Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε χθες να κλείνει σταδιακά πολλές από τις υπηρεσίες της αφού Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον νέο προϋπολογισμό και για την απαραίτητη αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας. Περισσότεροι από 800.000, από τους συνολικά 2,8 εκατ. εργαζομένους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που είναι το πολιτικό προσωπικό, αντιμετωπίζουν αβέβαιο μέλλον αφού αναγκάζονται να πάρουν υποχρεωτική άδεια με την απειλή να χάσουν τις αποδοχές τους για όσο καιρό διαρκεί το αδιέξοδο. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν μέχρι αργά, καθώς ο κίνδυνος για ολόκληρη την αμερικανική οικονομία που προσπαθεί να ανακάμψει είναι μεγάλος.

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε νέα παρέμβασή του χθες το βράδυ από τον Κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων να συμφωνήσουν για τον προϋπολογισμό και την απαραίτητη αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ ώστε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός. Οι Ρεπουμπλικανοί δεν ήθελαν να ψηφίσουν τη σχετική ρύθμιση αν σε αυτή δεν περιλαμβάνεται η για ένα χρόνο αναβολή της εφαρμογής του προγράμματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του Ομπάμα, γνωστό ως Obamacare, κάτι όμως που δεν δέχονταν σε καμία περίπτωση οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία, οι οποίοι απέρριψαν ξανά χθες νέα παρόμοια πρόταση με ψήφους 56 υπέρ και 46 κατά. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε ευθέως του Ρεπουμπλικανούς για «ιδεολογική σταυροφορία» κατά του Obamacare και προσέθεσε ότι με τον τρόπο αυτό κρατούν «όμηρο» ολόκληρη την αμερικανική οικονομία.

Νωρίτερα, ο Ομπάμα είχε στείλει επιστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους δημοσίους υπαλλήλους στην οποία ανέφερε ότι «τίποτε από όλα αυτά δεν είναι δίκαιο για εσάς». Περιέγραφε το μερικό κλείσιμο της κυβέρνησης ως «εντελώς αποτρέψιμο» και επέρριπτε ξανά τις ευθύνες στη Βουλή των Αντιπροσώπων καλώντας τη να συμβάλει στην επαναλειτουργία του κράτους.

Οσα μέλη της Γερουσίας (που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς) και της Βουλής των Αντιπροσώπων κοίταζαν χθες έξω από τα παράθυρα των γραφείων τους στο Κογκρέσο θα έβλεπαν τα μουσεία, τα μνημεία και τα ομοσπονδιακά κτίρια απέναντι από το Καπιτώλιο να παραμένουν όλα κλειστά. Οι επισκέπτες τους, κυρίως τουρίστες, στέκονταν απογοητευμένοι απέξω, ενώ η πρωτεύουσα Ουάσιγκτον θύμιζε έρημη πόλη.

Πρόκειται για το πρώτο μερικό κλείσιμο της κυβέρνησης τα τελευταία 17 χρόνια αφού την ώρα που οι πολιτικοί στο Κογκρέσο προσπαθούσαν να βρουν λύση στο αδιέξοδο, πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες ειδοποιούσαν τους υπαλλήλους τους να μην πάνε για δουλειά.