Λίγες ώρες πριν από την επέμβαση των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας που είχε στόχο τη διάλυση της καθιστικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο αντιπρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι είχε προσπαθήσει να πείσει τους στρατιωτικούς να καθυστερήσουν την επιχείρηση. Ο Ελ Μπαραντέι πίστευε ότι θα μπορούσαν να επιστρατευθούν λιγότερο βίαια μέσα για να διαλυθεί η συγκέντρωση των οπαδών του Μόρσι. Ενα από τα επιχειρήματά του ήταν ότι μια βίαιη επέμβαση θα αμαύρωνε την εικόνα της Αιγύπτου στην Ουάσιγκτον. Οι στρατιωτικοί δεν άκουσαν τον νομπελίστα και το Κάιρο πνίγηκε στο αίμα. Το βέβαιο είναι πάντως ότι εκτός από την εικόνα της Αιγύπτου αμαυρώθηκε και η εικόνα της Ουάσιγκτον.

Ο πολιτικός αναλυτής των «Νιου Γιορκ Τάιμς» Ρότζερ Κόεν δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο σαφής. «Η πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα στην Αίγυπτο έχει στεφθεί από παταγώδη αποτυχία», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Κοριέρε ντέλα Σέρα».

«ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ». Ο Κόεν συμφωνεί με τη στήριξη που πρόσφερε ο Μπαράκ Ομπάμα στον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο στην Ιστορία της Αιγύπτου. Το λάθος του, όμως, ήταν ότι δεν ξεκαθάρισε με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο στον αιγύπτιο ομόλογό του ότι θα πρέπει να αφήσει ανοικτό το πεδίο σε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις ώστε να φρενάρει τον Στρατό. «Η Ουάσιγκτον είχε τα μέσα για να κάνει κάτι τέτοιο. Επρεπε, όμως, να αναλάβει δράση προτού ενισχύσει τις εξουσίες του ο Μόρσι, πριν από τη σύγκρουση για το Σύνταγμα και προτού αποκλειστούν από το σύστημα εξουσίας η Αριστερά και οι υπερασπιστές του κοσμικού κράτους», προσθέτει ο Κόεν.

Η επιφυλακτικότητα της Ουάσιγκτον επέδρασε αρνητικά στο βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην Αίγυπτο. Η διστακτικότητά της να μην ονομάσει «πραξικόπημα» την ανατροπή του Μόρσι για να μην στερήσει από τις Ενοπλες Δυνάμεις τον οικονομική βοήθεια του 1,3 δισ. δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα η Αίγυπτος έχει ζήσει δύο πραξικοπήματα τα δύο τελευταία χρόνια. Το πρώτο οδήγησε σε παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο του 2011. Το δεύτερο οδήγησε στη μεταφορά του Μοχάμεντ Μόρσι από το Προεδρικό Μέγαρο στη φυλακή. Και τις δύο φορές η Ουάσιγκτον απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «πραξικόπημα», ελπίζοντας ότι ο Στρατός θα μπορούσε να εγγυηθεί την επιστροφή στην τάξη και στη δημοκρατία.

Η ΕΥΡΩΠΗ. Ανάλογη διστακτικότητα επέδειξε όλο αυτό το διάστημα και η Ευρώπη, η οποία ενεργοποιήθηκε αργά επιστρατεύοντας πολιτικά και οικονομικά επιχειρήματα για να αποτρέψει τη σφαγή. Οι δηλώσεις καταδίκης την επομένη της βάρβαρης επέμβασης ήταν πιο έντονες από αυτές της Ουάσιγκτον. Από την προσοχή των παρατηρητών, πάντως, δεν ξέφυγε το γεγονός ότι η Ευρώπη κινείται κατά κάποιον τρόπο στους ρυθμούς του Δεκαπενταύγουστου. Τα τηλεφωνικά ραντεβού του γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ με τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση στη χώρα του Νείλου έβγαλαν μόνο μία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών για τη Δευτέρα. Η γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι το Βερολίνο θα επανεξετάσει τις σχέσεις του με την αιγυπτιακή κυβέρνηση και κάλεσε τις Βρυξέλλες να κάνουν το ίδιο.

Η εντύπωση που δίνεται είναι ότι στην ΕΕ δεν υπάρχει η αίσθηση του κατεπείγοντος. Οπως αναφέρει η «Μοντ», πάντως, η μόνη απόφαση που μπορεί να πάρει η Ευρώπη πλέον είναι να αναστείλει τη βοήθεια των 5 δισ. ευρώ προς την Αίγυπτο έως ότου βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο της βίας.

Εκκληση Ομπάμα για τους νεκρούς

«Ενώ θέλουμε να ενισχύσουμε τη σχέση μας με την Αίγυπτο, η παραδοσιακή συνεργασία μας δεν μπορεί να συνεχιστεί όταν άμαχοι σκοτώνονται στους δρόμους και καταπατώνται τα δικαιώματα», δήλωσεο Μπαράκ Ομπάμα από το θέρετρο Μάρθας Βίνγιαρντ όπου περνάτις διακοπές του μετην οικογένειά του