Σε χαμηλό διμήνου με απώλειες 4,67% χθες, 10% τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις και 22% από το πρόσφατο υψηλό έτους, υποχώρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών στον απόηχο του ναυαγίου πώλησης της ΔΕΠΑ, των εξελίξεων στις τράπεζες και του αρνητικού διεθνούς κλίματος. Τα warrants της Alpha Bank την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής τους σημείωσαν πτώση 61% αφού η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε κάτω από την τιμή διάθεσης. Βουτιά 93,5% σημείωσε επίσης και το δικαίωμα της Πειραιώς, καθώς οι επενδυτές επιθυμούσαν να βρουν ρευστότητα για να συμμετάσχουν στην αύξηση. Στο μεταξύ, ο οίκος MSCI υποβάθμισε τη νύχτα την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά από ανεπτυγμένη σε αναδυόμενη. Oπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί αναλυτές, η υποβάθμιση του ΧΑ αναμένεται να φέρει περισσότερους ξένους επενδυτές. Θυμίζουν ότι η αναβάθμιση από την MSCI πριν από 12 χρόνια, στην πραγματικότητα κόστισε στους επενδυτές της Ελλάδας, διότι το 0,13% του μεριδίου της στον δείκτη MSCI των αναπτυγμένων αγορών ήταν πολύ χαμηλότερο από το ποσοστό του 5% που είχε όταν ήταν αναδυόμενη αγορά.

ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ. Το κλίμα επιβάρυνε για δεύτερη ημέρα και το αναπάντεχο ναυάγιο πώλησης της ΔΕΠΑ που σημαίνει και εκτροχιασμό του φετινού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Η εξέλιξη αυτή μετέβαλε, όπως εκτιμάται στην αγορά, αρνητικά το επενδυτικό κλίμα ενώ εμποδίζει και τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου που βρέθηκαν πρόσφατα στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2010 πήραν και πάλι την ανιούσα. Χθες σημείωσαν άνοδο 63 μονάδων βάσης στο 10,22% (από 9% πριν από λίγες ημέρες), ενώ οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων επανήλθαν σε επίπεδα υψηλότερα των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων, κάτι που σημαίνει πως οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη αποκλείσει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας την ώρα που το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει.

Σύμφωνα με το Reuters, μετά το ναυάγιο πώλησης της ΔΕΠΑ, η χώρα θα σημειώσει υστέρηση 1 δισ. ευρώ στα φετινά έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, και γι’ αυτό θα ζητήσει από τους διεθνείς δανειστές της να μειωθεί ο φετινός στόχος για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.

Οι στόχοι για τις αποκρατικοποιήσεις είναι μεν δεσμευτικοί, αλλά η χώρα θα μπορούσε να τους επαναδιαπραγματευτεί αν πετύχει τον φετινό δημοσιονομικό στόχο, κάτι που είναι πολύ πιθανόν λένε στην αγορά.

Ωστόσο η επιτυχία αυτή γίνεται εν μέρει εις βάρος της ανάπτυξης, καθώς τα δύο τρίτα του δημοσιονομικού αποτελέσματος προέρχονται από τον περιορισμό του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και των επιστροφών φόρων.

Βάσει της συμφωνίας με την τρόικα πάντως, εάν η χώρα βρεθεί εκτός στόχων στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων για δύο συνεχή τρίμηνα, θα πρέπει να λάβει και τα ανάλογα μέτρα, αν και ο Πρωθυπουργός απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Εν τω μεταξύ, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων υποχωρούν τα χρηματιστήρια διεθνώς, καθώς οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν όλο και περισσότερο για την αλλαγή του τρέχοντος κύκλου νομισματικής πολιτικής.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν επεξέτεινε τα μέτρα της για την οικονομία, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα σημειώνουν βουτιά εν μέσω ανησυχιών ότι η Federal Reserve θα περιορίσει το πρόγραμμα τυπώματος χρήματος, και στην Ευρώπη η ΕΚΤ επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη για να ξεκινήσει νέα μέτρα τόνωσης,.