Προτεραιότητα στη σύγχρονη δημιουργία και στις πολιτιστικές ελληνογαλλικές ανταλλαγές δίνει το Γαλλικό Ινστιτούτο μέσα από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της νέας χρονιάς, με έμφαση στη σύγχρονη μουσική, στο θέατρο, στην ποίηση αλλά και στις συζητήσεις ιδεών.
Ανάμεσα στις γαλλικές αφίξεις βρίσκεται και η Τζέιν Μπίρκιν (φωτογραφία), η οποία στις 2 Μαρτίου θα δώσει συναυλία στο Μπάντμιντον αφιερωμένη στον Σερζ Γκενσμπούρ και στην καταστροφή της Φουκουσίμα.
Η πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου για την ποίηση εστιάζει σε μια δίγλωσση συλλογή, η οποία θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Αγρα στις 7 Μαρτίου. Πρόκειται για έναν τόμο με έργα 30 εν ζωή ποιητών, όπως οι Ιβ Μπονφουά, Φιλίπ Ζακοτέτ και Αν Πορτιγκάλ, μεταφρασμένων από τους Θανάση Χατζόπουλο, Μαρία Ευσταθιάδη, Γιώργο Βέλτσο, Σπύρο Γιανναρά και Ντένη Ζαχαρόπουλο. Επίσης, η επέτειος για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καβάφη σηματοδοτείται με μία ημερίδα για τον «ομοφυλόφιλο Καβάφη», κατά την οποία ο γάλλος μεταφραστής των εκδόσεων Γκαλιμάρ, ο Ντομινίκ Γκρανμόν, θα ανταλλάξει απόψεις με έλληνες συγγραφείς και ποιητές.