«Ηχηρό άδειασμα» στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα επιφύλαξε ο Οτμαρ Κάρας, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τον ρόλο της τρόικας. Μιλώντας στη Βουλή αποκάλυψε ότι στη συνάντηση που είχε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Στρασβούργο με τον κ. Τσίπρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε χωρίς εναλλακτική πρόταση και δεν άσκησε καμία κριτική στην ακολουθούμενη πολιτική.

ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ. «Επί μία ώρα τον ρωτούσαμε ποια είναι η εμπειρία σας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ποιες είναι οι προτάσεις σας και τι μπορείτε να κάνετε καλύτερα, και δεν έλεγε τίποτα. Το μόνο που είπε είναι ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέλει να του δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στις συναλλαγές και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Καμία κριτική άλλης μορφής. Είπε μόνο ότι θα στηρίξει την έκθεσή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οτμαρ Κάρας.

Ωστόσο, λόγω κακής μετάφρασης, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ο κ. Κάρας δεν αναφερόταν στον κ. Τσίπρα αλλά στον «υπεύθυνο της αντιπολίτευσης της… Κύπρου». Γι’ αυτό δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετείχαν στη συνεδρίαση, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Θοδωρής Δρίτσας και η Νάντια Βαλαβάνη, καθώς και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής.

Στη συνέχεια ωστόσο, σε συζήτηση με δημοσιογράφους στη Βουλή, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, όταν ο κ. Λαφαζάνης ρωτήθηκε ποιον τελικά εννοούσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απάντησε: «Δεν πιστεύω ότι αναφερόταν στον Τσίπρα. Αν σας το πει, να μου το πείτε και θα πάω εγώ και θα του δώσω μια κλωτσιά. Δεν είναι δυνατόν να έρχεται στη Βουλή και να βρίζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, έντονα αναμένεται να απαντήσει και επισήμως η Κουμουνδούρου!

ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ. Κατά τα λοιπά, στη χθεσινή συνεδρίαση ο γάλλος ευρωβουλευτής και εισηγητής εκ μέρους της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Λιέμ Χόαγκ Γκοκ επισήμανε πως «στην Ευρώπη υπάρχει η αίσθηση ότι οι προτάσεις της τρόικας δεν οδήγησαν πουθενά» και «ότι η ελληνική κυβέρνηση έδρασε με το πιστόλι στο κρόταφο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δριμύτατη κριτική στην τρόικα αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο, που επέτρεψε να εφαρμοστεί στη χώρα το Μνημόνιο, άσκησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Προέτρεψε τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου «να μην πιστεύουν τις μυθοπλασίες για πλεονάσματα». Το Ευρωκοινοβούλιο, πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης, παρακολουθούσε με απάθεια να συντελείται μια τραγωδία, από τις πιο μελανές σελίδες σε ειρηνική περίοδο. «Αυτό που έγινε στην Ελλάδα δεν ήταν διάσωση αλλά η απόλυτη καταστροφή» κατέληξε.

Και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Δημήτρης Κρεμαστινός περιέγραψε το κοινωνικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι Ελληνες, λέγοντας πως «αν δεν υπάρξει αναθέρμανση της οικονομίας φοβούμαι ότι του χρόνου που θα έρθετε πάλι δεν θα βρείτε τα πράγματα καλύτερα αλλά χειρότερα».