Η πρωτοβουλία των 58 για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς εκφράζει την απαίτηση της πλειονότητας των πολιτών να υπάρξει μια νέα πολιτική έκφραση έξω και πέρα από τον νέο δικομματισμό ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Η διαπιστωμένη αυτή ανάγκη καταγράφεται σε όλες τις πολιτικές έρευνες και δημοσκοπήσεις. Αξιοσημείωτη ήταν και η ανταπόκριση που βρήκε η εκδήλωση που διοργανώθηκε. Εδειξε ότι η μεγάλη προοδευτική παράταξη μπορεί να έχει κατακερματιστεί, δεν έχασε όμως την ψυχή της.

Τώρα που γνωρίζουμε ότι το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα χρεοκόπησε, οφείλουμε όλοι να εγκαταλείψουμε τις αυταρέσκειες του παρελθόντος και να εργαστούμε για την επαναθεμελίωση του προοδευτικού χώρου.

Αντιλαμβανόμενο τις νέες ανάγκες και απαιτήσεις, το ΠαΣοΚ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των κεντροαριστερών πολιτών χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς ηγεμονισμούς και προπαντός χωρίς καμία διάθεση οικειοποίησης και χειραγώγησής τους. Δεν αντιμετωπίζει τους 58 σαν σωσίβιο ούτε σαν σκιάχτρο. Εχοντας αποτιμήσει την πολύχρονη παρουσία του στην πολιτική σκηνή, γνωρίζοντας ότι έκανε πολλά για τη χώρα και αναγνωρίζοντας τα λάθη του, προσέρχεται στον διάλογο για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς. Το μόνο που επιθυμεί είναι να συμβάλει και αυτό στην αναγέννηση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Δεν επιζητεί εξιλέωση ούτε θέλει να κρυφτεί πίσω από την κίνηση των 58, όπως άστοχα ισχυρίζονται κάποιοι, φίλοι και μη.

Το ΠαΣοΚ οφείλει να έχει δικό του ρόλο και λόγο στην ανασυγκρότηση της χώρας. Οφείλει να έχει δικό του ρόλο και λόγο στη διαμόρφωση του νέου τοπίου στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο. Η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς είναι πρωτίστως έργο δικό μας. Οφείλουμε να την υπηρετήσουμε με νέες ιδέες και προτάσεις. Με πρωτοβουλίες και δράσεις. Χωρίς μεμψιμοιρίες και αναστολές.

Οι επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις για την Ευρωβουλή και την Αυτοδιοίκηση παρέχουν την ευκαιρία να οριοθετήσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια την πολιτική μας παρουσία, αποδεικνύοντας πως το ΠαΣοΚ, παρά τη συρρίκνωση των δυνάμεών του, παραμένει ζώσα δύναμη της Κεντροαριστεράς. Οι πρωτοβουλίες που μπορούμε να αναλάβουμε σε πολιτικό επίπεδο είναι πολλές και ουσιαστικές.

Η χρονική περίοδος που μεσολαβεί έως τις εκλογές του Μαΐου είναι κρίσιμος πολιτικός χρόνος για να επαναθεμελιώσουμε την επανεκκίνηση του ΠαΣοΚ ως ζωτικού χώρου της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Χρειάζεται σχέδιο, μέθοδος και επιστράτευση του κατάλληλου στελεχιακού δυναμικού. Οι δεξαμενές του κόμματος δεν έχουν στερέψει.

Ως εκ τούτου, μπορούμε να προβάλουμε στην πρώτη γραμμή στελέχη ικανά, αλλά και νέα πρόσωπα άφθαρτα που δεν θα παραπέμπουν στις προηγούμενες πολιτικές μας περιόδους. Το κυβερνητικό μας παρελθόν δεν πρέπει να το ενοχοποιούμε, ούτε το απορρίπτουμε. Ομως, αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις καινούργιες απαιτήσεις, οφείλουμε να στηριχθούμε σε νέες δυνάμεις, πολιτικά επαρκείς και ικανές.

Οι ευρωεκλογές είναι η απαρχή μιας νέας πολιτικής περιόδου για τη χώρα, μετά και την ανακοπή της καθοδικής της πορείας. Είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους πολίτες προκειμένου να επαναβεβαιώσουν την προσήλωση της χώρας στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ο ευρωπαϊκός είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από την κρίση, ο μόνος δρόμος που ενέχει τις δυνατότητες ανάπτυξης και ευημερίας.

Η ΕΕ ασφυκτιά από τις κυρίαρχες σήμερα συντηρητικές πολιτικές. Αυτές δημιούργησαν την κρίση εμπιστοσύνης. Αυτές όξυναν την αντίθεση Βορρά – Νότου, αυτές ακολούθησαν ασύμμετρη και ανισομερή στρατηγική. Οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να κλείσουν την παρένθεση της συντηρητικής αναδίπλωσης της Ευρώπης, αν οι ίδιες πιστέψουν στις δυνάμεις τους, αν επεξεργαστούν ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο για την Ενωση και για την ευρωζώνη, αν συνδυαστεί επιτέλους η νομισματική ένωση με την οικονομική ενοποίηση.

Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν στις επικείμενες ευρωεκλογές. Επιδίωξή μας, επιθυμία μας, προσδοκία μας είναι οι προοδευτικές δυνάμεις να είναι παρούσες σε ένα κοινό και ενιαίο ψηφοδέλτιο. Η πρωτοβουλία των 58 μπορεί να είναι καταλύτης σε αυτή την κατεύθυνση.

Αρκεί να εγκαταλείψουμε τις κοντόφθαλμες πολιτικές και να επιστρατευτούμε όλοι μαζί για τη συγκρότηση ενός νέου πλειοψηφικού και πολυδύναμου πολιτικού ρεύματος των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, του φιλελεύθερου Κέντρου, της ανανεωτικής Αριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Οι δυνάμεις αυτές μπορούν και οφείλουν να αποκτήσουν κοινό βηματισμό. Οι ευρωεκλογές μπορούν να είναι η απαρχή αλλαγής σελίδας στην πολιτική σκηνή του τόπου.

Ο Λ. Γρηγοράκος είναι αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, βουλευτής Λακωνίας του ΠαΣοΚ