Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, δεν ήταν λίγοι οι εκδότες οι οποίοι απέρριψαν τα χειρόγραφα μιας άσημης τότε συγγραφέως που αφηγούνταν τις περιπέτειες ενός μικρού μάγου. Χρόνια αργότερα, η περιφρόνησή τους θα αποδεικνυόταν οικονομικά εντελώς άστοχη. Προ μηνών, ένα ακόμα βιβλίο εκείνης της μυθιστοριογράφου θα έπαιρνε από κάποιους οίκους αρνητική απάντηση, που αυτή τη φορά οφειλόταν σε άγνοια. Οπως αποκαλύφθηκε μια εβδομάδα πριν, πίσω από το ντετεκτιβικό μυθιστόρημα «The Cuckoo’s Calling» και τον Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ, τον υποτιθέμενο απόστρατο αξιωματικό συγγραφέα του, που έγραφε για πρώτη φορά, κρυβόταν η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.

Η Κέιτ Μιλς, επιμελήτρια στην Orion Publishing, παραδέχτηκε ότι είπε όχι στην έκδοση του βιβλίου, κάτι που υποστήριξε πως έκαναν και άλλοι συνάδελφοί της. «Το βρήκα καλογραμμένο αλλά χλιαρό», δήλωσε σε βρετανική εφημερίδα. «Κατά τη γνώμη μου δεν ξεχώρισε, και αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να λανσάρεις ένα αστυνομικό μυθιστόρημα».

Η ίδια η Ρόουλινγκ έγινε έξαλλη, λένε, με τους ελάχιστους συνεργάτες της που ήξεραν την αληθινή ταυτότητα του Γκάλμπρεϊθ. Το μυστικό φαίνεται ότι αποκαλύφθηκε από τη σύζυγο ενός δικηγόρου που δούλεψε μαζί της η οποία το σφύριξε σε μια φίλη της, την Τζούντιθ Καλεγκάρι, που το είπε μετά μέσω twitter στην αρθρογράφο των «Sunday Times» Ιντια Νάιτ, η οποία έκανε και την αποκάλυψη. Κάποιοι βέβαια έσπευσαν να μιλήσουν για διαφημιστικό κόλπο. Η Ρόουλινγκ παραδεχόμενη την αλήθεια εξήγησε αργότερα γιατί το έκανε: «Το να είμαι ο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ υπήρξε απελευθερωτική εμπειρία. Ηταν υπέροχο να δημοσιεύω κάτι χωρίς διαφημιστικές εκστρατείες ή το άγχος των προσδοκιών».

Δεν ήταν η πρώτη φυσικά που έγινε κάτι τέτοιο. Η Ντόρις Λέσινγκ είχε χρησιμοποιήσει ψευδώνυμο («για να γλιτώσω από το κλουβί της λογοτεχνικής μου φήμης» είχε πει), όπως παλιότερα και οι αδελφές Μπροντέ («οι γυναίκες συγγραφείς είναι πιο πιθανό να αντιμετωπιστούν με προκατάληψη» εξηγούσε η Σαρλότ).

Να όμως που στην περίπτωση της Ρόουλινγκ, το ψευδώνυμο σε συνδυασμό με την ομολογία του, απέδωσαν πολλά παραπάνω. Πρώτες εκδόσεις του «The Cuckoo’s Calling», υπογεγραμμένες με το όνομα Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ, πωλήθηκαν προς 3.430 ευρώ. Συνέβη στην ιστοσελίδα πωλήσεων βιβλίων AbeBooks, στην οποία, μπορούσε κανείς στη συνέχεια να βρει και αντίτυπα προς 4.590 ευρώ. Σημειωτέον ότι ο εκδοτικός οίκος ξεκίνησε με το μικρό για τη Βρετανία νούμερο των 1.500 αντιτύπων και τώρα, μετά την αποκάλυψη, ετοιμάζεται να τυπώσει ακόμα 300.000.

Υπήρξε πάντως και ένας βιβλιοπώλης που ειδικεύεται σε πωλήσεις υπογεγραμμένων πρώτων εκδόσεων, ο οποίος αρνήθηκε να πλουτίσει. Ο Ντέιβιντ Χέντλι, ιδιοκτήτης του Goldsboro Books στο Λονδίνο, διέθετε 250 υπογεγραμμένα αντίτυπα του Γκάλμπρεϊθ και τα πούλησε στους τυχερούς με την κανονική τιμή του βιβλίου, δηλαδή 20 ευρώ.