«Πόρτα» από τους παιδικούς και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς των δήμων κινδυνεύουν να δουν περίπου 25.000 παιδιά, τα οποία δεν θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν σε αυτούς κατά τη νέα σχολική περίοδο. Αιτία είναι η έλλειψη κονδυλίων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, με το υπουργείο Εσωτερικών να καταβάλλει προσπάθεια για εξεύρεση επιπλέον πόρων.

Ξεπέρασαν τις 98.000 οι αιτήσεις για τη φιλοξενία παιδιών στους σταθμούς, ενώ ακόμη και μετά την επεξεργασία τους και τον αποκλεισμό οικογενειών που δεν δικαιούνται τη δωρεάν συμμετοχή στο πρόγραμμα ο αριθμός τους αναμένεται να κυμανθεί στις 85.000. Ωστόσο, τα 150 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί και προέρχονται από κοινοτικά κονδύλια επαρκούν μόνο για την κάλυψη 60.000 παιδιών.

Ο κίνδυνος αποκλεισμού μεγάλου αριθμού παιδιών, ιδιαίτερα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από δημάρχους ενώ και η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει επιδοθεί τον τελευταίο μήνα σε αγώνα δρόμου ώστε με τη συνδρομή άλλων υπουργείων να διασφαλίσει την αύξηση των κονδυλίων. Μάλιστα οι απαιτούμενες δομές υπάρχουν στους δήμους και ήδη για το πρόγραμμα έχουν εγκριθεί 2.524 παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν συνολικά 96.175 παιδιά –παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14,72% σε σχέση με το 2012.

Μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν για το πρόγραμμα ακόμη 10 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία μπορούν να καλύψουν τη φιλοξενία άλλων 3.000-4.000 παιδιών. Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις της Κεντρικής Ενωσης των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΕ) συνολικά απαιτούνται επιπλέον 75 εκατ. ευρώ για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο σύνολο των αιτήσεων.

Για το θέμα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης βρίσκεται –όπως ανέφερε και σε προ ημερών επιστολή του προς την ΚΕΔΕ –σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας προκειμένου να εντοπιστούν αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα μπορούσαν να μεταφερθούν για τη χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ. Σύμφωνα και με την πρόταση των δημάρχων, όπως αποτυπώθηκε σε επιστολή του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ και δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη προς τον Πρωθυπουργό, θα μπορούσαν να μεταφερθούν κοινοτικά κονδύλια από άλλα προγράμματα.

Για παράδειγμα, κάνοντας χρήση της λεγόμενης ρήτρας ευελιξίας ως προς την αξιοποίηση των κονδυλίων, ο κ. Δανιηλίδης αναφέρεται σε μεταφορά πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, από το οποίο χρηματοδοτείται η φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς.

«Στη σημερινή συγκυρία είναι επιβεβλημένη η χρηματοδότηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων δομών και επομένως η εξυπηρέτηση όλων των ενδιαφερομένων μητέρων», υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Δανιηλίδης, κάνοντας λόγο για «κοιμώμενα προγράμματα» και «αναξιοποίητα ποσά» δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης προκύπτει ότι από τις αιτήσεις για φιλοξενία 98.221 παιδιών, περίπου 7.000 δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ συνολικά έχουν εντοπιστεί 26.945 αιτήσεις με σφάλματα αλλά εκτιμάται ό,τι το 40% εξ αυτών θα διορθωθεί και θα περιληφθούν τελικώς στον κατάλογο των δικαιούχων φιλοξενίας.