Σ’ ένα 2014 χωρίς νέο Μνημόνιο προσβλέπει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Ενα 2014 με πολιτική ένταση λόγω εκλογών ανησυχεί τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.

Οι δύο κορυφαίοι παράγοντες της οικονομικής ζωής της χώρας σχεδιάζουν τις κινήσεις τους για την επόμενη χρονιά και αισιοδοξούν –υπό προϋποθέσεις –ότι οι προοπτικές είναι θετικές. Επίσης, σε συνεντεύξεις τους χθες (στις εφημερίδες «Real News» και «Πρώτο Θέμα», αντίστοιχα) συμφωνούν και διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να κουρευτούν οι καταθέσεις.

Την ίδια ώρα, όμως, η κοινή γνώμη δυσκολεύεται να δει το καλύτερο αύριο. Σε πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research που δημοσίευσε χθες «Το Βήμα της Κυριακής», το 68,6% θεωρεί ότι «τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά μας» και μόνο το 25,1% έχει πειστεί ότι «τα χειρότερα πέρασαν». Η συντριπτική πλειονότητα χρησιμοποιεί τις λέξεις «καταστροφή», «στασιμότητα», «κρίση» για να περιγράψει την άποψή της για την πορεία της χώρας στο μέλλον και μόνο το 28,7% χρησιμοποιεί τις λέξεις «ελπίδα» και «ανάπτυξη».

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. Αντιμέτωπος με μια νέα σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα, που θα ξεκινήσει όπως όλα δείχνουν στις 13 Ιανουαρίου, ο Γιάννης Στουρνάρας αποκαλύπτει ότι θα χρειαστεί να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014 (το τοποθετεί κάτω από 1 δισ. ευρώ), να καταθέσει ένα Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το διάστημα 2014-17, να αποκρούσει τις πιέσεις για τις ομαδικές απολύσεις, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα απελευθερωθούν. Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο νέου δανεισμού και νέου Μνημονίου απαντά προσεκτικά: «Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι το πρόγραμμα βγαίνει με τα υπόλοιπα που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επομένως, δεν μιλάμε για νέο δανεισμό αυτή τη στιγμή. Δεν μιλάμε για σύναψη τρίτου Μνημονίου».

Ακόμη, προαναγγέλλει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγει στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014, εκδίδοντας κυρίως πενταετή ομόλογα. Προσθέτει, όμως, ότι προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και να έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τρίμηνο με τρίμηνο. Σχετικά με τη μείωση του χρέους επισημαίνει ότι συζητάμε μια σημαντική μείωση των επιτοκίων και μια σημαντική μετατόπιση των χρεολυσίων προς το μέλλον.

Οσον αφορά τους φόρους, για τους οποίους η άποψή του («οι Ελληνες δεν υπερφορολογούνται») είχε προκαλέσει αντιδράσεις, σημειώνει ότι το 2016, όταν θα πετύχουμε τον τελικό δημοσιονομικό στόχο, θα μπορέσουν να μειωθούν οι συντελεστές στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα. «Δεν αισθάνομαι σάκος του μποξ» σχολιάζει και αμύνεται στις επιθέσεις που δέχεται λέγοντας: «Νομίζετε ότι εγώ ως απλός έλληνας πολίτης δεν σκέφτομαι κάθε μέρα τι περνάει ο λαός μας τα τελευταία χρόνια;».

Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ. Αιχμές για τη φορολογική πολιτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια διατυπώνει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας. «Η δημοσιονομική προσαρμογή της τελευταίας τετραετίας», λέει, «βασίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι έπρεπε σε αύξηση της φορολογίας». Το αποτέλεσμα ήταν οι συνεπείς φορολογούμενοι να επωμισθούν δυσανάλογα μεγάλο μέρος της προσπάθειας. Ο κ. Προβόπουλος μιλά για ένα «δύσκολο τελευταίο μίλι» που πρέπει να διανύσει η χώρα και προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος να ανατραπούν οι θετικές προοπτικές αν επικρατήσει λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων πόλωση στο πολιτικό σκηνικό αντί της σύμπλευσης σε ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση όπως χρειάζεται η χώρα.

Για την τόνωση της ρευστότητας, ο κεντρικός τραπεζίτης εκτιμά ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα βελτιωθεί, αφού προς το παρόν εμποδίζεται από τη συσσώρευση δανείων σε καθυστέρηση και την ανάγκη δέσμευσης κεφαλαίων για τον σχηματισμό προβλέψεων. Παρ’ όλα αυτά, αποκαλύπτει ότι ο ίδιος συνέστησε στους επικεφαλής των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών να διοχετεύσουν στοχευμένα πιστώσεις σε υγιείς επιχειρήσεις. Ακόμη, σημειώνει ότι οι ίδιοι οι μέτοχοι πρέπει να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους τοποθετώντας νέα κεφάλαια, ενώ εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων μέσω της έκδοσης εταιρικών ομολόγων.

Αγωνία για την ανεργία

Στην έρευνα της Κάπα Research αποτυπώνεται με τον πλέον έντονο τρόπο η μεγαλύτερη αγωνία των Ελλήνων. Για το 61,2% το σημαντικότερο γεγονός του 2013 ήταν η αύξηση της ανεργίας πάνω από 27%, ενώ σχεδόν 80% υποστηρίζει ότι προτεραιότητα της χώρας για το 2014 πρέπει να αποτελέσει η αντιμετώπιση της ανεργίας. Ακολουθούν με 37,1% η αντιμετώπιση της φτώχειας, με 28,7% η πάταξη της φοροδιαφυγής και με 25,6% η έξοδος από το Μνημόνιο. Μάλιστα, 59,6% δηλώνει ότι θα διάλεγε ως πρόσωπο της χρονιάς που πέρασε έναν άνεργο.

Η απογοήτευση είναι τέτοια ώστε οι ερωτώμενοι απαντούν, σε ποσοστό 55,6%, ότι αν τους δινόταν η ευκαιρία θα έφευγαν από την Ελλάδα. Εξάλλου, 45,9% έχει σκεφτεί το ενδεχόμενο να φύγει από την πόλη και να εγκατασταθεί στην επαρχία.

Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (52,1%) δεν είναι βέβαιοι αν θα τα καταφέρουν στο τέλος μέσα στην κρίση, ενώ μόνο 46,5% δηλώνει ότι θα τα καταφέρει.

Οσον αφορά τους τομείς στους οποίους βλέπουν ότι υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, οι περισσότεροι αναφέρουν τον τουρισμό και πολιτισμό, τον αγροτικό τομέα, την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές, την επικοινωνία και τις νέες τεχνολογίες.