Κανείς να μην ξεχάσει τη Φουκουσίμα. Δύο χρόνια μετά τον φονικό σεισμό των 9 ρίχτερ και το τσουνάμι στην Ιαπωνία, που άφησαν 19.000 νεκρούς και τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσερνόμπιλ, η υπηρεσία Street View της Google ταξιδεύει στην πόλη-φάντασμα Νάμι, στην επαρχία της Φουκουσίμα. Τις πύλες της αποκλεισμένης έως σήμερα πόλης άνοιξε ο ίδιος ο δήμαρχος, ο Ταμότσου Μπάμπα, αποκλειστικά για τα ειδικά εξοπλισμένα με κάμερες φορτηγάκια της Google. Πέρα από τη μεγάλη ανησυχία του για το μέλλον της πόλης, o Μπάμπα εκφράζει τον φόβο πως σιγά σιγά ο υπόλοιπος κόσμος ξεχνά την κρίση που γέννησε η 11η Μαρτίου 2011∙ μια κρίση που για τους κατοίκους των πόλεων και των χωριών κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι φαίνεται πως δεν θα τελειώσει ποτέ. Περίπου 160.000 πολίτες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους από την 20 χλμ. ζώνη αποκλεισμού –ανάμεσά τους και οι 21.000 κάτοικοι της Νάμι –ζουν ακόμη σε προσωρινές κατοικίες.

Από όλους αυτούς, αρκετοί έχουν αποδεχθεί πως πρέπει να περιμένουν δεκαετίες μέχρις ότου οι ραδιενεργές κοινότητες να είναι ξανά ασφαλείς. Οι γηραιότεροι ξέρουν πως δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν ποτέ στα σπίτια τους. Και οι νεότεροι συγγενείς τους προσπαθούν να αρχίσουν ξανά τη ζωή τους όσο γίνεται πιο μακριά από τον τόπο της καταστροφής.

Η θλιβερή πραγματικότητα της Φουκουσίμα ξεπερνά κάθε φαντασία. Εκκωφαντική ησυχία απλώνεται πάνω από τους έρημους δρόμους της ιαπωνικής επαρχίας. Κάπου κάπου, ανάμεσα στα κατεστραμμένα κτίρια και στα αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, μερικά ψαροκάικα στέκονται εκεί όπου τα «αγκυροβόλησε» το τσουνάμι. Μια εικονική περιήγηση 360 μοιρών και ένα πανόραμα ψηφιακών εικόνων μέσα από την υπηρεσία Street View της Google είναι αρκετά για να ξεθάψουν και τις πιο βαθιά καταχωνιασμένες μνήμες.

Ο Κότο Ναγκανούμα, 32 ετών, περιμένει πώς και πώς να επιστρέψει, έστω και «εικονικά», στη Νάμι, ενώ η προοπτική πως κάποιες περιοχές θα ανοίξουν για προσωρινές επισκέψεις τις επόμενες ημέρες τον ενθουσιάζει. Το σπίτι του χάθηκε κάτω από τα γιγάντια κύματα. «Με συνεπαίρνει η ιδέα ότι θα ρίξω μια ματιά σε εκείνα τα μέρη, που τα αγαπώ τόσο πολύ. Ξέρω βέβαια πως θα είναι δύσκολο. Δεν υπάρχει ψυχή πια εκεί», λέει στην «Ιντιπέντεντ».

Η δεύτερη επέτειος της καταστροφής βρήκε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους στη Βορειοανατολική Ιαπωνία σε προσωρινά καταλύματα. Σε κάθε περίπτωση, ο Μπάμπα υποστηρίζει πως πέρα από τις αποκλεισμένες ραδιενεργές ζώνες, η ανοικοδόμηση προχωρά με πιο ταχείς ρυθμούς. «Στη Νάμι όμως ο χρόνος έχει σταματήσει», τονίζει. Και αυτό που τον λυπεί περισσότερο είναι ότι οι παλαιότεροι, του ιδίου περιλαμβανομένου, που κληρονόμησαν την πόλη από τους προγόνους τους δεν θα είναι σε θέση να την κληροδοτήσουν στα παιδιά τους.

Βλάβη

Χθες το μεσημέρι μέρος του συστήματος ψύξης του εργοστασίου σταμάτησε ξαφνικά να λειτουργεί, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα. Λίγες ώρες αργότερα οι τεχνικοί το έθεσαν ξανά σε λειτουργία.