Στον χορό των ρίχτερ χορεύει από την Τετάρτη η Φθιώτιδα. Χθες δύο νέοι μετασεισμοί σημειώθηκαν στην περιοχή της Αμφίκλειας, στον ίδιο εστιακό χώρο όπου έγινε ο σεισμός των 5,1 ρίχτερ, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.

Σχεδόν 10 λεπτά πριν από τις 3 χθες το μεσημέρι η περιοχή ταρακουνήθηκε και πάλι, αφού ο Εγκέλαδος χτύπησε με έναν σεισμό μεγέθους 4,9 της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε αισθητός και στην Αθήνα. Γύρω στις 4.10 το μεσημέρι, μία ώρα και 20 λεπτά μετά τον πρώτο μετασεισμό, ακολούθησε και δεύτερη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 της κλίμακας Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.

Το εστιακό βάθος όπου σημειώθηκε ο πρώτος μετασεισμός ήταν 10 χιλιόμετρα και η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο 118 χιλιόμετρα ΒΔ της Αθήνας και 3 χλμ. νότια από την περιοχή Ρεγγίνι των Καμένων Βούρλων. Ο δεύτερος σεισμός ήταν πιο επιφανειακός, καθώς το εστιακό βάθος του ήταν στα 9 χλμ. και η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο 122 χλμ. –και πάλι –ΒΔ της Αθήνας.

Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι. Ωστόσο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί. «Οι σεισμοί που έγιναν είναι στο φυσιολογικό πλαίσιο των μετασεισμών και δεν έχουν κάποια σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας.

Οι ζημιές. Ο σεισμός των 5,1 ρίχτερ την περασμένη Τετάρτη άφησε πίσω του πληγές. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, περίπου 20-25 κατοικήσιμα σπίτια πρέπει να εγκαταλειφθούν αμέσως από τους ενοίκους τους διότι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Οι αυτοψίες των μηχανικών αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τριήμερο, οπότε και θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση· πού δηλαδή θα μείνουν οι πληγέντες ώσπου να αποφασιστεί αν τα σπίτια τους είναι επισκευάσιμα ή όχι. Αναμένεται να εξεταστεί, πάντως, και η πιθανότητα να τοποθετηθούν κοντέινερ ή να στηθούν σκηνές στην περιοχή. Παράλληλα, άλλα 60 σπίτια χαρακτηρίστηκαν από τους αρμόδιους «κόκκινα»· ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Λέκκας, στην πλειονότητά τους δεν κατοικούνται αφού πρόκειται είτε για παλιά σπίτια είτε για εξοχικά.

Στην Πάργα. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι λίγο μετά τις 7 το πρωί χθες σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 ρίχτερ στην περιοχή της Πάργας.