Οι συνδικαλιστές αντιδρούν για τη διαχείριση των κονδυλίων από ιδιωτικούς φορείς. Ο ΣΕΤΕ αναλαμβάνει να μοιράσει τα χρήματα και η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με ειδίκευση στην εκπαίδευση προσωπικού) έχει την εποπτεία του προγράμματος. Ο ΟΑΕΔ δεν παρεμβαίνει στη διαδικασία. «Βάζουν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Φορέας υλοποίησης είναι οι ίδιοι οι εργοδότες», λέει ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού στην Αττική. Από τον ΣΕΤΕ όμως αντιτείνουν ότι αντίστοιχη διαχείριση κοινοτικών πόρων αναλαμβάνει και η Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρεία, θυγατρική του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος.

Πέρα από τη διαχείριση των χρημάτων, ένα από τα ζητήματα που προέκυψε κατά το πρώτο διάστημα λειτουργίας του προγράμματος ήταν η παράτυπη δράση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης. Αρκετά ΚΕΚ, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, παραπληροφόρησαν τους ανέργους και παρουσιάστηκαν ως μοναδικοί μεσολαβητές για τις αιτήσεις τους. Κανονικά οι άνεργοι επιλέγουν το ΚΕΚ στο οποίο θα απευθυνθούν, αλλά και την επιχείρηση στην οποία επιθυμούν να εργαστούν.

«Σε πόσες μικρές επιχειρήσεις θα φθάσει έστω και ένας κάτοχος voucher να προσφέρει υπηρεσίες; Εχει κατ’ ελάχιστον ελέγξει το υπουργείο Εργασίας, και ιδίως η Διαχειριστική Αρχή αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων του υπουργείου, με ποιες διαδικασίες ο ΣΕΤΕ και η ΕΕΔΕ επέλεξαν τα κέντρα κατάρτισης; Και με ποιες διαδικασίες και προϋποθέσεις επιλέγονται τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές μονάδες;» ρωτάει ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και τομεάρχης Τουρισμού Θωμάς Ψύρρας. Παράλληλα ανησυχεί ότι με τις επιταγές επαγγελματικής κατάρτισης λιγότεροι εποχικοί εργαζόμενοι θα απορροφηθούν από τις τουριστικές μονάδες.