Πόλεμο κατά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου αλλά και κατά δικαστών κήρυξε χθες απολογούμενος ο Ακης Τσοχατζόπουλος, επιχειρώντας να ξεπεράσει τον σκόπελο του βαρύτατου κατηγορητηρίου που τον έφερε στο εδώλιο και τον κρατά στη φυλακή.

Κρατώντας τον πράσινο φάκελο τον οποίο δεν έχει αποχωριστεί από τότε που άρχισε η δίκη, με σύμβουλο τις χειρόγραφες σημειώσεις του και με… υπουργικό αέρα, άρχισε να απολογείται ενώπιον των δικαστών που σε λίγες ημέρες θα εκδώσουν την ετυμηγορία τους για την τύχη του βασικού κατηγορούμενου στην υπόθεση με τις «χρυσές μίζες».

Λίγα βήματα πιο πίσω, καθισμένη επίσης στο εδώλιο, τον παρακολουθούσε με προσοχή η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη-Τσοχατζοπούλου, στην πρώτη της εμφάνιση στο δικαστήριο μετά την πρόσφατη περιπέτεια με την υγεία της, ενώ στα διαλείμματα της δίκης δεν έλειψαν και τα τετ α τετ του ζεύγους.

Στο ακροατήριο ύστερα από πολύ καιρό βρέθηκαν, εκτός από τους συγγενείς των κατηγορουμένων, και πολίτες –κυρίως δικηγόροι –που είχαν την περιέργεια να ακούσουν τι είχε να πει στην απολογία του ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Οταν έφτασε η δική του ώρα, ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας έντυσε με πολιτικό μανδύα τη δίωξη και την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος εμφανίζοντας εαυτόν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως θύμα σκευωρίας που στήθηκε από έμπιστους του Γ. Παπανδρέου.

Ωστόσο, για την ταμπακιέρα απέφυγε να δώσει εξηγήσεις, παρότι αναμενόταν να δεχθεί βροχή ερωτήσεων από τους εισαγγελείς και τους δικαστές.

Για την επίτευξη του σχεδίου εξόντωσής του, όπως υποστήριξε, βοήθησαν η ΕΥΠ αλλά και πρόθυμοι δικαστές και εισαγγελείς που στοχοποίησαν τον ίδιο και τη σύζυγό του και έπλεξαν ένα γαϊτανάκι συλλήψεων τις παραμονές των εκλογών του 2012.

Στις κωδικοποιημένες σημειώσεις του είχε αναφορές σε πολλά πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, στις συναντήσεις με ξένους ηγέτες, στην κρίσιμη νύχτα των Ιμίων, αλλά και στις συνθήκες υπό τις οποίες, για λόγους πολιτικούς, ομόφωνα το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε τις επίμαχες προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Δεν παρέλειψε μάλιστα, ακόμα μία φορά, να διατυπώσει το παράπονό του ότι δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά του να καταθέσουν πρώην μέλη του ΚΥΣΕΑ.

«Στη μεταπολίτευση δεν έχει ξανασυμβεί επίθεση τέτοιας μορφής σε ένα στέλεχος της πολιτικής, που υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον και την πατρίδα. Δεν έχω κανένα τραπεζικό λογαριασμό, έμβασμα ή τίποτα άλλο από τα ύποπτα που βρέθηκαν στην υπόθεση. Επιχειρούν να μου φορτώσουν το αδίκημα της δωροδοκίας. Το κατηγορητήριο που πρώτη συνέταξε η Βουλή είναι ένα σενάριο. Το Κοινοβούλιο χειραγωγήθηκε πρώτη φορά για να παρανομήσει», υποστήριξε δίνοντας από τις πρώτες γραμμές της απολογίας του το στίγμα της υπεράσπισής του. Για τον λόγο αυτό υπεραμύνθηκε των επιλογών για την προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που ήταν οι καλύτερες κατά τα λεγόμενά του.

Οι τόνοι στην απολογία του ανέβηκαν δραματικά όταν άνοιξε το κεφάλαιο «Βίκυ Σταμάτη», χαρακτηρίζοντας την προφυλάκισή της «κορωνίδα» της σκευωρίας. «Εχουμε ένα παιδί επτά ετών που βρέθηκε στον δρόμο. Ευτυχώς, βέβαια, υπάρχουν οι παππούδες… Το παιδί μας όμως βρίσκεται σε αναγκαστική εξορία, 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα», είπε ο Ακης Τσοχατζόπουλος. «Είναι νόμιμο να μας φυλακίσουν στο όνομα της οικογενειακής ευθύνης, εμάς, παντελώς αθώους ανθρώπους;», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Και πρόσθεσε πως «υπήρξαν παρεμβάσεις για την προφυλάκιση της, αυτό δεν μου το βγάζεις από το μυαλό, ενώ εγώ δεν ζήτησα και δεν πρόκειται να ζητήσω παρεμβάσεις».

Αδικη χαρακτήρισε και την προφυλάκιση της κόρης του Αρετής Τσοχατζοπούλου, η οποία επίσης παραμένει κρατούμενη στις φυλακές του Κορυδαλλού παρότι είναι μάνα τριών ανήλικων παιδιών.

Ο πρώην υπουργός είπε ότι νιώθει τύψεις για τους συγκατηγορουμένους του, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν καν σχέση μαζί του. «Φυλακίστηκαν και έχω τύψεις γιατί αν δεν ήμουν εγώ, δεν θα ήταν στη φυλακή», είπε χαρακτηριστικά.

Και πολιτική καταγγελία της τρόικας

Αναφορές ακόμα και για την τρόικα είχε η απολογία Τσοχατζόπουλου.«Η μικρή Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει με τους δανειστές, που είναι ανάλγητοι και έχουν καταδικάσει τον λαό. Κανένας λαός δεν έχει ανεχτεί τόσα. Εδώ η γερμανική εξουσία πιστεύει ότι η Ελλάδα είναι του χεριού της».