Υποχώρησαν το τελευταίο διάστημα σε όλη τη χώρα οι δείκτες βασικών αδικημάτων, όπως είναι οι ληστείες και οι κλοπές – διαρρήξεις. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για το πρώτο εξάμηνο του έτους, το 30% των δολοφονιών που διαπράχθηκαν το διάστημα αυτό είχε ως κίνητρο τη ληστεία.

Από τις 70 ανθρωποκτονίες που έγιναν στη χώρα στις 21 οι δράστες επιτέθηκαν στα θύματά τους για να τα ληστέψουν. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι στις 85 δολοφονίες που διαπράχθηκαν οι 26 είχαν κίνητρο τη ληστεία.

Εκτός από τη γενική εικόνα για την εγκληματικότητα, η οποία φανερώνει σημάδια μείωσης, σημαντικότατα βήματα έχουν γίνει, όπως δείχνουν τα στοιχεία, και στο θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης εισόδου μεταναστών.

Η επιχείρηση Ασπίδα λειτούργησε κυριολεκτικά σαν «ασπίδα» όσον αφορά τη θωράκιση του Εβρου: στα βορειοανατολικά χερσαία σύνορα η εισροή παράνομων μεταναστών παρουσίασε κατακόρυφη μείωση σε ποσοστό που έφθασε στο 97,8%.

Μεγάλος αριθμός αστυνομικών ωστόσο συμμετείχε και εφέτος στα μέτρα αστυνόμευσης για πορείες και συγκεντρώσεις καθώς και σε αθλητικές εκδηλώσεις. Ειδικότερα, στις 2.859 διαδηλώσεις, πορείες και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα κινητοποιήθηκαν συνολικά 87.426 αστυνομικοί.

Επιπλέον, την εφετινή αθλητική περίοδο διοργανώθηκαν 5.840 αθλητικές εκδηλώσεις όπου απασχολήθηκαν συνολικά 137.832 αστυνομικοί. Κατά τη διάρκεια επεισοδίων συνελήφθησαν για αδικήματα της αθλητικής βίας συνολικά 244 άτομα.

Σημαντική ήταν η δράση και της Οικονομικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση των φορολογικών παραβάσεων και χρεών στο Δημόσιο. Συνελήφθησαν συνολικά 1.433 άτομα για οφειλές στο Δημόσιο και λοιπά φορολογικά αδικήματα που ξεπερνούν τα 8,468 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας χειρίστηκαν 193 υποθέσεις οφειλετών του Δημοσίου, στις οποίες δεν πραγματοποιήθηκε σύλληψη των υπαιτίων λόγω προηγούμενης διευθέτησης του χρέους τους, με συνολικό ποσό οφειλής που ανέρχεται σε 98,967 εκατ. ευρώ.

Ληστείες. Κάμψη σε όλη τη χώρα αλλά ειδικά στην Αττική, η οποία αποτελεί και το βαρόμετρο για τον χάρτη της εγκληματικότητας, παρουσίασαν εφέτος το πρώτο εξάμηνο οι ληστείες.

Σε όλη τη χώρα έγιναν 539 λιγότερες ληστείες (2.555 ληστείες έναντι 3.094 πέρυσι) και 367 λιγότερες στην Αττική (1.934 ληστείες έναντι 2.301 το 2012). Μικρότερη ήταν η κάμψη στη Θεσσαλονίκη καθώς οι ληστείες μειώθηκαν κατά 54 (270 έναντι 324).

Στην Αττική η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στις επιθέσεις για αρπαγή τσαντών καθώς και σε σουπερμάρκετ και καταστήματα ψιλικών. Οι ληστρικές επιθέσεις σε σπίτια μειώθηκαν κατά 46 (355 έναντι 401 πέρυσι), ενώ στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός τους παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Τη μεγαλύτερη μείωση σε όλη τη χώρα, και στην Αττική, παρουσίασαν οι κλοπές – διαρρήξεις. Σε όλη τη χώρα έγιναν 7.871 λιγότερες κλοπές – διαρρήξεις (μειώθηκαν περίπου κατά 17% σε σχέση με πέρυσι). Στην Αττική οι κλοπές – διαρρήξεις ήταν κατά 5.852 λιγότερες, παρουσιάζοντας μείωση περίπου κατά 22% σε σχέση με πέρυσι. Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε μικρή αύξηση περίπου κατά 4%.

Στροφή στις κλοπές οχημάτων, κυρίως σε αυτοκίνητα και σε μοτοσικλέτες, έκαναν, σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2013 οι διαρρήκτες. Από τα αδικήματα της καθημερινότητας οι κλοπές οχημάτων παρουσίασαν μικρή αύξηση σε ποσοστό 3,37%.

Ο χάρτης της εγκληματικότητας το πρώτο εξάμηνο

70 ανθρωποκτονίες

64 βιασμοί

80 εκβιασμοί

38.370κλοπές – διαρρήξεις

15.352κλοπές οχημάτων