«Πεταμένα λεφτά» είναι οι βιταμίνες που λαμβάνονται υπό μορφή χαπιών ως συμπληρώματα διατροφής, υποστηρίζουν επιστήμονες επικαλούμενοι τα αποτελέσματα τριών μεγάλων ερευνών.

Προσθέτουν μάλιστα ότι οι βιταμίνες μπορεί ακόμη και να επιφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά για τα οποία προορίζεται η κατανάλωσή τους.

Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και του Πανεπιστημίου Ουόρικ δημοσίευσαν την άποψη αυτή στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine».

Οι ειδικοί επικέντρωσαν το ερευνητικό τους ενδιαφέρον στον δυτικό κόσμο, όπου λίγο ώς πολύ θεωρείται ότι οι άνθρωποι ακολουθούν μια ικανοποιητική διατροφή και δεν υποσιτίζονται.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Τάιμς», οι επιστήμονες λένε ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να προμηθεύεται τέτοια σκευάσματα καθώς σπανίως ο οργανισμός τους παρουσιάζει έλλειψη κάποιας βιταμίνης.

Σύμφωνα με τους «Τάιμς», οι ειδικοί εκτιμούν ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής σε ανθρώπους που τρέφονται καλά δεν επιφέρει κανένα επιπρόσθετο όφελος, ενώ απεναντίας θα μπορούσε να αποδειχτεί και επιζήμια.

Στη Βρετανία πάντως υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις ανθρώπους λαμβάνει βιταμίνες υπό τη μορφή διατροφικού συμπληρώματος. Πιο δημοφιλή είναι τα σκευάσματα με πολυβιταμίνες και ακολουθούν τα σκευάσματα με βιταμίνη C.

Η θέση που διατύπωσαν οι ειδικοί των δυο πανεπιστημίων σχετίζεται με τη δημοσίευση τριών μεγάλων ερευνών, που έγιναν ανεξάρτητα η μία από την άλλη, σε συνολικό δείγμα σχεδόν 500.000 ανθρώπων, αναφορικά με τη χρήση βιταμινών.

Η πρώτη έρευνα ανέλυσε τα αποτελέσματα 24 προηγούμενων κλινικών μελετών που αφορούσαν 450.000 ανθρώπους και διαπίστωσε ότι η χορήγηση βιταμινών δεν επέφερε κάποιο θετικό αποτέλεσμα ως προς το προσδόκιμο ζωής.

Η δεύτερη έρευνα εστιάστηκε σε ηλικιωμένους και ειδικότερα σε δείγμα 6.000 ανθρώπων. Στην περίπτωση αυτή οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που λάμβαναν βιταμίνες σε χάπια δεν παρουσίασαν κάποια ανάσχεση στη φυσιολογική φθορά του εγκεφάλου σε χρονικό διάστημα 12 ετών.

Οι νοητικές τους ικανότητες δηλαδή συνέχιζαν να μειώνονται χρόνο με τον χρόνο ως επακόλουθο της γήρανσης.

Η τρίτη έρευνα ασχολήθηκε με την παρακολούθηση 1.700 ανδρών και γυναικών οι οποίοι αντιμετώπιζαν καρδιολογικά προβλήματα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η λήψη βιταμινών δεν είχε κάποιο όφελος στους ανθρώπους αυτούς.

Τα συνδυαστικά αποτελέσματα των τριών μελετών οδήγησαν τους επιστήμονες των δυο πανεπιστημίων να συμπεράνουν ότι η χρήση των περισσότερων βιταμινούχων σκευασμάτων πρέπει να αποφεύγεται.

«Οι βιταμίνες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως άμυνα απέναντι σε χρόνιες παθήσεις. Μέχρις εδώ».

Ο Εντγκαρ Μίλερ, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, λέει πως «υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι η διατροφή μας χαρακτηρίζεται από ελλείψεις. Η αλήθεια είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τρεφόμαστε περισσότερο από το κανονικό και πως το διαιτολόγιό μας είναι επαρκές».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Τέλεγκραφ», αυτά τα ερευνητικά αποτελέσματα πάνω στην αξία των βιταμινών έρχονται μερικές μέρες μετά τα ευρήματα μιας άλλης μεγάλης μελέτης πάνω στη βιταμίνη D που διενεργήθηκε από το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Πρόληψης που εδρεύει στη Λυών.

Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι τα χαμηλά ποσοστά της συγκεκριμένης βιταμίνης στον οργανισμό είναι το αποτέλεσμα κάποιας πάθησης και όχι η αιτία της.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι μεταξύ των γιατρών είναι διαδεδομένη η άποψη πως η βιταμίνη D διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία από ασθένειες και διευκολύνει την πρόσληψη ασβεστίου στον οργανισμό και κατ’ επέκταση ενισχύει την οστική μάζα.

Ορισμένοι ειδικοί στη Βρετανία εκφράζουν φόβους μετά τις εξελίξεις αυτές, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας ίσως και να χαραμίζει κάθε χρόνο 80 εκατ. λίρες συνταγογραφώντας βιταμίνη D για ασθένειες όπως ο καρκίνος, η νόσος Πάρκινσον και ο διαβήτης.