Τα προβληματικά δάνεια του ΤΤ δεν χορηγούνταν μόνο σε έλληνες επιχειρηματίες. Ανάμεσα σε αυτούς που έλαβαν μεγάλα χρηματικά ποσά περιλαμβάνεται και σέρβος μπίζνεσμαν, γνωστός και ως «Το Αφεντικό», όπως αποκαλύπτεται από τηλεγράφημα αμερικανών διπλωματών που διέρρευσε στο Wikileaks. Από την περιγραφή τού εν λόγω επιχειρηματία στο έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι προκύπτει ότι πρόκειται για έναν «σκληρό τύπο του δρόμου», που «δεν σηκώνει ανοησίες».
Η θέα από την πολυτελή μονοκατοικία στη Βουλιαγμένη μοιάζει με καρτ ποστάλ: απλώνεται από τη μία έως την άλλη άκρη του κόλπου, έως πέρα από τις Φλέβες. Το όνομα αυτού που απολαμβάνει αυτήν ακριβώς τη θέα όταν βρίσκεται στην Ελλάδα, εκτός από τη λίστα των 25 ισχυρότερων Σέρβων στον πλανήτη, περιλαμβάνεται σε έναν ακόμη κατάλογο. Αυτόν με τα δάνεια του ΤΤ που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών. Δύο εταιρείες συμφερόντων του Ράντομιρ Ζίβανιτς με έδρα στη χώρα μας φέρεται να έλαβαν 33,8 εκατομμύρια ευρώ και λόγω των καθυστερήσεων στην αποπληρωμή τους προχώρησαν σε ρύθμιση, με τα καθυστερούμενα ποσά να ξεπερνούν τα 230.000 ευρώ σύμφωνα με πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος.

Σε τηλεγράφημα που εστάλη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την αμερικανική πρεσβεία στη Σερβία το 2007, διπλωμάτης αναφέρει ότι ελάχιστα είναι γνωστά για τη ζωή του Ζίβανιτς, εκτός από το ότι δραστηριοποιείται κυρίως στις πωλήσεις αυτοκινήτων Peugeot και στα ακίνητα. Πηγή των Αμερικανών από τον χώρο του real estate στο Βελιγράδι υποστήριξε πως ο Ζίβανιτς δημιούργησε την περιουσία του την εποχή της παντοδυναμίας του Μιλόσεβιτς. «Η ζωή του προτού ανοίξει την πρώτη του αντιπροσωπεία (σ.σ.: αυτοκινήτων) είναι ένα μυστήριο, το ίδιο ισχύει και για τις δοσοληψίες του την περίοδο 2000-2003 που ζούσε στην Ελλάδα» σημειώνει στο τηλεγράφημα ο πρεσβευτής Κάμερον Μούντερ.

«ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ». Ωστόσο, από τον Ιούνιο του 2000 και για τους επόμενους 15 μήνες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με απόφασή του για τα «πρόσθετα περιοριστικά μέτρα κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας» υποχρέωνε τον Ράντομιρ Ζίβανιτς και δεκάδες ακόμη χαρακτηρισμένους υποστηρικτές του Μιλόσεβιτς να μην εισέλθουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χαρακτηρίζοντάς τους ανεπιθύμητους. Στο αμερικανικό τηλεγράφημα αναφέρεται ότι ο σέρβος επιχειρηματίας ζούσε στην Ελλάδα από το 2000 έως το 2003, ενώ ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα στον σερβικό ηλεκτρονικό Τύπο υποστηρίζουν ότι ο Ζίβανιτς έφυγε από το Βελιγράδι αμέσως μετά τη δολοφονία του Ζέλικο Ραζνάτοβιτς, γνωστού και ως Αρκάν ο Τίγρης, που κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.

