα τελείωναν στην Κωνσταντινούπολη οι δουλειές μου, θα πήγαινα την 7η Ιανουαρίου στη Μανίλα. Την 8η Ιανουαρίου έγινε έρευνα στην κατοικία μου, στην Ελλάδα.Εξαιτίας του γεγονότος αυτού ακύρωσα το εισιτήριό μου για Μανίλα και αγόρασα με την πιστωτική μου κάρτα εισιτήριο για να επιστρέψω στην Ελλάδα».