Με μια διαστημική επιχείρηση που θα ανοίξει τον δρόμο για την αποστολή των πρώτων αστροναυτών στον Κόκκινο Πλανήτη το 2030, η ΝΑSA σχεδιάζει να φέρει στη Γη πετρώματα από τον Αρη, στέλνοντας ένα καινούργιο ρομπότ μέχρι το 2020.

Το καινούργιο διαστημικό όχημα της NASA που θα λέγεται Mars 2020 θα μοιάζει με το Curiosity που βρίσκεται ήδη στον Άρη και ο σκοπός του θα είναι να συλλέξει 32 δείγματα από πετρώματα και έδαφος.

Τα δείγματα θα αποθηκευτούν στον Άρη και θα είναι έτοιμα να μεταφερθούν στη Γη με την επόμενη αποστολή που ενδέχεται να είναι επανδρωμένη. Πετρώματα από άλλο πλανήτη στη Γη έχουν μεταφερθεί μόνο από το φεγγάρι με τις διαστημικές αποστολές Apollo.

Το σχέδιο μεταφοράς στη Γη αρειανών πετρωμάτων και η συνακόλουθη ανάλυσή τους από εξειδικευμένα εργαστήρια, δεν θα δώσει μόνο στους επιστήμονες μια λεπτομερή εικόνα για το αν κάποτε ο Άρης φιλοξενούσε ζωή αλλά θα εγκαινιάσει μια ευρύτερη στρατηγική για την περισυλλογή δειγμάτων και μεταφορά τους στη Γη από άλλα ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος.

Το Mars 2020 θα προσεδαφιστεί στον Άρη με τον ίδιο τρόπο που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του Curiosity ενώ ο τεχνολογικός του εξοπλισμός θα περιλαμβάνει όργανα για την ορυκτολογική, οπτική και χημική ανάλυση – σε μικροσκοπική κλίμακα – των πετρωμάτων κοντά στην περιοχή προσεδάφισης του.

Ο Τζακ Μάσταρντ, που είναι καθηγητής γεωλογικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Brown, και υπεύθυνος στο πρόγραμμα του Mars 2020, λέει πως «ανεξαρτήτως του τι πρόκειται να μάθουμε από την εξερευνητική δραστηριότητα του νέου οχήματος, κάθε νέα πληροφορία που θα περιέλθει στην κατοχή μας, θα μας προσφέρει πολύτιμη βοήθεια για να κατανοήσουμε την απαρχή της ζωής στη Γη και να εκτιμήσουμε τις πιθανότητες ύπαρξής της, μακριά από αυτήν».