Στροφή σε αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο που θα καθιστά δυσκολότερη τη χορήγηση αδειών, τουλάχιστον σε συγκεκριμένες κατηγορίες κατηγορουμένων, αλλά και ευκολότερη την απόφαση για την προσωρινή κράτηση δραστών κακουργηματικών πράξεων μελετά η κυβέρνηση. Η επιχείρηση αναθεώρησης του νομοθετικού πλέγματος θα έχει τη σφραγίδα του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο υπουργείο μελετούν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στο καθεστώς που ίσχυε πριν από το 2010 και στις αλλαγές που είχαν γίνει επί υπουργίας Χάρη Καστανίδη, με στόχο τότε την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις, για να οδηγηθεί κάποιος στη φυλακή πρέπει να διώκεται για κακούργημα και μάλιστα τέτοιο που το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής να είναι κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών, τιμωρία βέβαια που μπορεί να φτάνει μέχρι και την ισόβια κάθειρξη. Η δεκαετής κάθειρξη αποτελεί το όριο για κάθε ανακριτή και εισαγγελέα, πέραν του οποίου δεν μπορεί να λειτουργήσει και να στερήσει την προσωπική ελευθερία του κατηγορουμένου, ακόμα και αν συντρέχουν στο πρόσωπό του άλλες προϋποθέσεις, όπως δηλαδή να είναι κάποιος ύποπτος φυγής ή ύποπτος τέλεσης  άλλων αξιόποινων πράξεων. Ετσι, τώρα, σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλονται περιοριστικοί όροι. Αυτό ακριβώς το όριο των δέκα ετών ενδέχεται να καταργηθεί αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια των δικαστικών λειτουργών την απόφαση για την προφυλάκιση ή μη των κατηγορουμένων.

Από την άλλη, το υπουργείο έχει θέσει επί τάπητος αλλαγές και στις προϋποθέσεις χορήγησης των αδειών σε κρατουμένους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν κόκκινες γραμμές για συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων που θα εξαιρούνται από το καθεστώς των αδειών, όπως οι καταδικασμένοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Το στοίχημα όμως, όπως λένε όσοι  γνωρίζουν τον αρμόδιο υπουργό από τα χρόνια που ανέβαιναν μαζί του στις δικαστικές έδρες, είναι να μην προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις εν βρασμώ.

Δικαστικές πηγές θύμιζαν μάλιστα ότι ήδη οι φυλακές έχουν περισσότερους κρατουμένους από όσους μπορούν να φιλοξενούν, ενώ η αποσυμφόρησή τους αποτελεί ένα από τα πάγια αιτήματα των κρατουμένων. Παράλληλα το ζητούμενο δεν είναι να  μπει αδιακρίτως μαχαίρι στις άδειες αφού κατά τεκμήριο – με βάση και τα στατιστικά στοιχεία – θεωρούνται και στη χώρα μας, όπως και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, επιτυχημένος θεσμός.

ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΟΜΟΚΟΥ. Ο κύβος πάντως ερρίφθη και οι φυλακές Δομοκού θα γίνουν η πρώτη φυλακή υψίστης ασφαλείας στη χώρα μας. Εκεί θα μεταφερθούν οι πλέον επικίνδυνοι κρατούμενοι από τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.