Τη χρυσή τομή που θα ξεπαγώσει τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία και θα αποτρέψει τριβές και εντάσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αναζητεί το οικονομικό επιτελείο. Με τη νομοθετική ρύθμιση που προαναγγέλλεται, θα επιχειρηθεί η σταδιακή άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών με στόχο να προστατευθούν οι οικονομικά αδύναμοι και, ταυτόχρονα, να μείνουν ακάλυπτοι οι κακοπληρωτές που εκμεταλλεύονται το σημερινό καθεστώς, ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους.Το εγχείρημα, όπως αναγνωρίζουν επιτελικά κυβερνητικά στελέχη, είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς τα κριτήρια που θα ανοίξουν την πόρτα στους πλειστηριασμούς πρέπει όχι μόνο να έχουν τη στήριξη των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και να μην οδηγήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς – με συνέπεια ένα κραχ στην αξία των ακινήτων. Το σημερινό νομοθετικό μπλόκο στους πλειστηριασμούς, πάντως, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις τράπεζες αφού τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια υπερβαίνουν τα 17 δισ. ευρώ και γίνονται όχημα για νέες πιέσεις από την πλευρά της τρόικας.

Η συμβιβαστική φόρμουλα για τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία αναμένεται να εξεταστεί κατά τις συζητήσεις που θα έχουν τις επόμενες ημέρες οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, ενόψει και της κυβερνητικής προετοιμασίας για τη ΔΕΘ.

Στο κυβερνητικό επιτελείο, ωστόσο, ήδη κάνουν λόγο για γόρδιο δεσμό, καθώς οι αντιδράσεις από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κλιμακώνονται δημιουργώντας εκρηκτικό τοπίο, ενώ ήδη η Χαριλάου Τρικούπη έχει θέσει τις δικές της κόκκινες γραμμές, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να στηρίξει μια μείωση του ορίου των 200.000 ευρώ που προβλέπει το ισχύον καθεστώς προστασίας (για το ύψους του δανείου ή την αντικειμενική αξία του ακινήτου).

Επιτελικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαμήνυαν χθες ότι η φημολογούμενη πρόταση για μείωση του ορίου στις 150.000 ευρώ, «όχι μόνο δεν περνάει από τη Βουλή, αλλά μπορεί να βάλει σε μεγάλη δοκιμασία και τη συνοχή της κυβέρνησης». Τα ίδια στελέχη προαναγγέλλουν, μάλιστα, ότι το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να φέρει πρόταση στη Βουλή για παράταση κατά ένα χρόνο (έως 31/12/2014) της προστασίας της πρώτης κατοικίας με όριο τα 200.000 ευρώ και, παράλληλα, να αρχίσει συζήτηση για τα κριτήρια που θα μπορούσαν να άρουν αυτή την προστασία.

«Τα κριτήρια πρέπει να είναι σαφή και να μην ανοίγουν παράθυρα για πλειστηριασμούς, προκαλώντας σύγχυση και αναστάτωση στην κοινωνία. Ενα σπίτι αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ είναι το μεσαίο σπίτι. Δύσκολα κάποιος με μεγάλη περιουσία ή ακριβότερα ακίνητα θα έχει ως πρώτη κατοικία ένα σπίτι τέτοιου μεγέθους. Η κυβέρνηση λοιπόν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική όχι μόνο για αυτά που θέλει να κάνει, αλλά και για αυτά που λέει», σχολίαζε χθες στα «ΝΕΑ» στενός συνεργάτης του κ. Βενιζέλου, διατυπώνοντας αιχμές για την τακτική που ακολουθεί το οικονομικό επιτελείο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση στο πεδίο των πλειστηριασμών προετοιμάζεται και η αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε χθες λόγο για «κυνική προαναγγελία του υπουργείου Οικονομικών ότι χιλιάδες σπίτια θα βγουν στο σφυρί» και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «σχεδιάζει να πετάξει οικογένειες στον δρόμο». Στην Κουμουνδούρου ανάγουν την άρση των πλειστηριασμών σε κορυφαίο θέμα της αντιπολιτευτικής ατζέντας τους, καθώς καταλήγουν ότι οι αντιδράσεις των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν είναι προσχηματικές και συνεπώς η κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα στο εσωτερικό της.

Επίσης εκτιμούν ότι το θέμα θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο τον Φώτη Κουβέλη από τους πρώην εταίρους του, δεδομένου ότι η ΔΗΜΑΡ θα επιμείνει στη θέση της περί παράτασης του καθεστώτος προστασίας έως το 2015.

Για το ίδιο θέμα, εξάλλου, η ΔΗΜΑΡ ξιφούλκησε χθες κατά του κ. Στουρνάρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι «αντιστρέφει την πραγματικότητα». Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση, «να αποκρούσει τις ανορθολογικές και αντικοινωνικές θέσεις της τρόικας που επιφέρουν κοινωνική αποσταθεροποίηση».

Από το κυβερνητικό επιτελείο, πάντως, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι τροικανοί κατά την αξιολόγηση του φθινοπώρου θα θέσουν επιτακτικά το ζήτημα της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για καυτό ζήτημα για το οποίο απαιτούνται ιδιαίτερα λεπτοί χειρισμοί, αλλά επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξει νέα διευθέτηση του πλαισίου προστασίας από τους πλειστηριασμούς. «Μια παράταση του ισχύοντος καθεστώτος ως έχει, κατ’ αρχάς θα προκαλέσει προβλήματα στις τράπεζες την ώρα που το ζητούμενο είναι να ενισχύσουν τη ρευστότητα και να στηρίξουν αναπτυξιακές κινήσεις, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα πλήξει τους συνεπείς δανειολήπτες μειώνοντας την αξία των ακινήτων τους», είναι το δικό τους μήνυμα.

«Υπάρχει χρόνος για διεξοδική συζήτηση»

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι για το όλο ζήτημα θα γίνει διεξοδική συζήτηση τόσο μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων όσο και με την αντιπολίτευση στη Βουλή, ώστε να βρεθεί μια λύση που θα προστατεύει την κοινωνική συνοχή. Κι αυτό, καθώς υπάρχει η χρονική δυνατότητα για έναν διάλογο εις βάθος, μέχρι τον Δεκέμβριο που λήγει το σημερινό καθεστώς προστασίας.