Από τις επιθέσεις των μελών της Χρυσής Αυγής κατά μεταναστών πιάνει το νήμα ο καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας και συνεργάτης των ΝΕΩΝ Ηλίας Νικολακόπουλος για να εξηγήσει στη γαλλική Le Monde το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Αυτή ήταν η αρχή της ανόδου του νεοναζιστικού μορφώματος. Οπως επισημαίνει, οι έλληνες νεοναζί σήμερα απευθύνονται σε ένα πιο κλασικό τμήμα της Δεξιάς προσθέτοντας στη ρητορική τους τον αντικομμουνισμό, γεγονός που τους επιτρέπει να εμφανίζονται ως υπερασπιστές των παραδοσιακών αξιών της Δεξιάς. Υπό αυτό το πρίσμα δεν ήταν καθόλου τυχαία η επίθεση εις βάρος μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα πριν από μία βδομάδα. «Πρόκειται για πραγματικές αποστολές τιμωρίας. Οι αντίπαλοί τους είναι πάντα λιγότεροι και δεν έχουν καμία ελπίδα» σημειώνει.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσει ο Ηλίας Νικολακόπουλος και τα επεισόδια που σημειώθηκαν από τους χρυσαυγίτες στον Μελιγαλά, «το σύμβολο του αντικομμουνισμού στην Ελλάδα», όπως αναφέρει. Σύμφωνα με τον γνωστό εκλογολόγο, πρόκειται για μια σαφή τακτική διεύρυνσης της εκλογικής της πελατείας. Οι ενέργειες αυτές είναι προϊόν ψυχρού υπολογισμού κι ενός πολιτικού σχεδιασμού, στόχος των οποίων είναι να εμφανιστεί Χρυσή Αυγή ως ένα αντισυστημικό κόμμα που δεν διστάζει να λύσει τα προβλήματα ασκώντας βία. Με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όμως, η Χρυσή Αυγή ξεπέρασε τα όρια. «Τους ξεπέρασε αυτή η εξαιρετικά βίαιη βάση από την οποία στρατολογούν κόσμο που αγνοεί την έννοια της κλιμάκωσης της βίας. Αυτή η βάση αποτελείται από άτομα στα οποία η βία είναι πολύ οικεία, καθώς συνδέονται με την εγκληματικότητα» εξηγεί.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος συμφωνεί ότι η τραγωδία στην Αμφιάλη μπορεί να δώσει την ευκαιρία που αναζητούσε η πολιτεία για να περιορίσει τη δράση της Χρυσής Αυγής. Διαφωνεί, ωστόσο, με την άποψη ότι πρέπει να κηρυχθεί παράνομη. «Κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο» σημειώνει. «Κατ’ αρχάς η οργάνωση θα μπορούσε να επανασυσταθεί με ένα άλλο όνομα. Κι έπειτα η απαγόρευση μπορεί να ενισχύσει το κοινό της».