Τη χρήση νανοσωματιδίων για την πρόληψη και αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων, ακόμα και του εγκεφάλου ή της καρδιάς, μελετούν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία η νανοτεχνολογία θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει παραδοσιακές επεμβατικές μεθόδους.

Το επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον εστιάζεται σε μελέτες κατασκευής νανοσωματιδίων που περνούν τους φραγμούς του εγκεφάλου για να ανιχνεύσουν, για παράδειγμα, πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ.

Στις μελέτες συμμετέχει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ με την καρδιολόγο, εξειδικευμένη στη Νανοϊατρική, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.

Η ομάδα της, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Μιλάνου δημιουργεί νανοσωματίδια από πολυμερή υλικά που μεταφέρουν φάρμακα, τα οποία διασπώνται πλήρως στον οργανισμό και δεν δημιουργούν ζητήματα τοξικότητας

Όπως ανέφερε η κ. Καραγκιοζάκη, ενόψει της εβδομάδας Νανοτεχνολογίας που ξεκινά το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, οι έρευνες εστιάζονται στη βελτίωση τεχνικών απελευθέρωσης φαρμάκων, αλλά και θεραπείας.

«Ο τελικός στόχος όλης αυτής της προσπάθειας είναι να αντικατασταθούν οι επεμβατικές μέθοδοι με τέτοιου είδους πρακτικές». Παράλληλα, το 2012 ξεκίνησε το τριετές ερευνητικό πρόγραμμα NANOCardio, που στοχεύει στην βελτιστοποίηση των στεντ, με χρήση νανοτεχνολογίας, ώστε να προλαμβάνεται η στεφανιαία νόσος.

Το Εργαστήριο Νανοτεχνολίας του ΑΠΘ ασχολείται και με την αναγεννητική Ιατρική για την επαναδημιουργία ιστών. Όπως επισήμανε η εμβιομηχανικός Εύη Καβατζικίδου το εργαστήριο συμμετέχει από το 2009 στο πρόγραμμα nanoarthroxondros, για την αναγέννηση χόνδρων στο γόνατο και την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.

Οι εντυπωσιακές εφαρμογές της νανοτεχνολογίας σε όλο το επιστημονικό φάσμα θα παρουσιαστούν στη Nanotechnology 2013, η οποία περιλαμβάνει το 10ο συνέδριο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογιών, το 6ο διεθνές συμπόσιο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Υλικά, το 7ο διεθνές θερινό σχολείο στις Νανοεπιστήμες, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τη Νανοϊατρική και την 3η διεθνής έκθεση Νανοτεχνολογιών και Οργανικών Ηλεκτρονικών.

Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία των οργανικών φωτοβολταϊκών, που θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται σε φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και διάφορες συσκευές για την παραγωγή ενέργειας, και η παραγωγή «έξυπνων» υφασμάτων με μονωτικές ιδιότητες.