Η ιδέα τής ήρθε σε ένα αεροπλάνο, όπως η ιδέα του «Χάρι Πότερ» της είχε έρθει σε ένα τρένο. «Αν είναι καλή», λέει, «το καταλαβαίνεις αμέσως από την ξαφνική έκκριση αδρεναλίνης!» Ετσι γεννήθηκε το «The casual vacancy» που ήδη συζητιέται στους πολιτικούς κύκλους.

Η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ τοποθετεί τη δράση του πρώτου της μυθιστορήματος για ενηλίκους σε μια φανταστική αλλά χαρακτηριστική μεσοαστική επαρχιακή πολίχνη της Βρετανίας, στο ειδυλλιακό Πάγκφορντ, που δείχνει όλα του τα κρυμμένα δόντια όταν πεθαίνει ξαφνικά ο σύμβουλος της ενορίας. Αυτή η θέση μεταξύ των φορέων της εξουσίας στη μικρή πόλη, που από τύχη έμεινε κενή, γίνεται η αφορμή για να αποκαλυφθούν οι ταξικές έριδες που ταλανίζουν το Πάγκφορντ. Αλλά κατ’ επέκταση και την εθνική πολιτική της Βρετανίας. Επειτα από επτά «Χάρι Πότερ», το καινούργιο της έργο είναι μια έξυπνη κωμωδία η οποία λειτουργεί ως παραβολή για να καυτηριάσει την απόσταση που συντηρεί η «ανώτερη» τάξη απέναντι στις «κατώτερες». Η συγγραφέας σατιρίζει μάλιστα ευθέως τις ελίτ «που νομίζουν πως γνωρίζουν τι είναι καλύτερο για όλους τους άλλους».

«Είμαστε μια κοινωνία απίστευτα σνομπ, κι αυτό το γεγονός είναι φλέβα χρυσού για έναν συγγραφέα», σχολιάζει η Ρόουλινγκ. Την ίδια ώρα όμως ο Αντριου Μίτσελ, αρχηγός των Συντηρητικών και υπουργός της κυβέρνησης Κάμερον, βρίσκεται γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο κατηγορούμενος. Αιτία το ότι χρησιμοποίησε την υποτιμητική φράση «άμοιροι πληβείοι» ως βρισιά προς τους αστυνομικούς-φρουρούς της πρωθυπουργικής κατοικίας.