Την έχουν χαρακτηρίσει ως τη «σιδηρά κυρία της ελληνικής Δικαιοσύνης». Από την 1η Αυγούστου 2013 οπότε και επισήμως έγινε η πρώτη γυναίκα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στα χρονικά της χώρας μας, η Ευτέρπη Κουτζαμάνη έχει βρεθεί πολλές φορές στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

«Ο εισαγγελέας καλείται να διαχειριστεί κρίσιμα θέματα, να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική ειρήνη και να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας». Μέσα σε 22 λέξεις η νεοεκλεγείσα ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της είδησης ότι αναλαμβάνει τα ηνία στον Αρειο Πάγο, έδωσε το πρώτο δείγμα γραφής.

Πολύ γρήγορα χρειάστηκε να διαχειριστεί ένα τέτοιο κρίσιμο θέμα, που δεν ήταν άλλο από την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ενώ πρόσφατα στο δικό της πεδίο αρμοδιότητας βρέθηκε το ακανθώδες θέμα της λειτουργίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Οι παρεμβάσεις της για μείζονος σημασίας υποθέσεις, παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που κατέχει τη θέση αυτή, είχαν αντίκτυπο και εκτός των τειχών της Δικαιοσύνης την οποία υπηρετεί εδώ και 38 χρόνια.

Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη κουβαλάει πολλές πρωτιές. Τον Οκτώβριο του 1975 έσπασε το ταμπού και έγινε η πρώτη γυναίκα εισαγγελέας στην Ελλάδα. Τον Αύγουστο του 2013 έγινε η πρώτη γυναίκα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατακτώντας άλλο ένα ανδρικό άβατο.

Οι προβολείς της δημοσιότητας είχαν στραφεί και στο παρελθόν στη σημερινή ανώτατη εισαγγελική λειτουργό, όταν βρέθηκε στην έδρα του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας που συνεδρίασε στη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού και έκρινε την υπόθεση της 17 Νοέμβρη σε δεύτερο βαθμό.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου βρέθηκε να κάνει και ένα… δοκιμαστικό κρας τεστ μετά την αποχώρηση του προκατόχου της Ιωάννη Τέντε.

Σε εκείνη τη μεταβατική περίοδο η κυρία Κουτζαμάνη βρήκε πολύτιμους συνεργάτες στα πρόσωπα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου –χώρος ανδροκρατούμενος μέχρι τώρα –που της έδωσαν από την αρχή «ψήφο εμπιστοσύνης» κι ας γνώριζαν καλά πως η δική τους γνώμη λίγο μετράει, καθώς η τελική επιλογή για τις ανώτατες θέσεις στην ιεραρχία της Δικαιοσύνης ανήκουν στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα μέλη του έκαναν ομόφωνα δεκτή την εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου –η τύχη το έφερε και οι δύο να έχουν κοινό τόπο καταγωγής τη Μυτιλήνη –ο οποίος κινήθηκε αυστηρά με βάση την επετηρίδα αρχαιότητας, που θεωρείται το «ευαγγέλιο» για την εξέλιξη δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Η κυρία Κουτζαμάνη θα παραμείνει στο τιμόνι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τα επόμενα τρία χρόνια, οπότε και συμπληρώνει το 67ο έτος της ηλικίας της (σ.σ.: ανώτατο όριο μετά τη συμπλήρωση του οποίου εκ του νόμου αποχωρούν όσοι υπηρετούν τη Δικαιοσύνη). Και μέχρι τότε, όπως λένε οι άνθρωποι οι οποίοι την γνωρίζουν καλά, έχει να προσφέρει στον χώρο που χρόνια τώρα υπηρετεί πιστά χωρίς να έχει επηρεαστεί από την… ασθένεια της «εισαγγελίτιδας». Προσόν που της αναγνωρίζουν οι συνάδελφοί της θέλοντας να δείξουν ότι ξέρει να ακούει και να μην είναι εκ των προτέρων «κατήγορος» κανενός.