Ελεύθερος αφέθηκε ο 54χρονος άνδρας που είχε συλληφθεί για συμμετοχή στην επίθεση που έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής από δεκάδες κουκουλοφόρους στο εργοτάξιο της εταιρείας εξόρυξης χρυσού «Ελληνικός Χρυσός».

Ο 54χρονος πέρασε στην αντεπίθεση, υποβάλλοντας μήνυση εναντίον των τριών υπαλλήλων σεκιούριτι της εταιρείας μεταλλείων χρυσού.

Νωρίτερα, είχε οδηγηθεί στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής. Η δικογραφία επιστράφηκε στην Αστυνομία από την εισαγγελεία για να συνεχιστεί η έρευνα και ο 54χρονος αφέθηκε ελεύθερος.

Ο συνήγορό; του χαρακτήρισε τη σύλληψη του εντολέα του στοχοποιημένη, θεωρώντας αβάσιμες τις κατηγορίες.

Οπως είπε, στηρίζονται στις μαρτυρίες τριών υπαλλήλων σεκιούριτι της εταιρείας, σύμφωνα με τις οποίες ο 54χρονος φέρεται, μέσω αναρτήσεων στο διαδίκτυο και με τη φυσική του παρουσία, να καταφέρεται εναντίον της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού.

Ο 54χρονος μηχανικός υπέβαλε μήνυση για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον των τριών υπαλλήλων σεκιούριτι της εταιρείας μεταλλείων χρυσού, οι οποίοι τον υπέδειξαν ως υποκινητή των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης.

Σε δηλώσεις του, ο 54χρονος χαρακτήρισε «στοχοποιημένη» τη σύλληψή του, επειδή, όπως είπε, είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο συνήγορός του χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι η δικογραφία στηρίζεται στις καταθέσεις τριών υπαλλήλων σεκιούριτι, σύμφωνα με τις οποίες ο 54χρονος υποκίνησε τους δράστες, δημοσιοποιώντας την αντίθεσή του στη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού.

Υπενθυμίζεται ότι ο 54χρονος αφέθηκε ελεύθερος μετά την απαγγελία των σε βάρος του κατηγοριών.

Η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής Μαγδαληνή Γαλάταλη αποφάσισε να επιστρέψει στις αστυνομικές αρχές τη δικογραφία για να συνεχιστεί η προανάκριση.

Παρέμβαση του αντεισαγγελέα

Την παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα προκάλεσε η πρόσφατη μηνυτήρια που κατέθεσε ο δήμαρχος Δήμου Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας και ζητά λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο αν η δικογραφία να ανατεθεί σε εφέτη ειδικό ανακριτή.

Για το λόγο αυτό έστειλε ήδη το σχετικό αίτημα του στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Π. Γιαννάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μηνυτήρια αναφορά υποστηρίζεται ότι ομάδα πολιτών υπό την προστασία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν έντονα στην μεταλλευτική δραστηριότητα, την οποία έχει δηλώσει ότι στηρίζει το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη απʼ τον Σεπτέμβριο του 2011.

Ο κ. Πάχτας υποστηρίζει ακόμα ότι είναι ανεπαρκής η αστυνομική δύναμη και ζητά τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα αλλά και να εξεταστούν καταγγελίες ότι οι μέχρι τώρα διώξεις είναι σε βαθμό πλημμελήματος, παρά το γεγονός ότι φέρονται να έχουν διαπραχθεί βαρύτατα αδικήματα με απειλή και κατά της ζωής ανθρώπων.

Βρέθηκε βιολογικό υλικό

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ερευνών από το βιολογικό υλικό που βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή όπου σημειώθηκε η εμπρηστική επίθεση.

Αστυνομικοί συνέλεξαν κηλίδες αίματος, αλλά και υλικό που εντοπίστηκε σε μία κουκούλα, υπολείμματα τσιγάρων, έναν πυρσό και μια χειρουργική μάσκα.

Η επίθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Σύμφωνα με μαρτυρίες, 50 ένοπλοι έδεσαν και περιέλουσαν με βενζίνη δύο φύλακες και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά σε οχήματα της εταιρείας καθώς και σε τεχνολογικό εξοπλισμό.

