Μέχρι πριν από έναν μήνα δεν υπήρχε θεραπεία με χάπι για την ηπατίτιδα C. Μέσα σε 20 ημέρες ο αμερικανικός ΕΟΦ (FDA) ενέκρινε δύο πρωτοποριακά φάρμακα. Μάλιστα η δραστική ουσία που πήρε δεύτερη άδεια κυκλοφορίας αναμένεται και σύντομα να κυκλοφορήσει και στην Ευρώπη, καθώς έλαβε θετική γνωμοδότηση από την αρμόδια Αρχή. Ωστόσο, αντικείμενο έντονων επικρίσεων είναι η τιμή του εν λόγω φαρμάκου, καθώς κοστίζει περίπου 1.000 ευρώ το χάπι και ολόκληρη η θεραπεία σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερα από 160.000 ευρώ!

Σύμφωνα με την έγκριση του FDA, «το sovaldi, με δραστική ουσία τη σοφοσβουβίρη, είναι το πρώτο φάρμακο που επέδειξε ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στη θεραπεία συγκεκριμένου τύπου λοίμωξης ηπατίτιδας C, χωρίς τη χρήση ιντερφερόνης που μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητη». Η προηγούμενη θεραπεία που είχε εγκριθεί στις 22 Νοεμβρίου ήταν το Olysio (σιμεπρεβίρη).

Η έγκριση της δραστικής ουσίας έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στη θεραπεία της ηπατίτιδας, καθώς οι ασθενείς θα έπρεπε ή να νοσηλευτούν ή να πηγαινοέρχονται στο νοσοκομείο για να κάνουν την ενέσιμη δόση.Επιπλέον, πολλές φορές λόγω του τρόπου χορήγησης του φαρμάκου αρκετοί αρνούνται να κάνουν θεραπεία. Η ηπατίτιδα C εάν δεν αντιμετωπιστεί με ειδική θεραπεία μπορεί να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος και ηπατική ανεπάρκεια, και να χρειαστεί μεταμόσχευση ή να οδηγήσει σε θάνατο.

Το κόστος της νέας θεραπείας είναι πράγματι εξωφρενικό: 28.000 ευρώ τον μήνα ή 1.000 ευρώ ανά χάπι. Αρα το μικρότερο θεραπευτικό σχήμα που θα διαρκεί 12 εβδομάδες θα κοστίζει 84.000 ευρώ και στις βαριές περιπτώσεις (24 εβδομάδες) 168.000 ευρώ! Την ίδια στιγμή όμως, όπως δήλωσε ο Τζον Γουάρντ, διευθυντής του Τμήματος Ιολογίας στο Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ΗΠΑ (CDC), «πρόκειται για ορόσημο στη θεραπεία της ηπατίτιδας C καθώς δίνει την ευκαιρία να σταματήσουμε τη διασπορά του ιού και να αναχαιτίσουμε τη νόσο».

Η ηπατίτιδα C μεταδίδεται με μολυσμένες βελόνες ή άλλα εξαρτήματα που γίνεται χρήση ναρκωτικών. Χρειάζεται αρκετή ποσότητα αίματος για να μεταδοθεί, γι’ αυτό και η σεξουαλική μετάδοση δεν είναι συχνή. Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι πυρετός, κούραση, μείωση της όρεξης, έμετοι, ναυτία, πόνος στην κοιλιακή χώρα, σκούρα ούρα, κινητικότητα του εντέρου, ίκτερος και πόνος στις αρθρώσεις.