Για «στρεβλό σχεδιασμό» στο σύστημα Εμπορίας Ρύπων στην Ελλάδα κάνουν λόγο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Sandbag.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην έκθεση των δυο περιβαλλοντικών οργανώσεων, στην Ελλάδα, ορισμένοι κλάδοι της βιομηχανίας ( ιδιαίτερα η τσιμεντοβιομηχανία, η κεραμοποιία και η χαλυβουργία) έχουν αποκομίσει απροσδόκητα οικονομικά οφέλη από τη συσσώρευση αδιάθετων δικαιωμάτων, τα οποία έχουν λάβει δωρεάν από την ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται για την Ελλάδα, ο αριθμός των δικαιωμάτων που έχουν παραχωρηθεί σε βιομηχανίες υπερβαίνει τις πραγματικές ανάγκες εκπομπών κατά 21,6 εκατομμύρια δικαιώματα, ενώ η αξία αυτού του πλεονάσματος υπολογίζεται σε περίπου 335 εκατομμύρια δικαιώματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, το πρόβλημα εστιάζεται σε μικρό αριθμό βιομηχανιών, αφού το 87% του συνολικού πλεονάσματος έχει συγκεντρωθεί σε  μόλις 10 ελληνικές επιχειρήσεις: Lafarge -Όμιλος ΑΓΕΤ Ηρακλής, Α.Ε Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ, Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε, Χάλυψ Δομικά Υλικά Α.Ε-'Ομιλος Italcementi, CaO Hellas, ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε, 'Όμιλος ΚΟΘΑΛΗ, Χαλυβουργία Ελλάδος.

Σε ότι αφορά τον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής, οι δυο περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν ότι ενώ εδώ και χρόνια η ΔΕΗ βρίσκεται με «ελλειμματικό ισοζύγιο δικαιωμάτων» η επιχείρηση κλείνει τα μάτια στη νέα πραγματικότητα, επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής παλιάς τεχνολογίας λιγνιτικών μονάδων και προχωρώντας στην κατασκευή μιας νέας.

«Μετά από σχεδόν μια δεκαετία λειτουργίας, είναι πλέον προφανές πως το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών χρειάζεται επειγόντως δομικές αλλαγές.

Η αναμόρφωση της αγοράς μπορεί να αυξήσει τα έσοδα από δημοπρασίες για το ελληνικό κράτος κατά 2,9 δις. ευρω», επισημαίνεται μεταξύ άλλων, στην έκθεση. «Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσό, το οποίο εφόσον κατευθυνθεί σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και καθαρών τεχνολογιών θα συμβάλει στο πρασίνισμα της βιομηχανίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από