Ηθελε να ζει με τα λίγα απαραίτητα. Για να δουλεύει περισσότερο. Η επιθυμία του Οδυσσέα Ελύτη για «το ολίγον και το ακριβές» πρόκειται να χαρακτηρίσει το Σπίτι του Ελύτη στην Πλάκα, το οποίο θα στεγάσει το γραφείο και το αρχείο του νομπελίστα ποιητή.

Στο διώροφο νεοκλασικό οίκημα, αρχιτεκτονικής της οθωνικής περιόδου, επί των οδών Διοσκούρων 4 και Πολυγνώτου 9, όπου στεγαζόταν το Κέντρο Συντήρησης Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, θα μεταφερθεί ο κόσμος του ποιητή: σπάνιο φωτογραφικό, κινηματογραφικό και ηχητικό υλικό, χειρόγραφα, σημειωματάρια εργασίας και έργα ζωγραφικής από το προσωπικό αρχείο του Οδυσσέα Ελύτη που κατέθεσε ως πρόταση η σύντροφός του Ιουλίτα Ηλιοπούλου στο υπουργείο Πολιτισμού.

«Η ιδέα για το Σπίτι του Ελύτη ξεκίνησε με υποστηρικτή τον υφυπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα και βαδίζει στην υλοποίησή του με τον σημερινό υπουργό Πάνο Παναγιωτόπουλο. Συζητάμε ακόμη για τη διαμόρφωση ενός χώρου ανοιχτού στην εκπαίδευση και στους μαθητές των σχολείων, ώστε να έρθουν σε επαφή με το έργο, τα αντικείμενα, αλλά και την αισθητική του ποιητή. Θελήσαμε από την αρχή να είναι ένας λιτός χώρος, όχι πολύ μεγάλος, αλλά φιλικός προς τον κόσμο, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διοργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων που να αφορούν το έργο του ποιητή», εξηγεί μιλώντας στα «ΝΕΑ» η Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Στον ισόγειο χώρο του κτίσματος στην Πλάκα θα μεταφερθούν τα έπιπλα από το γραφείο του ποιητή, από το διαμέρισμά του στην οδό Σκουφά. Η ατμόσφαιρα του προσωπικού χώρου του θα απλωθεί στο οίκημα, του οποίου τη μελέτη επεμβάσεων μικρής κλίμακας διαμόρφωσης των εσωτερικών χώρων εκπόνησε και δώρισε στο υπουργείο Πολιτισμού ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Σαμαράς και οι συνεργάτες του. «Το Σπίτι του Ελύτη δεν θα μπορούσε παρά να είναι λιτό και απλό, έτσι ακριβώς όπως ο ίδιος θα το επιθυμούσε. Γι’ αυτό και οι παρεμβάσεις αφορούν μόνο τις ανάγκες εξόδου πυροδιαφυγής, πρόσβασης σε άτομα με μειωμένες κινητικές δυνατότητες και τους λειτουργικούς χώρους συνάθροισης του κοινού», λέει ο αρχιτέκτονας της μελέτης Αλέξανδρος Σαμαράς.

Το υπόγειο, το οποίο έχει χαμηλό ύψος 2,35 μ., θα χρησιμοποιείται ως βιβλιοθήκη-σπουδαστήριο. Στο ισόγειο, μαζί με το γραφείο του Ελύτη, δημιουργείται χώρος έκθεσης – παράθεσης πληροφοριών και παρουσίασης σημαντικών γεγονότων της ζωής και του έργου του. Εκεί θα εκτίθενται οι 52 τίτλοι από τις πρώτες εκδόσεις των έργων του, μαζί με χειρόγραφα, έργα ζωγραφικής του Ελύτη ή έργα που ο ίδιος αγαπούσε.