Για να προωθήσει τη θέση της στην Κίνα η JPMorgan Chase στράφηκε σε μια φαινομενικά αφανή εταιρεία συμβούλων με επικεφαλής μια 32χρονη με το όνομα Λίλι Τσανγκ.

Η εταιρεία της κ. Τσανγκ, που είχε μηνιαίο συμβόλαιο 75.000 από την JPMorgan, φαινόταν ότι είχε μόλις δύο υπαλλήλους. Και επιφανειακά τουλάχιστον της έλειπε η επιρροή και η αναγνωρισιμότητα που ήταν απαραίτητα στοιχεία για να ξεκλειδώσουν δουλειές για την τράπεζα. Ομως στα ανώτατα στελέχη της JPMorgan στο Χονγκ Κονγκ και σε κάποιους επικεφαλής άλλων μεγάλων εταιρειών ήταν γνωστό ότι το «Λίλι Τσανγκ» δεν ήταν αληθινό όνομα. Ηταν ψευδώνυμο για τη Γουέν Ρουκούν, τη μοναχοκόρη του Γουέν Τζιαμπάο που εκείνη της εποχή ήταν Πρωθυπουργός της Κίνας εποπτεύοντας την οικονομία και τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα.

Οι σχέσεις της JPMorgan με την κ. Γουέν –σε μια εποχή που η τράπεζα επένδυε επίσης σε εταιρείες που σχετίζονταν με την οικογένεια Γουέν –δεν έχουν δημοσιοποιηθεί άλλη φορά.

ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ. Ερευνα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» σε εμπιστευτικά έγγραφα, δημόσια αρχεία της Κίνας και συνεντεύξεις με άτομα που γνώριζαν για το συμβόλαιο δείχνει ότι η σχέση σηματοδοτούσε μια ευρύτερη στρατηγική για την απόκτηση επιρροής στην Κίνα: Βάλτε τους συγγενείς της άρχουσας ελίτ της χώρας στο μισθολόγιο. Επίσης η επιρροή της οικογένειας Γουέν δεν ήταν μόνο πολιτική. Αφότου ο πατέρας της κ. Γουέν μπήκε στον στενό κύκλο των ηγετών της Κίνας το 1998 ως πρωθυπουργός, η οικογένεια συγκέντρωσε μια μυστική περιουσία μέσω σειράς συνεργασιών και επενδυτικών οχημάτων, όπως έδειξε έρευνα που διενήργησαν οι «Τάιμς» το 2012. Τώρα πλέον οι αμερικανικές Αρχές εξετάζουν τις σχέσεις της JPMorgan με την κ. Γουέν, στα πλαίσια ευρύτερης έρευνας για δωροδοκίες. Η έρευνα έχει στόχο να διαπιστωθεί εάν η τράπεζα αντάλλαξε συμβόλαια και θέσεις εργασίας για επιχειρηματικές συμφωνίες με κρατικές εταιρείες της Κίνας, σύμφωνα με τα έγγραφα και τις συνεντεύξεις. Ο Γουέν Τζιαμπάο ήταν πρωθυπουργός από το 2003 μέχρι τις αρχές του 2013.