Η κρίση μάς φέρνει πιο κοντά. Ενίοτε, μάλιστα, αλλάζει και τον τρόπο με τον οποίο διασκεδάζουμε. Αν δεν έχεις λεφτά να πας στα μπουζούκια, φέρε τα μπουζούκια στο σπίτι! Και, μετά, ανέβασε το γλέντι σου στο Ιντερνετ για να διασκεδάσουν και οι υπόλοιποι.

Το κάνουν κατά κόρον οι νέοι στην Αμερική, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν μπουζούκια, έχουν όμως εφευρετικότητα και τρομερή εξοικείωση με το Ιντερνετ. Η νέα μόδα που έχει κατακλύσει το Διαδίκτυο ακούει στο όνομα lip dub (εκ των όρων χείλη και ντουμπλάρισμα φωνής): έφηβοι – και όχι μόνο – ανεβάζουν ερασιτεχνικά βίντεο στο YouTube στα οποία εμφανίζονται να ερμηνεύουν γνωστά τραγούδια. Με μια διαφορά: κόβουν στο μοντάζ τη φωνή τους και βάζουν τη φωνή του τραγουδιστή. Ετσι, ο Τζακ από το Οχάιο εμφανίζεται να τραγουδά Τζάστιν Μπίμπερ με τη φωνή του δημοφιλούς καλλιτέχνη. Και ο Βαγγέλης από το Μπραχάμι τραγουδάει Νίκο Βέρτη με τη φωνή του σταρ του εγχώριου πενταγράμμου!

Οποιοι δεν το ήξεραν το έμαθαν πρόσφατα όταν 48 μαθητές λυκείου (και οι δάσκαλοί τους) βιντεοσκόπησαν μια αυτοσχέδια μουσική παράσταση και την ανέβασαν στο Ιντερνετ σε ένα βιντεάκι διάρκειας οκτώ λεπτών.

Υπεύθυνη για το οπτικοακουστικό θέαμα – που έχει κάνει ρεκόρ προβολών στο YouTube – είναι η ομάδα Highland Trouveres. Δεν πρόκειται για επαγγελματίες, αλλά για τα μέλη της σχολικής χορωδίας του λυκείου Χάιλαντ στο Αϊντάχο, τα οποία έφτιαξαν ένα μουσικοχορευτικό ποτ πουρί που περιλαμβάνει ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς.

Πρωταγωνιστές στο βίντεο είναι όλοι οι μαθητές της χορωδίας και «σκηνοθέτες» δύο τελειόφοιτοι του λυκείου. Ενας από αυτούς, ο Μπεν Φίσερ, σκέφτηκε να φτιάξει το βίντεο όταν η ετεροθαλής αδερφή του τού έστειλε ένα βιντεάκι στο οποίο εμφανίζονταν να χορεύουν όλοι οι μαθητές του σχολείου της.

Τα υπόλοιπα ήταν απλά θέμα οργάνωσης: οι μαθητές βρήκαν την κάμερα, πήραν άδεια από το σχολείο, ανέθεσαν ρόλους, έμαθαν τα νούμερά τους και βιντεοσκόπησαν το χορευτικό. Υστερα από πολυήμερες πρόβες και τέσσερις δοκιμαστικές βιντεοσκοπήσεις, παρήγαγαν το αποτέλεσμα που μπορείτε να δείτε στο YouTube, αναζητώντας το με τον τίτλο του: «One Take Song Mash-Up by the Highland Trouveres».

Ηταν θέμα χρόνου για τους μικρούς περφόρμερ να γίνουν γνωστοί σε όλο το Ιντερνετ. Σε αυτό συνέβαλε η προβολή του βίντεο από τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Reddit.com, ο οποίος κάνει θραύση στην αμερικανική νεολαία. «Τον περασμένο Ιανουάριο αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ποια τραγούδια θα βάλουμε και σε ποια σημεία του σχολείου θα γίνουν τα γυρίσματα. Στη συνέχεια, ζητήσαμε από όλους να συμμετάσχουν. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό», δήλωσε η Καρολάιν Λέντφορντ, επικεφαλής του εγχειρήματος.

Εξαπλώνεται σαν ιός. Το lip dub έχει αποκτήσει διεθνή δημοφιλία. Χρήστες του Διαδικτύου τραγουδούν (ή βάζουν τους φίλους και τους συγγενείς τους να τραγουδήσουν) την ώρα που χορεύουν, μαγειρεύουν, σκουπίζουν ή κάνουν τα ψώνια τους!

Στη συνέχεια μοντάρουν το βίντεο έτσι ώστε να ακούγεται η φωνή του καλλιτέχνη που έχει τραγουδήσει το εν λόγω τραγούδι.

Το λύκειο Χάιλαντ έχει φτιάξει δύο ακόμη βίντεο αυτής της μορφής –το πρώτο γυρίστηκε το 2010. Τώρα, πια, το lip dub αποτελεί θεσμό για το σχολείο τους: στα βίντεο συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι μαθητές, αλλά και αρκετοί καθηγητές, ακόμη και ο διευθυντής του σχολείου!

Πα ρά το γεγονός ότι τα μουσικά βίντεο με τη μέθοδο του lip dub δεν είναι καινούργιο «φρούτο» (το είχαν κάνει το 1996 τα Spice Girls με το τραγούδι «Wannabe»), μόλις τους τελευταίους μήνες έχουν αρχίσει να γίνονται μόδα μεταξύ της νεολαίας, κυρίως στις ΗΠΑ.

ΑΠΟ ΤΟ 2006. Ο Τζέικ Λάντγουικ, συνιδρυτής του ιστότοπου Vimeo, επινόησε τον όρο lip dubbing στις 14 Δεκεμβρίου 2006, παρουσιάζοντας ένα βίντεο με τίτλο «Lip Dubbing: Endless Dream».

«Περπατούσα στον δρόμο ακούγοντας συνεχώς ένα τραγούδι με τα ακουστικά μου. Παράλληλα, τραγουδούσα και ηχογραφούσα τον εαυτό μου. Οταν γύρισα στο σπίτι, άνοιξα το iMovie και πρόσθεσα το MP3 του αυθεντικού τραγουδιού, συγχρονίζοντάς το με το βίντεο που είχα φτιάξει. Υπάρχει ονομασία γι’ αυτό που έκανα; Αν όχι, προτείνω το lip dubbing», έγραψε στην περιγραφή του βίντεο.

Από τότε χιλιάδες παρόμοια βίντεο έχουν δημιουργηθεί σε όλον τον κόσμο, κυρίως από μαθητές και φοιτητές. Χρονολογία-σταθμός ήταν το 2009, όταν οι φοιτητές του L’Université du Québec à Montréal (UQAM) έφτιαξαν ένα βίντεο στο οποίο τραγουδούσαν το τραγούδι «I Gotta Feeling» των Black Eyed Peas. Εκτοτε το lip dub άρχισε να γίνεται γνωστό και τους τελευταίους μήνες αποτελεί το νέο trend του Ιντερνετ.

Σε αριθμούς

1δισ.μοναδικοί χρήστες επισκέπτονται το σάιτ κάθε μήνα

4δισ.ώρες βίντεο παρακολουθούνται κάθε μήνα

72 ώρεςβίντεο ανεβαίνουν κάθε λεπτό

70%της κίνησης προέρχεται από χώρες εκτός των ΗΠΑ