Στα ίδια δημοσιεύματα υπήρχαν υπόνοιες για εμπλοκή του Ζίβανιτς στην υπόθεση καθώς και αιχμές για κόντρα με τον Αρκάν. Ωστόσο οι φήμες που τον συνδέουν με τον Αρκάν δεν έχουν επιβεβαιωθεί. «ΤΑ ΝΕΑ» είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι η άδεια παραμονής του στη χώρα μας εκδόθηκε στο Τμήμα της Βουλιαγμένης τον Ιούλιο του 2002, δηλαδή μετά την άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για τους φίλους του καθεστώτος Μιλόσεβιτς.

Εναν χρόνο μετά ο Ζίβανιτς ίδρυσε στην Ελλάδα την εταιρεία Ακρογιάλι Κατασκευαστική, με έδρα το σπίτι της Βουλιαγμένης. Εκεί τον είχε επισκεφθεί ο συνεργάτης του Μίλιτσε Μπάμποβιτς –ένας από τους 15 ισχυρότερους Σέρβους στον κόσμο –μαζί με τον 13χρονο γιο του που τότε προπονούνταν περιστασιακά στα τσικό του Ολυμπιακού. Ο Ζίβανιτς με τον Μπάμποβιτς είχαν ιδρύσει οφσόρ εταιρεία στον Παναμά, τη Verano Commercial, η οποία σχετίζεται με τον όμιλο Verano κάτω από τον οποίον βρίσκονται σήμερα οι επιχειρήσεις του πρώτου.

ΘΥΜΑ ΑΠΑΓΩΓΗΣ. Λίγο καιρό αφού ο Μπάμποβιτς επέστρεψε στο Βελιγράδι, έπεσε θύμα απαγωγής από τη Μαφία Ζεμούν, την πλέον ισχυρή εγκληματική οργάνωση στη μεταπολεμική Σερβία. Ο Ζίβανιτς λέγεται ότι συμμετείχε από την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς, οι οποίοι έλαβαν τελικά 10,5 εκατ. ευρώ για να απελευθερώσουν τον Μπάμποβιτς. Αρκετά χρόνια μετά, γράφτηκε στον Τύπο ότι ο Ζίβανιτς πρότεινε να κάνει μέχρι και τεστ πολυγράφου για να αποδείξει ότι δεν εμπλεκόταν στο σχέδιο απαγωγής, ενώ οι δικαστικές Αρχές απέρριψαν την πρότασή του καθώς δεν τον θεωρούσαν ύποπτο. Η παναμέζικη Verano Commercial που έχει με τον Μπάμποβιτς, με άδεια του ελληνικού κράτους διατηρούσε γραφεία με έδρα το σπίτι της Βουλιαγμένης –μία άδεια που ανακλήθηκε στα τέλη του 2012, έπειτα από αίτηση της ίδιας της οφσόρ.

Οι εταιρείες με τις οποίες έλαβε ο Ζίβανιτς το δάνειο από το ΤΤ, επί διοικήσεως Αγγελου Φιλιππίδη, δεν φαίνεται να σχετίζονται ευθέως με την παραπάνω υπεράκτια εταιρεία. Ομως υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα σημεία για τα 33,8 εκατ. ευρώ που κατάφεραν να λάβουν: η Expando AE, που συστήθηκε το 2008, είχε ενεργητικό βάσει του πρώτου ισολογισμού της περίπου 63.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων ίδρυσης. Η ΒΙΟΣ, που ανήκε αρχικά στην οικογένεια Σαραντόπουλου, ανακοινώθηκε με δημοσίευση σε ΦΕΚ ότι πέρασε σε ανθρώπους του Ζίβανιτς μόλις μία ημέρα πριν από την εκταμίευση του δανείου στις 25 Ιουνίου 2009. Στον τελευταίο ισολογισμό της, προτού ληφθεί το δάνειο, η ΒΙΟΣ εμφάνιζε ήδη δανεισμό 30 εκατ. ευρώ και πάγιο ενεργητικό περίπου 28 εκατομμύρια. Η ΒΙΟΣ τελικά συγχωνεύθηκε με την Expando τον Αύγουστο του 2009.