Κατά τη διαφυγή τους έκοψαν δέντρα για να καθυστερήσουν την Πυροσβεστική. Από την επίθεση τραυματίστηκαν

ελαφρά τέσσερις φύλακες. Η αστυνομία έκανε λόγο για συντονισμένο χτύπημα που διήρκεσε 15 λεπτά.

Μετάβαση Δένδια στον Πολύγυρο

Συνοδευόμενος από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Νίκο Παπαγιαννόπουλο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την περιοχή ώστε να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών σχετικά με την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές.

Μετά την ενημέρωσή του, δήλωσε τα εξής: «Πρώτον, η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Δεύτερον, έχουμε όλοι την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα ξένων επενδύσεων στη χώρα. Είναι γνωστό ότι αυτή είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο, το δραματικό πρόβλημα της ανεργίας».

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, βγήκε από το νοσοκομείο Πολυγύρου ο 27χρονοςπου είχε μεταφερθεί εκεί μετά την επίθεση. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ηκατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τα γεγονότα ο δήμος Αριστοτέληεπισημαίνει πως εδώ και έναν περίπου χρόνο η περιοχή «έχει γίνει πεδίο δράσηςτρομοκρατικών ομάδων, οι οποίες με δήθεν αφορμή την αντίθεση στην επέκταση τωνμεταλλευτικών δραστηριοτήτων επιδίδονται σε εμπρησμούς, βιαιοπραγίες και πάσηςφύσεως βανδαλισμούς εναντίον ανθρώπων – συμπολιτών μας, μικρών παιδιών καιπεριουσιών των δημοτών».

Δήλωση Πάχτα

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής Χρήστος Πάχτας αναφέρει: «ο δήμος μαςέχει ανάγκη να αξιοποιήσει όλους τους πλουτοπαραγωγικούς του πόρους, νααναπτύξει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες σε ένα περιβάλλον που δεν θα

φέρνει σε αντίθεση τη μία με την άλλη. Απλά χρειαζόμαστε κανόνες και όρια γιαόλους, για τα μεταλλεία, για την τουριστική ανάπτυξη, την αγροτική μαςπαραγωγή. Δραστηριότητες χιλιάδων ετών μπορούν να συνυπάρξουν αντί να

εχθρεύονται η μία την άλλη, όπως, άλλωστε, το έχει αποδείξει η ίδια η ζωή. Οτόπος μας, μας χωράει όλους. Ο δήμος αντιμετωπίζει τη μεταλλευτικήδραστηριότητα ως μια αναπτυξιακή πραγματικότητα καθώς αποτελεί ένα από τα 5

μεγαλύτερα μεταλλευτικά πεδία του πλανήτη».

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Εκκληση προς τις αρχές να υπερασπίσουν τη νομιμότητα και να υποστηρίξουν κάθε επενδυτική προσπάθεια απηύθυνε η εταιρεία.

«Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. κατέχει όλες τις απαιτούμενες άδειες και όλες οι ενέργειες της στην περιοχή του έργου γίνονται σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες και υπό την εποπτεία των αρμοδίων Αρχών. Τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η εταιρεία θεωρεί δεδομένο πως έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και από τότε που ανέλαβε τα μεταλλεία τον Φεβρουαρίου του 2012, και μόλις σε ένα χρόνο, τριπλασίασε την εργατική της δύναμη από 400 σε 1200 μόνιμους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η επένδυση δεν είναι προς όφελος του λαού, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το ΚΚΕ, που καταγγέλλει πάντως ως προβοκάτσια την επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε ότι η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» δεν θα οδηγήσει σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Αντίθετα, παραδίδεται ο ορυκτός πλούτος της περιοχής στο μεγάλο κεφάλαιο, καταστρέφεται το περιβάλλον και υποβαθμίζεται η ζωή των κατοίκων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Ωστόσο, καταγγέλλει την επίθεση στο εργοτάξιο των Σκουριών, σημειώνοντας: «Τόσο η σκοπιμότητα όσο και η μορφή της επίθεσης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για ερωτηματικά, ήταν ενέργεια προβοκατόρικη. Αντικειμενικά στρέφεται ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Τέτοιες ενέργειες ποτέ δεν ήταν προϊόν του κινήματος ακόμη και των πιο αυθόρμητων εκδηλώσεων του. Οι εργαζόμενοι της Χαλκιδικής πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.