Ε ίναι σαφές ότι το ζήτημα πλέον δεν είναι αν χρησιμοποιήθηκαν ή όχι χημικά όπλα στη Συρία για να σκοτωθούν εκατοντάδες αθώοι άνθρωποι, αλλά ποιος είναι υπεύθυνος. Το συριακό καθεστώς και οι ξένοι υποστηρικτές του, η Ρωσία και το Ιράν, συμφωνούν ότι η φρικιαστική επίθεση όντως πραγματοποιήθηκε, κατηγορούν όμως τους αντάρτες. Μετά τον σκληρό λόγο του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι τη Δευτέρα, είναι επίσης σαφές ότι η Ουάσιγκτον έχει πάρει την απόφασή της και θεωρεί υπόλογο το καθεστώς του Ασαντ.

Ο περιορισμένος στόχος των αμερικανικών επιθέσεων στη Συρία και το ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την Τουρκία. Ολοι περιμένουν ότι η Αγκυρα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επικείμενη στρατιωτική επίθεση. Αν όμως η Τουρκία δεν καταφέρει να πείσει τις ΗΠΑ να καταστρέψει τη δύναμη αντιποίνων της Συρίας, θα έχει μεγάλα προβλήματα με τη Συρία και τους συμμάχους της. Οι τουρκικές στρατιωτικές υπηρεσίες θα γίνουν στόχος των συριακών πυραύλων και η Δαμασκός δεν θα διστάσει να οργανώσει νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως εκείνη στο Ρεϊχανλί.

Η πιο επικίνδυνη έκβαση της στρατιωτικής εκστρατείας για την Τουρκία θα ήταν ένας πληγωμένος δικτάτορας στη Δαμασκό, διψασμένος για εκδίκηση ενάντια στον φιλοδυτικό γείτονά του.

Ο Joost Lagendijk ζει στην Τουρκία και το κείμενό του δημοσιεύθηκε στην «Today’s Zaman»