Συνέχεια πρώτου μέρους

Τα σκυλιά δεν βοηθούν μόνο στην πρόληψη, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις στη θεραπεία διάφορων νόσων. Κάποια εκπαιδευμένα, κάποια άλλα όχι, απλώς και μόνο με την παρουσία τους κάνουν καλό.

Δυναμώνουν τα οστά

Τα δυνατά οστά είναι η καλύτερη πρόληψη κατά της οστεοπόρωσης και των καταγμάτων. Το περπάτημα που γίνεται με την υποχρεωτικά με βόλτα του σκύλου, βοηθά στην ενδυνάμωσή τους. Το περπάτημα είναι άσκηση που βοηθά στην ενδυνάμωση των οστών και το μυών που τα περιβάλλουν. Επίσης, στη βόλτα εκτίθεσαι αρκετή ώρα στον ήλιο, οπότε βοηθά στη συσσώρευση βιταμίνης D, επίσης σημαντικού παράγοντα για την οστεοσύνθεση. Πάντως, οι ειδικοί σπεύδουν να διευκρινίσουν πώς στα άτομα που έχουν εκδηλώσει οστεοπόρωση, δεν θα πρέπει να βγάζουν βόλτα τα σκυλιά, διότι μπορεί να τους τραβήξουν, να πέσουν και να πάθουν κάταγμα.

Ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Τα άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα ωφελούνται και ανακουφίζονται από τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν όταν περπατούν ή πετούν το μπαλάκι στο σκύλο τους. Επίσης, με την έντονη ενέργεια που έχουν, βοηθούν τα άτομα με αρθρίτιδα να ξεχάσουν τον πόνο που έχουν από τα συμπτώματα της νόσου. Οπως έχει φανεί από επιστημονικές μελέτες, σκύλοι και γάτες έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε άτομα που δεν είναι καλά στην υγεία τους και έτσι η παρουσία τους και μόνο, τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα.

Ανακουφίζουν από τον χρόνιο πόνο

Μια ράτσα άτριχου σκύλου από το Μεξικό που ονομάζεται Ξόλο (φωτογραφία αριστερά), είναι γνωστή για την έντονη θερμοκρασία που παράγει το σώμα τους. Μάλιστα, υπάρχει μία οργάνωση που ονομάζεται Paws for Comfort (Πατούσες της Παρηγοριάς), η οποία εκπαιδεύει Ξόλος για να απαλύνουν τα συμπτώματα ανθρώπων με ινομυαλγία και άλλες ασθένειες που έχουν πόνο, ο οποίος μειώνεται με τη ζεστασιά.

Σκυλιά με «ειδικότητα» στην επιληψία

Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά έχουν την ιδιότητα να προσέχουν άτομα με επιληψία. Κάποια έχουν εκπαιδευτεί να γαβγίζουν και να ειδοποιούν τους γονείς όταν το παιδί τους πάθει επιληπτική κρίση. Κάποια άλλα βρίσκονται «παρά πόδας» του επιληπτικού, προκειμένου να προλάβουν κάποιο ατύχημα.

Βοηθοί… ανεξαρτησίας σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον

Ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν να εκτελέσουν ενέργειες που βοηθούν άτομα με νόσο του Πάρκινσον, τα οποία έχουν τρέμουλο, να είναι ανεξάρτητα σε καθημερινές δραστηριότητες. Μπορούν να σηκώσουν για παράδειγμα, ό,τι πέφτει από τα χέρια του αφεντικού τους και να του το δώσουν πίσω. Μπορούν να ανοίξουν πόρτες, διακόπτες για φώτα κ.λπ. Ακόμη, αντιλαμβάνονται τις στιγμές που κάποιος κρυώνει, και φροντίζουν να ξαπλώσουν πάνω του και να του ζεστάνουν τα πόδια.

Χαλαρωτική παρουσία

Οροθετικά άτομα που έχουν εκδηλώσει AIDS, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη εάν έχουν δικό τους ένα κατοικίδιο, ειδικά όταν έχουν δεθεί πολύ μαζί του. Χαλαρωτική είναι και η παρουσία τους για άτομα που έχουν νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τους βοηθούν να έχουν λιγότερα ξεσπάσματα.

Θεραπείες υποβοηθούμενες από ζώα

Σε επιστημονικές μελέτες έχει φανεί πως ειδικά εκπαιδευμένα ζώα μπορούν να βοηθήσουν χρονίως πάσχοντες που νοσηλεύονται σε ιδρύματα. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της μεθόδου αλληλεπίδρασης του ασθενή με το ζώο, είναι η βελτίωση της διάθεσής του και η μείωση του στρες. Τα σκυλιά που κάνουν αυτή τη δουλειά έχει παρατηρηθεί ότι όσο υγιή και να είναι, ζουν περίπου τα μισά χρόνια από τα υπόλοιπα.

«Συνεργασία» με συμβούλους ψυχικής υγείας

Κάποιοι σύμβουλοι ψυχικής υγείας, κυρίως στις ΗΠΑ, χρησιμοποιούν σκύλους στο πλαίσιο της θεραπευτικής διαδικασίας. Όπως έχουν δείξει έρευνες, ο σκύλος σε ένα γραφείο κάνει τον ασθενή να αισθανθεί πιο άνετα. Και δεν είναι μόνο αυτό… ένα σχόλιο προς το σκύλο ή για τον σκύλο που θα κάνει ο ασθενής, ο ψυχολόγος μπορεί να καταλάβει πολλά γι’ αυτόν. Ένας θεραπευτής αναφέρει το παράδειγμα ενός ζευγαριού στο γραφείο του που άρχισε να μαλώνει και ο σκύλος, ο οποίος συνηθίζει να κοιμάται κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ξύπνησε, σηκώθηκε και ήθελε να αποχωρήσει από το χώρο.

Θεραπείες με βοήθεια σκύλου σε νοσοκομεία