Ο οικογενειακός γιατρός μπαίνει υποχρεωτικά στη ζωή των πολιτών, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του τομέα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει και καθορίζει τις αυξημένες ευθύνες και αρμοδιότητες που θα έχει ο οικογενειακός γιατρός, την 24ωρη λειτουργία Κέντρων Υγείας στις πόλεις, αλλά και τις σχέσεις εργασίας των γιατρών που θα μεταταχθούν στον νέο φορέα που ονομάζεται ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας). Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, ο νέος φορέας θα λάβει την τελική του μορφή έως το τέλος Ιανουαρίου. Το ΠΕΔΥ θα περιλαμβάνει όλο το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας και βασικοί άξονες εξυπηρέτησης θα είναι ο οικογενειακός γιατρός, τα Κέντρα Υγείας που υπάρχουν σήμερα, τα αστικά Κέντρα Υγείας που θα δημιουργηθούν στις δομές του ΕΟΠΥΥ (πολυϊατρεία, εργαστήρια), οι οποίες περνούν διοικητικά στο ΕΣΥ.

Οι υπηρεσίες υγείας που θα παρέχει το ΠΕΔΥ θα είναι διαγνωστικές, θεραπευτικές και προληπτικές, ενώ εάν χρειάζεται επεμβατική υπηρεσία (χειρουργείο), η παραπομπή του ασθενούς σε νοσοκομείο θα γίνεται μόνο μέσω του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος θα αποτελεί το κέντρο του συστήματος.

Ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού θα φέρει αρκετές ευθύνες, καθώς θα πρέπει να έχει ένα είδος «προσωπικής σχέσης» με τον ασθενή που είναι εγγεγραμμένος σε αυτόν. Μεταξύ των ευθυνών του οικογενειακού γιατρού θα είναι η εξέταση, η διάγνωση, η συνταγογράφηση θεραπείας (οι χρόνια ασθενείς θα μπορούν να εξυπηρετούνται άμεσα από τον ειδικό γιατρό τους), η παραπομπή του ασθενούς για εξετάσεις αλλά και η πρόληψη, καθώς θα είναι υπεύθυνος για την τήρηση του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων των ασθενών του. Επίσης, θα έχει την ευθύνη της ενημέρωσης του νοσοκομείου για τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς (εφόσον θα παρίσταται ανάγκη). Ο οικογενειακός γιατρός θα παρακολουθεί συγκεκριμένο αριθμό ασφαλισμένων ανά περιοχή.

Για να ολοκληρωθεί βέβαια όλη αυτή η διαδικασία και να λειτουργήσει με σωστή ροή το σύστημα, ίσως χρειαστούν ακόμη και δύο χρόνια προσαρμογής, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Υγείας. Αυτός είναι και ο λόγος που το επόμενο διάστημα θα «τρέξει» καμπάνια για την ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών.

Ιδιώτες γιατροί. Οι γιατροί που θα ενταχθούν στο ΠΕΔΥ από τον ΕΟΠΥΥ τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας για έναν μήνα, προκειμένου να βάλουν λουκέτο στα ιδιωτικά τους ιατρεία (όσοι διαθέτουν). Οσοι γιατροί αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ (μέσω του ΕΣΥ) είναι υποχρεωμένοι προσκομίσουν πιστοποιητικά ότι έκλεισαν τα ιατρεία τους, καθώς στο εξής οι συμβάσεις τους θα είναι ίδιες με αυτές των γιατρών που εργάζονται στο ΕΣΥ, δηλαδή θα έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

Το διάστημα του ενός μήνα θα λάβουν το 75% των αποδοχών τους. Στη συνέχεια θα μεταφέρονται έπειτα από αίτησή τους σε οργανικές θέσεις που συστήνονται στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ).