O ανατραπείς από τον στρατό Πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι μεταφέρθηκε νωρίς σήμερα, Πέμπτη στο υπουργείο Άμυνας ενώ η ομάδα του κρατείται σε κτίριο του στρατού, μερικές ώρες πριν από την ορκωμοσία του προσωρινού αντικατάστασή του, η οποία ξεκινά μία δύσκολη μεταβατική περίοδο για τη χώρα.

Η κράτηση του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου της Αιγύπτου και της ομάδας του είναι το τελευταίο στάδιο της εφαρμογής σειράς μέτρων των δυνάμεων ασφαλείας κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι.

Τριακόσια εντάλματα σύλληψης σε βάρος μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται υψηλόβαθμ στελέχη.

Ο στρατός που ανέστειλε την ισχύ του Συντάγματος και διόρισε αντικαταστάτη του Μόρσι τον Πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντλί Μανσούρ, προκάλεσε ανησυχία στο εξωτερικό, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα να ζητεί να επανεξεταστεί η χορήγηση της στρατιωτικής βοήθειας στην Αίγυπτο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητεί ταχεία διενέργεια προεδρικών εκλογών.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, προβλήθηκε ένα βίντεο στο οποίο ο ισλαμιστής αποπεμφθείς Πρόεδρος επιμένει ότι πρόκειται για «στρατιωτικό πραξικόπημα» ενώ αυτός είναι «ο μόνος εκλεγμένος Πρόεδρος της Αιγύπτου» προκαλώντας φόβους για νέα βίαια επεισόδια.

Η μονοετής προεδρική θητεία του μέλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σφραγίστηκε από κρίσεις, πολλές φορές με αιματηρή κατάληξη.

Την ώρα που οι αντίπαλοί του γιόρταζαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου -σε μία ατμόσφαιρα που θύμιζε τους λαϊκούς πανηγυρισμούς κατά την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο του 2011- οι υποστηρικτές του επιτέθηκαν σε κτίρια των υπηρεσιών ασφαλείας στη βόρεια Αίγυπτο.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες πόλεις της Αιγύπτου, όπως οι Αλεξάνδρεια, Μίνια και Φαγιούμ, σε συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του Μόρσι, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα επικαλούμενο κρατικά μέσα ενημέρωσης και τοπικούς αξιωματούχους.

«Είναι μια νέα ιστορική στιγμή, απαλλαχτήκαμε από τον Μόρσι και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους», είπε ένας πολίτης που πανηγύριζε υψώνοντας την αιγυπτιακή σημαία.

Ο Μόρσι και η προεδρική ομάδα του κρατούνταν στη λέσχη της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς πριν ο έκπτωτος Πρόεδρος «χωριστεί την ομάδα του και οδηγηθεί μόνος στο υπουργείο Άμυνας» δήλωσε ο Γκέχαντ αλ-Χαντάντ, στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι ο αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ελευθερίας, πολιτική βιτρίνα των Αδελφών Μουσουλμάνων Σάαντ αλ-Κατάτνι και ο αναπληρωτής του ανώτατου ηγέτη Ρασίντ Μπαγιούμι συνελήφθησαν, ενώ η κυβερνητική εφημερίδα Al-Ahram κάνει λόγo για 300 εντάλματα σύλληψης σε βάρος μελών του ισλαμικού κινήματος.

Οι αρχές απαγόρευσαν στον Μόρσι και σε πολλά στελέχη της Αδελφότητας, μεταξύ τους ο ανώτατος ηγέτης Μοχάμεντ Μπαντί και ο αναπληρωτής του Χαϊράτ αλ Σάτερ, να εγκαταλείψουν τη χώρα στο πλαίσιο μιας έρευνας για την απόδραση το 2011 του Μόρσι και 33 ακόμη Αδελφών Μουσουλμάνων από φυλακή.

Έξω από το υπουργείο χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα «Αίγυπτος, Αίγυπτος!» πανηγυρίζοντας μετά την ανακοίνωση του στρατού.

Στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια του Καΐρου χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι φώναζαν: «ο Μόρσι προδόθηκε, πραξικόπημα κατά ενός εκλεγμένου Προέδρου».

Χθες το βράδυ και μετά την αποπομπή του Προέδρου Μόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό, άρχισε να σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Εκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για αυτοσυγκράτηση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, έκανε έκκληση προς την Αίγυπτο για αυτοσυγκράτηση, καθώς και τη διατήρηση των δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης, αφότου οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας ανέτρεψαν τον ισλαμιστή Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

«Πολλοί Αιγύπτιοι έχουν εκφράσει, μέσω των διαδηλώσεων, την απογοήτευση και τις εύλογες ανησυχίες τους», είπε ο Μπαν σε δήλωσή του χωρίς, ωστόσο, να καταδικάζει την αποπομπή του Μόρσι από τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις.

«Την ίδια στιγμή, η στρατιωτική παρέμβαση σε οποιαδήποτε κατάσταση είναι ανησυχητική», είπε. «Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να ενισχυθούν οι πολιτικοί κανόνες, σύμφωνα με τις αρχές τις δημοκρατίας».

Ο στρατός της Αιγύπτου έκλεισε τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς

Οι καθοδηγούμενες από τον αιγυπτιακό στρατό αρχές προέβησαν, στο κλείσιμο τριών τηλεοπτικών σταθμών που πρόσκεινται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την παράταξη στην οποία ανήκει ο αποπεμφθείς Πρόεδρος Μόρσι, γεγονός που εγείρει ανησυχίες στη δημοσιογραφική κοινότητα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στα γραφεία του ειδησεογραφικού σταθμού Αλ-Τζαζίρα, ενώ συνελήφθησαν τουλάχιστον 5 δημοσιογράφοι.

Τέσσερις από αυτούς αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι. Παράλληλα εργαζόμενοι στο Αλ Τζαζίρα Μομπάσερ Μισρ, ένα δίκτυο που ανήκει μια θυγατρική του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα του Κατάρ, συνελήφθησαν μετά την μετάδοση από το σταθμό του μηνύματος του Μόρσι.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Egypt25, ο οποίος πρόσκειται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αναγκάστηκε να σταματήσει τη μετάδοσή του και ανώτατα στελέχη συνελήφθησαν λίγο αργότερα, όταν ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, ανακοίνωσε ένα σχέδιο για μια νέα πολιτική μετάβαση, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων, ΜΕΝΑ.

Οι αρχές έκλεισαν επίσης δύο ακόμα τηλεοπτικούς σταθμούς, τους αλ-Χαφίζ και αλ-Νας.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές οι αναφορές πως οι αρχές αποκόπτουν την τηλεοπτική κάλυψη, βασιζόμενες στην πολιτική προοπτική», δήλωσε από τη Νέα Υόρκη, ο Σερίφ Μανσούρ της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων.

«Καλούμε το στρατό να μην στερήσει από τους Αιγυπτίους το δικαίωμα στην πληροφόρηση, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας τόσο σημαντικής περίστασης», είπε.

Ανησυχία Ομπάμα και προειδοποιήσεις στον αιγυπτιακό στρατό

Ο αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε τις βαθιές του ανησυχίες σχετικά με την απομάκρυνση του αιγύπτιου Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και έκανε έκκληση για την άμεση επιστροφή της χώρας σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση.

Σε γραπτή του δήλωση, στην οποία σχολιάζει τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Κάιρο, ο Ομπάμα ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τους αρμόδιους αμερικανικούς οργανισμούς να επανεξετάσουν τις συνέπειες που θα επέλθουν στην Αίγυπτο σχετικά με τη στρατιωτική παρέμβαση και να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην οικονομική βοήθεια που αποστέλλουν οι ΗΠΑ προς τη χώρα.

«Κατά τη διάρκεια αυτής αβέβαιης περιόδου, περιμένουμε από το στρατό να προστατεύσει τα δικαιώματα των Αιγυπτίων πολιτών, ανδρών και γυναικών», ανέφερε στη γραπτή του δήλωση ο αμερικανός Πρόεδρος.

Ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, προειδοποίησε τον αιγυπτιακό στρατό σχετικά με τις συνέπειες, εάν η απομάκρυνση του Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την κυβέρνηση θεωρηθεί ως πραξικόπημα.

«Στο κάτω κάτω πρόκειται για τη δική τους τη χώρα και θα βρουν το δρόμο τους, ωστόσο θα υπάρξουν συνέπειες εάν γίνει κακή διαχείριση της κατάστασης», δήλωσε ο Ντέμπσεϊ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Υπάρχουν νόμοι που μας δεσμεύουν για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τέτοιου είδους καταστάσεις».

Οι παρατηρήσεις του Ντέμπσεϊ αναφέρονται στους νόμους, σύμφωνα με τους οποίους οι ΗΠΑ πρέπει να διακόπτουν την οικονομική ενίσχυση σε μια χώρα, εφόσον μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση ανατραπεί από στρατιωτικό πραξικόπημα ή διάταγμα.

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν ετησίως 1,5 δισ. δολάρια προς την Αίγυπτο.