Πολιορκημένη πόλη θύμιζε χθες το Κάιρο, καθώς δυνάμεις του Στρατού και της Αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας και είχαν αποκλείσει μεγάλο τμήμα του κέντρου ενόψει των διαδηλώσεων των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να δώσουν το «παρών» στην Παρασκευή των Μαρτύρων. Ακριβώς μία εβδομάδα από την Παρασκευή της Οργής, που κατέληξε σε λουτρό αίματος με 180 νεκρούς, και τρεις ημέρες μετά τη σύλληψη του ανώτατου πνευματικού ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντί, τα δύο στρατόπεδα ετοιμάστηκαν για ακόμη μία επίδειξη δύναμης: οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καλώντας σε διαδηλώσεις και ο Στρατός πρόθυμος να καταφύγει σε υπέρμετρη χρήση βίας.

Τον χθεσινό γύρο, ωστόσο, φαίνεται να τον κέρδισε ο Στρατός καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας κινήθηκαν έγκαιρα. Πολλές διαδηλώσεις ακυρώθηκαν αφού η ανταπόκριση σε πολλά από τα 28 τεμένη, σημείο εκκίνησης των διαδηλώσεων, ήταν μικρή. Οσοι συμμετείχαν, πάντως, στις χθεσινές διαδηλώσεις διακρίθηκαν για τον αγωνιστικό τους παλμό. «Δεν φοβόμαστε. Θα νικήσουμε ή θα πεθάνουμε», δήλωνε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία ένας οπαδός του Μόρσι ο οποίος συμμετείχε σε πορεία 100 ατόμων που ξεκίνησε από ένα τέμενος κοντά στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Κάποιοι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με το πορτρέτο του Μόρσι. «Οχι στο πραξικόπημα», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε.

Η Παρασκευή των Μαρτύρων ακολούθησε την αποφυλάκιση του Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος διακομίστηκε σε νοσοκομείο και ενώ η εντολή της προσωρινής κυβέρνησης είναι να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Αντίθετα από ό,τι εκτιμούσαν αρχικά οι αναλυτές, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν φαίνεται να ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα από την αποφυλάκιση. Στον αντίποδα, έντονη ήταν η οργή ομάδων που τάσσονται υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και είχαν συμμετάσχει δυναμικά στις συγκεντρώσεις της Πλατείας Ταχρίρ που είχαν οδηγήσει στην ανατροπή του 85χρονου δικτάτορα.

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ. Οι πλέον εκτεθειμένοι, πάντως, στην κρίση της Αιγύπτου είναι οι χριστιανοί. Περίπου 50 εκκλησίες έχουν δεχθεί επιθέσεις από φανατικούς μουσουλμάνους τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι αιγυπτιακές Αρχές εμφανίζονται απρόθυμες να λάβουν αυξημένα μέτρα για την προστασία τους. Οπως σημειώνει ο ιστορικός Αντρέα Ρικάρντι στην «Κοριέρε ντέλα Σέρα», οι χριστιανοί αισθάνονταν περισσότερο ασφαλείς την περίοδο Μουμπάρακ, μολονότι το καθεστώς του είχε ενορχηστρώσει την επίθεση στην εκκλησία της Αλεξάνδρειας στις αρχές του 2011 με σκοπό να διατηρήσει τη στρατηγική της έντασης. Ο ιταλός καθηγητής υπενθυμίζει ότι στη διάρκεια της Αραβικής Ανοιξης μουσουλμάνοι και χριστιανοί διαδήλωναν μαζί υπέρ της ελευθερίας. Η ηγεσία της Εκκλησίας των Κοπτών, ωστόσο, ήταν πιο επιφυλακτική, προβλέποντας ότι από τις εκλογές νικητές θα έβγαιναν οι μουσουλμάνοι.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Πατριάρχης Ταουάντρος Β’ στήριξε ανοικτά το πραξικόπημα του στρατηγού Αλ Σίσι που οδήγησε στην ανατροπή του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου στην Ιστορία της Αιγύπτου.

Οι μουσουλμάνοι από την πλευρά τους δεν θεωρούν μόνο ότι οι χριστιανοί στήριξαν τον Στρατό αλλά ότι επιπλέον χρηματοδότησαν την ανατροπή του προέδρου τους. Η απάντηση ήταν οι επιθέσεις στις εκκλησίες αλλά και σε καταστήματα και σπίτια χριστιανών, κυρίως στις νότιες περιοχές της Αιγύπτου.

Σφραγισμένη η Ταχρίρ

Ο Στρατός είχε αποκλείσει χθεςτην πρόσβασηστην Πλατεία Ταχρίρκαι είχε σφραγίσει κάποιες από τις εισόδους της πλατείαςμε συρματοπλέγματα.Ο όγκος των περισσότερων διαδηλώσεων υπέρτου Μόρσι ήταν μικρός