Επτά στους δέκα πάσχοντες από ημικρανία εκδηλώνουν κρίση εξαιτίας κάποιου «δυνατού» αρώματος, ενώ κρίση μπορεί να προκαλέσει και η μυρωδιά της βενζίνης και του κρεμμυδιού, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Άλλες μυρωδιές που μπορεί να προκαλέσουν ημικρανική κρίση είναι αυτές της μπογιάς, της βενζίνης και της χλωρίνης.

Η πρώτη μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Cephalalgia» και διεξήχθη σε 200 πάσχοντες από ημικρανία και 200 ασθενείς που εκδήλωναν ένα άλλο είδος πονοκεφάλου, την κεφαλαλγία τύπου τάσεως.

Όπως γράφουν οι ερευνητές από το Τμήμα Νευροψυχιατρικής & Συμπεριφορικών Επιστημών του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Περναμπούκο, στη Βραζιλία, οι 140 από τους 200 (ή το 70%) από τους εθελοντές με ημικρανία εκδήλωναν ημικρανική κρίση μέσα σε 20-25 λεπτά από τη στιγμή που εκτίθονταν σε συγκεκριμένες μυρωδιές.

Οι μυρωδιές που συχνότερα προκαλούσαν ημικρανική κρίση ήταν τα αρώματα (75,7% των περιπτώσεων), οι μπογιές (42,1% των περιπτώσεων), η βενζίνη (28,6% των περιπτώσεων) και η χλωρίνη (27,1% των περιπτώσεων).

Από τους πάσχοντες από κεφαλαλγίες τύπου τάσεως, κανένας δεν εκδήλωσε πονοκέφαλο όταν εκτέθηκε στις ίδιες μυρωδιές.

Η δεύτερη μελέτη

Η δεύτερη μελέτη αφορά την πρώτη αναφερόμενη περίπτωση ημικρανίας εξαιτίας αλλεργίας σε περισσότερα από ένα μέλη της οικογένειας των λειριοειδών, στην οποία ανήκουν το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Headache» επιστήμονες από το Ίδρυμα Θεραπείας & Έρευνας της Όσφρησης & της Γεύσης (STTRF) του Σικάγου, πρόκειται για μία 32χρονη γυναίκα η οποία εδώ και μία πενταετία παθαίνει ημικρανία με αύρα κάθε φορά που μυρίζει κρεμμύδια ή σκόρδα και έτσι είναι αναγκασμένη να κυκλοφορεί φορώντας μάσκα στο πρόσωπό της.

Η γυναίκα αυτή εκδηλώνει ημικρανία μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που θα μυρίσει τα δύο συγκεκριμένα λαχανικά, με τον πονοκέφαλο να φτάνει αμέσως στο μέγιστο επίπεδό του (10/10).

Επιπλέον, βλέπει φωτεινές γραμμές και θαμπά σημεία στο οπτικό της πεδίο, έχει αίσθημα καύσου στα μάτια και τη μύτη, δακρύρροια (δάκρυσμα), ναυτία, κόπωση, πονόλαιμο, πνευματική σύγχυση, «φτερουγίσματα» της καρδιάς, πόνο στη γλώσσα και στον αυχένα, δυσαρθρία (δεν μπορεί να μιλήσει καλά), δύσπνοια και σπασμούς στα χέρια.

Όσο διαρκεί η κρίση, εξάλλου, δεν αντέχει ούτε τον ήχο, ούτε το φως (ηχοφοβία και φωτοφοβία).

Ευτυχώς, τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν όταν περάσει μία ώρα από τη στιγμή που μύρισε το σκόρδο ή το κρεμμύδι, αλλά και πάλι αυτές οι κρίσεις μπορεί να εκδηλωθούν πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Επιπλέον, η κατάστασή της δεν ανταποκρίνεται στα υπάρχοντα φάρμακα.

Οι ερευνητές του STTRF την υπέβαλλαν σε δερματικά τεστ που έδειξαν ότι είναι αλλεργική στο σκόρδο και στο κρεμμύδι.

Διαπίστωσαν, επίσης, πως τα ρινικά μαξιλάρια (ή βύσματα) και η διέγερση της όσφρησής της με άρωμα μέντας, εμπόδιζαν την έναρξη του πονοκεφάλου και των συνοδών συμπτωμάτων μετά την έκθεση στις μυρωδιές από σκόρδο και κρεμμύδι.