Ο Αρσένι Γιατσένιουκ, ένας από τους επικεφαλής της Αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, εξέφρασε αργά το βράδυ της Πέμπτης, την εκτίμηση ότι υπάρχουν «ισχυρές πιθανότητες» να «μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία» στο Κίεβο μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Έχουμε ως στόχο να βάλουμε ένα τέλος στην αιματοχυσία και οι πιθανότητες (για αυτό) είναι πολύ ισχυρές» δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το προεδρικό Μέγαρο έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκησαν 4 ώρες, τις οποίες η Αντιπολίτευση χαρακτήρισε «καθοριστικές» μετά τις πολυήμερες συγκρούσεις μεταξύ της Αστυνομίας και των διαδηλωτών.

Ο Γιατσένιουκ, αρχηγός του κόμματος Πατρίδα, ο οποίος είχε αποστείλει το τελεσίγραφο 24 ωρών στην κυβέρνηση, ώστε να παρουσιάσει τις παραχωρήσεις της, δεν είπε τίποτα παραπάνω για το περιεχόμενο των συνομιλιών

Ο υπερεθνικιστής Ολέγκ Τιανίμποκ ανέφερε ότι «διαβουλεύσεις» είναι απαραίτητες πριν μπορέσει να κάνει περισσότερες δηλώσεις, ενώ ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίαςκαι επικεφαλής του κόμματος UDAR, Βίταλι Κλίτσκο, που ήταν παρών στη συνάντηση, έφυγε χωρίς να κάνει σχόλια.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής πάντως, οΚλίτσκο -σε πιο σκληρή γραμμή από τους άλλους ηγέτες της Αντιπολίτευσης- απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους οπαδούς της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης, στην πλατείαΑνεξαρτησίας, είπε ότι δεν προέκυψε τίποτε από τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, προσθέτοντας όμως ότι πλέον φοβάται πιθανή αιματοχυσία.

«Ώρες συνομιλιών δαπανήθηκαν για το τίποτα δεν υπάρχει νόημα να κάθεται κανείς σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με κάποιον που έχει ήδη αποφασίσει να σας εξαπατήσει» ανέφερε ο Κλίτσκο στους διαδηλωτές ζητώντας τους να μην υπάρξει αιματοχυσία.

«Ειλικρινά εύχομαι ότι δεν θα υπάρξει αιματοχυσία και ότι δεν θα σκοτωθούν άνθρωποι … Θα επιβιώσουμε, αλλά φοβάμαι ότι θα υπάρξουν θάνατοι, το φοβάμαι αυτό», δήλωσε ο πρώην πυγμάχος που θεωρείται πλέον αδιαφιλονίκητος ηγέτης της Αντιπολίτευσης στη Ουκρανία.

«Ξέρω πως η κατάσταση είναι τεταμένη, ξέρω πως οι προσδοκίες είναι υψηλές , γνωρίζω ότι πολλοί θα απογοητευτούν », είπε ο Κλίτσκο.

«Το μόνο πράγμα που πήραμε από τη συνάντησή μας με τον Γιανουκόβιτς, είναι μια υπόσχεση ότι θα απελευθερώσει όλους τους ακτιβιστές », συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος απέρριψε κάθε αίτημα παραίτησης του ίδιου ή της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τηλεφώνησε το βράδυ της Πέμπτης στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς για να του ασκήσει πιέσεις να βρει μια «ειρηνική λύση» στην κρίση που μαστίζει την χώρα του, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στην αντίθετη περίπτωση ο Μπάϊντεν προέβλεψε ότι η «περαιτέρω αιματοχυσία θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τις ΗΠΑ», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Ο αντιπρόεδρος προειδοποίησε τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να λάβει μέτρα για τον τερματισμό της βίας και απάντησε με σοβαρότητα στις νόμιμες ανησυχίες των ειρηνικών διαδηλωτών, εμμένοντας στη σημασία του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη με την Αντιπολίτευση και στην ανάγκη πραγματικών συμβιβασμών, η μοναδική λύση για το τέλος της κρίσης» τονίζεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

«Εμμένοντας στο γεγονός ότι η βία τόσο από τη μία πλευρά όσο και από την άλλη δεν είναι αποδεκτή, ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε ότι μόνο η ουκρανική κυβέρνηση θα μπορούσε να εξασφαλίσει ότι η κρίση θα τερματιστεί με ειρηνικό τρόπο» εξήγησε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει από την ουκρανική κυβέρνηση «να προστατεύσει τη ζωή» των διαδηλωτών, μετά τις βιαιότητες στο Κίεβο, την Τετάρτη, που στοίχισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

«Ζητούμε από την ουκρανική κυβέρνηση να εγγυηθεί τις θεμελιώδεις ελευθερίες και ιδιαίτερα (…) το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά, να προστατεύσει τη ζωή (των διαδηλωτών), να μην κάνει χρήση βίας», δήλωσε η καγκελάριος στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων έπειτα από ένα κυβερνητικό σεμινάριο στο Μέζεμπεργκ, κοντά στο Βερολίνο.

«Μιλήσαμε για το θέμα και τόσο ο υπουργός Εξωτερικών (Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ) όσο κι εγώ εκτιμάμε πως οι κυρώσεις δεν βρίσκονται προς το παρόν στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε η καγκελάριος.

Το πρωί της Πέμπτης, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρώτος δήλωσε ότι «δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

«Προς το παρόν, δίνουμε την ευκαιρία στον πολιτικό διάλογο επειδή επιθυμούμε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, να σταματήσει η βία εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών και των δημοσιογράφων», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ σε βάρος της Ουκρανίας, ο Μπαγί διαβεβαίωσε πως η προτεραιότητα των Βρυξελλών δεν είναι να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις με την Ουκρανία. Ωστόσο ο Μπαρόζο υπενθύμισε στον Γιανουκόβιτς πως, αν η κατάσταση δεν σταθεροποιηθεί, οι 28 θα εξετάσουν τις πιθανές συνέπειες στις σχέσεις.