Τους ονομάζει «μεταανθρώπους». Είναι το επόμενο στάδιο της εξέλιξης του ανθρώπου που θα κληθεί να αποικίσει μακρινούς κόσμους. Ο βασιλικός αστρονόμος σερ Μάρτιν Ρις, ένας από τους κορυφαίους σήμερα κοσμολόγους, είναι σίγουρος πως το μέλλον της ανθρωπότητας είναι πολύ μακριά από τη Γη.

Το τι μας περιμένει πέρα από τη γήινη ατμόσφαιρα σε δεκαετίες ή αιώνες από σήμερα κανείς δεν μπορεί να το περιγράψει με ακρίβεια. Ομως, όπως ο ίδιος πιστεύει, ακόμα και εμείς οι άνθρωποι δεν θα μοιάζουμε με τους μακρινούς μας απογόνους.

Η φυσική επιλογή, η κινητήρια δύναμη που οδηγεί την εξέλιξη της ζωής στη Γη εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, θα υποκατασταθεί σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο είδος από την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας και της γενετικής τροποποίησης.

Μας περιμένουν πολλές εκπλήξεις, λέει στην εφημερίδα «Independent» ο φημισμένος επιστήμονας. Ακόμα και το Σύμπαν «μας» που όλοι ξέρουμε ότι προέκυψε από τη Μεγάλη Εκρηξη μπορεί να αποδειχτεί μια νησίδα σε έναν κόσμο από αμέτρητα Σύμπαντα που προέκυψαν από αμέτρητες Μεγάλες Εκρήξεις.

Αυτό που μας περιμένει εκεί έξω μπορεί να είναι τόσο μεγάλο και τόσο περίπλοκο που οι θεωρίες του Αϊνστάιν να μην έχουν καμία αξία. Οπως το πλαγκτόν, που νιώθει ότι το σύμπαν του είναι ένας κουβάς νερό, όμως στην πραγματικότητα είναι μια απλή σταγόνα στον άπειρο ωκεανό.

Οι 6 δρόμοι που οδηγούν στην απεραντοσύνη και ακόμη πιο μακριά.

1. Ο εντοπισμός μακρινών πλανητών που μπορεί να φιλοξενούν ζωή, απαιτεί τη χρήση πολύ μεγάλου τηλεσκοπίου που προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμο. Στις αρχές της δεκαετίας του 2020 θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ευρωπαϊκού «Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου», όπου η συνολική επιφάνεια των κατόπτρων του θα φθάνει τα 39 μέτρα. Το τηλεσκόπιο αυτό θα μπορεί να ανιχνεύει πλανήτες με μέγεθος αντίστοιχο με αυτό της Γης οι οποίοι περιφέρονται γύρω από αστέρια που μοιάζουν με τον δικό μας ήλιο.

2. Εξαιτίας των προφανών κινδύνων, ο καθηγητής Ρις λέει ότι οι διαστημικές πτήσεις δεν θα πρέπει να χρεώνονται ως τουριστικές, κατά το πρότυπο που έχει εισάγει ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin Atlantic. Ωστόσο, θεωρεί ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα είναι εφικτή η πραγματοποίηση πενταήμερων ταξιδιών μέχρι τη Σελήνη για όσους μπορούν να πληρώσουν το εισιτήριο. Το επόμενο βήμα θα είναι ταξίδι μετ’ επιστροφής στον Άρη, διάρκειας 500 ημερών, όπως πρότεινε ο αμερικανός κροίσος Ντένις Τίτο.

3. Μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, ένας μικρός στόλος από διαστημικά τηλεσκόπια και εξερευνητικά σκάφη, θα έχουν χαρτογραφήσει ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα. Τους πλανήτες, τα φεγγάρια, τους αστεροειδείς με πρωταρχικό σκοπό να διερευνηθεί η πιθανότητα εξόρυξης του ορυκτού πλούτου που κρύβουν.

4. Δεν πρέπει να αναμένεται σύντομα κάποιο είδος μαζικής μετανάστευσης από τη Γη. Το Σύμπαν μας είναι πολύ αφιλόξενο. Ωστόσο, σε έναν αιώνα από τώρα – ή και περισσότερο – αποικίες από περιπετειώδεις ανθρώπους είναι πιθανό να ευδοκιμούν ανεξάρτητα από τη Γη, είτε στον Άρη είτε σε αστεροειδείς.

5. Ο χρόνος που απαιτείται για το ταξίδι σε κοντινά αστέρια θα αυξήσει κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής. Τα διαστρικά ταξίδια θα είναι η μία από τις επιλογές που θα οδηγήσουν σε αυτό που ο καθηγητής Ρις αποκαλεί «μετά-άνθρωποι». Δηλαδή άνθρωποι που δεν θα εξελίσσονται μέσω της φυσικής επιλογής αλλά με τεχνητό τρόπο ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν τέτοια πολύχρονα ταξίδια ευρισκόμενοι σε κάποιο είδος χειμερίας νάρκης και με τις ζωτικές τους λειτουργίες σε αναστολή.

6. Υπερυπολογιστές θα έχουν τη δύναμη να προσομοιώνουν έμβιους οργανισμούς, ίσως ακόμη και ολόκληρους κόσμους ή «εικονικά σύμπαντα» ενσωματώνοντας τεχνητή ζωή. Αυτό ίσως να επιτρέψει τα εικονικά ταξίδια στο χρόνο.