Συνεργάζονται πολύ στενά∙ τόσο που τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται καν να ζητήσουν ή να δώσουν άδεια για να αντλήσουν ή να παραχωρήσουν απόρρητα στοιχεία. Παρά την «έκπληξη» των γερμανών αξιωματούχων μπροστά στις αποκαλύψεις για το εύρος της αμερικανικής κατασκοπείας, και η Γερμανία, και πολλές άλλες υπηρεσίες κατασκοπείας της Δύσης, γνώριζαν καλά πώς λειτουργεί, χρόνια τώρα, η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA). «Είναι στο κρεβάτι με τους Γερμανούς, αλλά και με τα περισσότερα δυτικά κράτη», είχε υποστηρίξει ο Εντουαρντ Σνόουντεν μιλώντας στο γερμανικό «Σπίγκελ» από τη Χαβάη –πριν αναχωρήσει για Χονγκ Κονγκ, πριν αρχίσει να τροφοδοτεί τον διεθνή Τύπο με τα άκρως απόρρητα έγγραφα για τα αμερικανικά προγράμματα παρακολούθησης και βεβαίως πολύ πριν ξεσηκωθεί όλη αυτή η θύελλα αντιδράσεων, με τη Γερμανία στην πρώτη γραμμή να καταγγέλλει «ψυχροπολεμικές τακτικές».

«Οι άλλες υπηρεσίες δεν μας ρωτάνε από πού αντλήσαμε την πληροφορία και δεν τους ρωτάμε ούτε κι εμείς. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν τους ανώτερους αξιωματούχους από τον αρνητικό αντίκτυπο σε περίπτωση που αποκαλυφθεί ότι παραβιάζεται μαζικά η ιδιωτική ζωή των πολιτών σε όλο τον κόσμο», είχε πει σχεδόν προφητικά σε εκείνη τη συνέντευξη στο «Σπίγκελ», η οποία δημοσιεύθηκε χθες. Ακριβώς πριν από μία εβδομάδα, το γερμανικό περιοδικό αποκάλυπτε –πάντα επικαλούμενο αρχεία που έχει στην κατοχή του ο νεαρός πράκτορας –πως η NSA παρακολουθούσε ευρωπαϊκούς θεσμούς στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Το ίδιο βράδυ, αντιμέτωπος με την μήνιν της Ευρώπης, ο αμερικανός Πρόεδρος υπερασπιζόταν τις μεθόδους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών επιμένοντας πως δεν κάνουν τίποτα διαφορετικό από όλες τις υπόλοιπες στην Ευρώπη. Οι δηλώσεις του Σνόουντεν, καθώς και μία ακόμη αποκάλυψη της «Μοντ» σχετικά με τον γάλλο Μεγάλο Αδελφό, επιβεβαιώνουν τον Μπαράκ Ομπαμα.

Στην ίδια συνέντευξη, η οποία δόθηκε στο «Σπίγκελ» μέσω κρυπτογραφημένων e-mail με τη βοήθεια της αμερικανίδας παραγωγού ντοκιμαντέρ Λάουρα Πόιτρας και του χάκερ Τζέικομπ Απελμπάουμ (υποστηρικτή του Wikileaks), ο Σνόουντεν πηγαίνει ένα ακόμη βήμα παραπέρα.

Στο πλαίσιο του υπερβάλλοντος ζήλου τους, υπογραμμίζει ο 30χρονος πρώην υπάλληλος της NSA, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ συγκεντρώνουν πολύ περισσότερα απόρρητα δεδομένα. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες, περιλαμβάνεται και η Βρετανία. Η βρετανική έκδοση του Tempora, του αμερικανού προγράμματος που επιτρέπει την αθρόα συλλογή δεδομένων στο Διαδίκτυο, θεωρείται στον κόσμο της κατασκοπείας «σαρωτική». «Συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται και ποιοι νόμοι παραβιάζονται», είχε αποκαλύψει στο «Σπίγκελ» ο Σνόουντεν. Οσο για το επίπεδο της συνεργασίας των δύο μυστικών υπηρεσιών, Βρετανίας και ΗΠΑ, έλεγε χαρακτηριστικά: «Εάν αποστείλεις ένα πακέτο δεδομένων και αυτό περάσει μέσα από τη Βρετανία, θα το πάρουμε. Αλλά και οτιδήποτε κατεβάσεις, εφόσον ο σέρβερ βρίσκεται στη Βρετανία, επίσης θα το πάρουμε».

Η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει το χθεσινό δημοσίευμα του «Σπίγκελ». Το Σάββατο πάντως, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, η Ανγκελα Μέρκελ μίλησε, ακόμη μία φορά, για τακτικές που θυμίζουν Ψυχρό Πόλεμο και τόνισε ότι η κατασκόπευση φίλων είναι απαράδεκτη. Σχολιάζοντας το ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος της γερμανίδας Καγκελαρίου έχει υπογραμμίσει ότι οι διαπραγματεύσεις για τη διατλαντική συμφωνία εμπορίου, οι οποίες αρχίζουν σήμερα, πρέπει να διεξαχθούν σε κλίμα «αμοιβαίας εμπιστοσύνης». Σε προγενέστερο δημοσίευμά του, το «Σπίγκελ» ανέφερε ότι μία φυσιολογική ημέρα, η NSA παρακολουθεί περίπου 20 εκατ. τηλεφωνικές συνδέσεις στη Γερμανία, καθώς και 10 εκατ. πακέτα δεδομένων στο Ιντερνετ. Σε ημέρες αιχμής, στο στόχαστρο αμερικανικής υπηρεσίας μπορεί να βρίσκονται ακόμη και 60 εκατ. γερμανικές τηλεφωνικές συνδέσεις.

ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ. Και όλα αυτά, με την απόλυτη υποστήριξη των γερμανικών Αρχών –σύμφωνα με τον Σνόουντεν, αλλά και με τις ευλογίες τού Ειδικού Δικαστηρίου στις ΗΠΑ (FISA), το οποίο είναι καθ’ ύλην αρμόδιο να επιβλέπει τις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», τα τελευταία έξι χρόνια, το 11μελές Ειδικό Δικαστήριο έχει δημιουργήσει ένα μυστικό νομικό σώμα το οποίο εξουσιοδοτεί την NSA να συλλέγει δεδομένα όχι μόνο υπόπτων για τρομοκρατία, αλλά επίσης πολιτών οι οποίοι εμπλέκονται σε πυρηνικά προγράμματα, κατασκοπεία και κυβερνοεπιθέσεις. Εχει μετατραπεί, δηλαδή, αθόρυβα σε ένα «παράλληλο Ανώτατο Δικαστήριο», το οποίο λειτουργεί ως διαιτητής σε θέματα κατασκοπείας και λαμβάνει αποφάσεις που θα διαμορφώσουν τις κατασκοπευτικές μεθόδους της επόμενης γενιάς.

Σταρ σε 4 ημέρες

Ο Αντριου Κρόμικ, ένας αμερικανός δάσκαλος στο Χονγκ Κονγκ, είναι ο άνθρωπος που υποδύεται τον Εντουαρντ Σνόουντεν στην ταινία μικρού μήκους «Verax», η οποία κάνει θραύση στο YouTube. Η ομοιότητα του Κρόμικ με τον Σνόουντεν (εδώ τον βλέπετε σε όλα τα στάδια της μεταμόρφωσής του) έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιλογή του. Η ταινία γυρίστηκε μόλις σε τέσσερις ημέρες και επικεντρώνεται στις ημέρες που πέρασε ο Σνόουντεν στο Χονγκ Κονγκ.