«Μπορούμε να συζητήσουμε για πιθανή βοήθεια και πρόσθετα μέτρα στήριξης υπέρ της Ελλάδας, εάν φυσικά η Αθήνα μέχρι το 2014 έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και έχει επιτύχει την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος», είναι το μήνυμα του Βερολίνου προς την Αθήνα, το οποίο κόμισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα την Πέμπτη, όπου είχε σειρά συσκέψεων με το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας χαιρέτισε την επίσκεψη Σόιμπλε, με τον οποίο – όπως είπε – είχαν «σημαντικές συζητήσεις, όπου εθίγησαν όλα τα θέματα, όπως το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα τόσο στο διαρθρωτικό όσο και στο δημοσιονομικό τομέα».

Επίσης, στη συνάντηση «εξετάστηκαν τρόποι για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας τόνισε τη σημασία της συμφωνίας με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της γερμανικής τράπεζας KfW, για το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο.

«Για την Ελλάδα σήμερα, αλλά και για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση, η μεγάλη πρόκληση είναι ο συνδυασμός περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης. Όλα μας τα εργαλεία πρέπει να αποβλέπουν στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού. Αν αυτό δεν το πετύχουμε, κινδυνεύουμε να περιθωριοποιήσουμε μεγάλες κοινωνικές ομάδες και έτσι να οδηγήσουμε όλη αυτή την προσπάθεια, που έχουμε καταβάλει μέχρι σήμερα, σε αποτυχία» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και ΑνάπτυξηςΚωστή Χατζηδάκη.

Στο Μαξίμου ο γερμανός επίσημος συναντήθηκε επίσης και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο.

Στο πνεύμα της παλαιάς συνεργασίας που είχαν οι δύο άνδρες στο Eurogroup, όταν ο νυν υπουργός Εξωτερικών ήταν Υπουργός Οικονομικών, συζητήθηκε η προοπτική του προγράμματος προσαρμογής καθώς και η προοπτική επανόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τεκμηρίωσε την πάγια θέση του ότι «η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να εφαρμόσει το πρόγραμμα, αλλά ούτε πρέπει, ούτε μπορεί να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία»

Η εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου

«Η Ελλάδα ανακτά την ανταγωνιστικότητά της, οι ανισορροπίες έχουν μειωθεί, αλλά χρειάζονται ακόμα να γίνουν πολλά», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, την οποία και χαιρέτισε, και είπε πως μόλις το Ταμείο αρχίσει να «τρέχει» η Γερμανία θα επενδύσει σε αυτό. «Η Γερμανία προτίθεται να επενδύσει χρήματα από τη στιγμή που θα λειτουργήσει το Αναπτυξιακό Ταμείο στην Ελλάδα», ανέφερε.

Επεσήμανε, παράλληλα, την ανάγκη να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και πρόσθεσε πως για να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης χρειαζόμαστε καινοτόμες επιχειρήσεις. Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να προκαλέσουν μόνες τους την ανάπτυξη, μπορούν μέσω της δημόσιας διοίκησης, είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα και οι Ελληνες βιώνουν χαλεπούς καιρούς, αλλά τόνισε πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες. Ανέφερε εξάλλου, πως πριν από 10 χρόνια, οι Γερμανοί ήταν «οι ασθενείς της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στην κρίση χρέους που μαστίζει την ευρωζώνη, τόνισε ότι δεν έχει παρέλθει και ότι δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος. Η στρατηγική που ακολούθησαν από την αρχή της κρίσης οι Ευρωπαίοι έχει στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση, είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι τα προγράμματα προσαρμογής απαιτούν βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ

«Με αφορμή την επίσκεψη Σόιμπλε στη χώρα μας, η κυβέρνηση σπεύδει, για δεύτερη φορά μετά την επίσκεψη Μέρκελ, να απαγορεύσει τις συναθροίσεις αξιοποιώντας χουντικό νομοθετικό διάταγμα, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει κλίμα φόβου και αποδεικνύοντας, με αυτό τον τρόπο, πόσο τρέμει τη μαζική παρουσία του λαού. Καμιά αυταπάτη δεν υπάρχει πια: Το δίλημμα είναι μνημόνιο ή Δημοκρατία» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ επίσης κατήγγειλε «τα μέτρα αστυνομοκρατίας, που αποφάσισε η κυβέρνηση, ενόψει της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών,που έρχεται στην Ελλάδα, για να στηρίξει το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης. Ο λαός χρειάζεται να δώσει τη δική του απάντηση στον κυβερνητικό αυταρχισμό».