Με 48ωρη ή πενθήμερη απεργία είναι πολύ πιθανό ναξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά στα γυμνάσια και στα λύκεια. Η οριστική απόφαση για τη μορφή και τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των καθηγητών θα αποφασιστεί αύριο σε νέα συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

Στη χθεσινή συνεδρίασή τους οι εκπαιδευτικοί μέσης εκπαίδευσης δεν κατέληξαν σε απόφαση σχετικά με την εισήγηση που θα κάνουν προς τις τοπικές ενώσεις εκπαιδευτικών (ΕΛΜΕ). Εντούτοις, μέλη της ΟΛΜΕ τόνιζαν στα «ΝΕΑ» πως όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν κινητοποιήσεις που θα έχουν διάρκεια και ότι στόχος των εκπαιδευτικών είναι να μη γίνει καμία απόλυση εκπαιδευτικού.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας υπήρξαν ουσιαστικά δύο προτάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις. Μία για 48ωρη απεργία και μετά γενική συνέλευση για το ενδεχόμενο συνέχισης των απεργιών. Και μία για πενθήμερη απεργία και μετά γενική συνέλευση για το ενδεχόμενο συνέχισης.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρατάξεις των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων και των Παρεμβάσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) πρότειναν πενθήμερη απεργία. Μάλιστα, η πρόταση των Συνεργαζόμενων Κινήσεων ήταν για έναρξη των κινητοποιήσεων από τις 16 Σεπτεμβρίου. Προτάσεις για 48ωρη απεργία –με μικροδιαφορές –και έπειτα επανεξέταση της κατάστασης πρότειναν οι παρατάξεις της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ. Οπως τονιζόταν από την ΟΛΜΕ, είναι πολύ πιθανό στην αυριανή συνεδρίαση της Ομοσπονδίας να προκύψει τελικά μια συνθετική πρόταση σε ό,τι αφορά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Στην ίδια συνεδρίαση θα οριστικοποιηθεί δε και το πότε θα ξεκινήσουν οι απεργίες.

Την τελική απόφαση για τις απεργίες πάντως θα κληθούν να τις πάρουν οι τοπικές ενώσεις εκπαιδευτικών (ΕΛΜΕ) που θα συνεδριάσουν στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου. Ακολούθως θα πραγματοποιηθεί στις 9 του μήνα η συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ.

Ηδη πάντως η ΟΛΜΕ έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο την ημέρα της ψήφισης στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τη ΔευτεροβάθμιαΕκπαίδευση αλλά και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενόψει της ΔΕΘ. Αύριο οι καθηγητές θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ για την κινητικότητα στο Δημόσιο.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, μιλώντας χθες στον Βήμα FM, ζήτησε από την ΟΛΜΕ «να μην προχωρήσει σε αυτή την αντιπαράθεση έχοντας ως όπλο τα κλειστά σχολεία. Μια κινητοποίηση, μια απεργία, για να έχει επιτυχία πρέπει πρώτα και κύρια να έχει μαζί της την κοινωνία. Αν είναι κλειστά τα σχολεία, η κοινωνία θα στραφεί απέναντι στους εκπαιδευτικούς. Αυτό είναι μέγιστο λάθος».