«Προφανώς δεν είναι σωστές» οι δηλώσεις του υποψηφίου Καγκελάριου των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Πέερ Στάινμπρουκ περί των «κλόουν» που ψήφισαν οι ιταλοί εκλογείς, δήλωσε σήμερα ο ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κατά την συνάντησή του με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ στο Βερολίνο.

Ζήτησε μεγαλύτερη προσοχή στην επιλογή των λέξεων, όταν πρόκειται για μία φίλη και σύμμαχο χώρα.

Ο κ. Ναπολιτάνο χαρακτήρισε τις δηλώσεις του γερμανού Σοσιαλδημοκράτη «λυπηρές» και εξήγησε ότι κατόπιν αυτών, «δεν υφίσταντο πλέον οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης συνάντησης» μαζί του.

Παραδέχθηκε ότι «μπορεί κανείς να σκέφτεται ό,τι θέλει», αλλά διευκρίνισε ότι «όταν μιλάει κανείς για ορισμένα πράγματα που αφορούν μια φίλη χώρα και το αποτέλεσμα των εκλογών, τότε θα πρέπει να είναι πραγματικά πολύ ισορροπημένος στην επιλογή των λέξεων».

Στο μεταξύ το δικό του μήνυμα για τις εξελίξεις στην Ιταλία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο.

«Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή πώς μπορεί να επισπευσθεί η διαδικασία για τη νέα κυβέρνηση. Αλλά είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η Ιταλία δεν είναι ακυβέρνητη. Υπάρχει κυβέρνηση (και θα υπάρχει) μέχρι να ορκιστεί η νέα. Η Ιταλία δεν δημιουργεί κίνδυνο μετάδοσης για κανέναν» τόνισε.

Ο Ναπολιτάνο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Σύνταγμα απαιτεί τη μεσολάβηση 20 ημερών από τις εκλογές μέχρι την πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας βρίσκεται στη Γερμανία από την Τρίτη. Στο Μόναχο τον είχε υποδεχθεί ο γερμανός ομόλογός του Γιόαχιμ Γκάουκ.

Στο Βερολίνο πρόκειται να συναντηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ.